Cărți

Vă oferim cu bucurie următoarele volume apărute sub egida și în îndeplinirea misiunii Academiei noastre. Ele conțin învățături, povești de destin și viață, modele inspiraționale, sfaturi și soluții la probleme umane sau sociale, preluate de la oameni din jurul nostru, lideri activi prin devotamentul și faptele lor pentru producerea unei schimbări pozitive în lume. Dacă v-au plăcut vă invităm să le împărtășiți în mod generos și cu prietenii, familia, cunoscuții sau oricine credeți că are nevoie la un moment dat de un sfat bun, de un model, un ghid inspirațional, o lumină în noaptea existenței lui, un pansament pe răni sau un elixir motivațional. (Cărțile pot fi descărcate gratis de pe link-urile din secțiunile lor de mai jos).

Iar dacă resursele de timp, energie, cunoștințe sau bani vă permit, vă invităm să susțineți misiunea Academiei noastre, contribuind după puteri fie în calitate de parteneri, de voluntari sau de sponsori. Numai împreună, uniți în jurul valorilor superioare, aspirând la un viitor mai bun pentru fiecare și pentru toți, vom reuși!

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!


Jurnalul unui arhitect comunitar - Cristina Grigore

Volumul reprezintă o fascinantă călătorie de viață și un manual inspirațional de învățătură prin puterea exemplului. Alături de Cristina Grigore cititorul va fi purtat prin peisajul de basm al unui destin de activist comunitar, bogat sortimentat cu sfaturi și modele, dintr-o gamă variată a domeniilor Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor, prioritare fiind următoarele sfere de realitate:

– o viață model

– puterea exemplului

– inovație și avangardă

– dezvoltare comunitară

– mentorat și dezvoltare umană

Vă urăm drum bun alături de eroina noastră și ne dorim să vă simțiți cel puțin la fel de încântați de farmecul povestirii, pe cât am fost și noi. Avem, cu toții, de cules multe roade necesare creșterii și evoluției personale, din această superbă călătorie alături de Cristina.

De asemenea echipa Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor mulțumește în mod special Excelenței sale, Consulul Olandei dl. Wouter Reijers, Consulatului Olandei la Cluj-Napoca, Companiei “Reijers Consulting” și Fundației “Părinți din România”, care au făcut posibil acest proiect.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Jurnalul unui arhitect comunitar – Cristina Grigore

 


Volumul este primul din cadrul Platformei Elite, Modele și Valori Românești de Pretutindeni derulată în cadrul parteneriatului între Academia noastră și TVR Internațional, parteneriat manageriat de un suflet minunat, foarte cunoscut și îndrăgit românilor din lume – Mihaela Crăciun, membră a Academiei – un suflet cu totul special de activist pentru schimbare pozitivă în lume. Cartea de față deschide seria unui lung ciclu editorial cuprinzând transpunerea în cărți a peste 500 de emisiuni, cu un total de 1000+ ore de înregistrare și 900 + de personalități invitate, emisiune despre poveștile de viață și destin, înfăptuirile, greutățile și bucuriile, sfaturile și învățăturile, modele inspiraționale și soluții la probleme personale sau sociale, precum și multe alte lucruri de la românii noștri de pretutindeni de pe planetă, deopotrivă de acasă, dar mai ales din străinătate.

În cartea de față ne vom întâlni cu următoarele personalități:

1. Valeriu Stoica (n. 1953, București), avocat, profesor universitar de Drept civil la Universitatea din Bucureşti; membru al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei, al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept şi al Institutului Internaţional pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. A fost Ministru al Justiției și Viceprim-ministru al României (1996-2000).

2. Vasile Pușcaș (n. 1952, Surduc, Sălaj), istoric, profesor universitar de Relații şi Negocieri Internaționale, Negocieri Europene la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; membru în comitetele coordonatoare ale  mai multor organizații internaționale, precum Institutul de Diplomație Culturală din Berlin, European University Institute din Florența etc. A fost Negociator-şef al aderării României la Uniunea Europeană (2000-2004) şi Ministru pentru Afaceri Europene (2008-2009). A semnat 34 de cărți și este editor și coautor pentru 65 de volume de specialitate.

3. Alex Ștefănescu (n. 1947, Lugoj),  critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV.  Autor a mii de articole şi a 26 de cărţi, dintre care a avut un mare ecou „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000” . Alte titluri: „Preludiu”, „Jurnal de critic”, „Tudor Arghezi interpretat de… ”, „Dialog în bibliotecă”, „Introducere în opera lui Nichita Stănescu”, „Gheața din calorifere și gheața din whisky”, „Melania și ceilalți”, „Cum te poți rata ca scriitor. Câteva metode sigure și 250 de cărți proaste”, „Bărbat adormit în fotoliu”; „Eminescu, poem cu poem. Antumele”, „Eminescu, poem cu poem. Postumele”.

4. Ecaterina Andronescu (n. 1948, Malovăț, Mehedinți), profesor universitar în cadrul Facultății de Chimie Aplicată şi Știința Materialelor, Universitatea Politehnică din București, unde predă din 1972. A fost rector al Universități Politehnice (2004-2012); Ministru al Educației (4 mandate); deputat şi senator în Parlamentul României (1996-2020). Este autorul mai multor cărţi de specialitate.

5. Vlad Oprea (n. 1968, Brașov), inginer, primarul Orașului Sinaia din 2004.  În 1994 a absolvit Universitatea Tehnică de Construcții cu licența în Construcții Civile și Industriale, are un masterat în Geopolitică și Relații Internaționale.

6. Dacian Cioloș (n. 1969, Zalău), președintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European. A fost Premier al României (noiembrie 2015-ianuarie 2017), Ministru al Agriculturii (2007-2008), Comisar European (2010-2014). De profesie inginer horticultor, și-a aprofundat studiile de agronomie în Franța și are un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale”.

7. Rareș Bogdan (n. 1974, Ocna Mureș), jurnalist, membru în Parlamentul European. Este licențiat și masterand al Facultății de Științe Politice și Administrative, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

8. Valentin-Veron Toma, medic, antropolog, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer al Academiei Române. A publicat cartea „Alexandru Sutzu. Începuturile psihiatriei științifice în România secolului al XIX-lea” și alte lucrări de specialitate.

9. Aurora Martin, decan, Facultatea de Limbi Străine a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, vicepreședinte al Institutului Internațional pentru Securitate Umană (SUA), Șef serviciu Strategii, Politici, Programe și Monitorizare pentru Egalitate de Șanse, a fost coordonator la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, fondator al Muzeului Sclaviei Moderne. A publicat cartea: „Reprezentarea identitară feminină în cultura română”

10. Ștefan Rusu (n. 1989, Suceava), consultant de management, responsabil cu dezvoltarea la „Proportunity”. Firma, fondată și condusă de români la Londra, acordă credite imobiliare de tip „Prima casă” în Marea Britanie și a strâns £3.7 milioane de la investitori + £7 milioane linie de creditare pentru împrumuturi.

11. Cristian Bratu (n.1979, Suceava) profesor asistent de limba şi literatura franceză la Universitatea Baylor din Texas (SUA), șeful Catedrei de Franceză-Italiană. Diploma de masterat în Franța. Studii doctorale în limba și literatura franceză la New York University, specializat în literatura medievală. Este autorul volumului „Eu, autorul acestei cărți”.

12. Mihaela Cristescu (n. 1970, București) – scriitor român din Australia. Are un masterat în lingvistică. A realizat o antologie de poezie și proză cu autori din România, Australia și Noua Zeelandă: „41 Arguments Avant la Lettre”.

13. Mircea Mîndrescu (n.1962), general de brigadă în rezervă, președintele Comitetului Academic Executiv al Colegiului European de Securitate și Apărare cu sediul la Bruxelles, fost comandant al Centrului de Analiză și Lecții Învățate din Portugalia, structură a NATO, director al Colegiului Național de Apărare.

 14. Dan Stoenescu (n. 1980, Constanța), ambasador al României în Tunisia, fost Ministru delegat pentru Relațiile cu românii de Pretutindeni în Ministerul Afacerilor Externe, specialist în relații internaționale, lumea arabă și migrație. A activat în cadrul mai multor agenții specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite și organizații neguvernamentale din Statele Unite ale Americii, America Latină și Orientul Mijlociu.

15. Leonard Azamfirei (n. 1967, Botoșani), profesor universitar, rector al Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș; medic primar ATI (anestezie și terapie intensivă).  Este vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR), membru corespondent al Academiei de Științe Medicale, membru în Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) și în Senatul Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă.

16. Noemi Marin, profesor universitar, Florida Atlantic University, fost Decan al Facultăților de Studii de Comunicare și Media, expert în retorică est-europeană, unul dintre cei doi specialiști recunoscuți în Statele Unite, Director al Institutului de Pace, fost Președinte al Asociației de Studii Românești din Statele Unite (RSAA), director al Fundației „Marin Constantin” din Statele Unite. Are zeci de publicații, cărți și articole – în peste 20 de colecții din țările europene și SUA.

17. Vasile Popovici (n.1956, Cuvesdia, Arad), critic literar, eseist, publicist; profesor universitar la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara; autorul volumelor „Marin Preda – timpul dialogului”, „Eu,  personajul”, „Lumea personajului. O sistematică a personajului literar”, „Rimbaud”; distins cu premii ale Uniunii Scriitorilor din România și cu distincții internaționale pentru cariera diplomatică. A fost ambasador al României în Maroc și în Portugalia.

18. Charles Powell (n.1960), istoric, director, Institutul Regal pentru Studii Internaționale și Strategice-ELCANO, principalul think-tank al relațiilor internaționale din Spania, consilier pe probleme de politică externă al Regelui Spaniei. A studiat Istoria și Limbile moderne la Universitatea din Oxford. Este profesor de istorie spaniolă contemporană la Universitatea CEU San Pablo (Madrid), director adjunct al Centrului de relații internaționale (CERI) al Fundației Ortega y Gasset. A publicat mai multe cărți și zeci de articole academice.

 19. Mircea Constantin Popescu, virusolog la Princeton, primul doctorand al Academicianului Nicolae Cajal, cu o carieră strălucită în cercetarea virusurilor limfocitare în America, unde s-a stabilit în 1978. Are o experiență importantă în business, prin valorificarea practică a rezultatelor cercetărilor sale. Este co-fondatorul a două companii, a participat la procesul de cercetare și dezvoltare a medicamentelor și produselor biologice și a vaccinurilor personalizate anti-cancer.

 20. Marina Anca, scriitor francez de literatură pentru copii. Stabilită în Franța din 1983, a urmat studii de Drept și Comerț internațional, a lucrat în modă și publicitate. Cartea „Când omida devine fluture sau Dictatura română văzută de o adolescentă liberă” a fost recomandată elevilor de clasa a IX-a de Ministerul Învățământului din Franța.

 21. Dan Goglează (n. 1951, Mândrești, Vrancea), psihoterapeut român din Germania, unde s-a stabilit din 1986. A publicat: „Viața ca autosugestie”, „Psihoterapia ca relație a schimbării individuale”, „Prelucrarea trecutului comunist, o răfuială analitică a moștenirilor de mentalitate” în volumul „Viața cotidiană în comunism”.

 22. Alexandru Iosup (n. 1980, București), profesor de computer science la Universitatea Liberă din Amsterdam și Profesor-asociat la Universitatea Tehnică din Delft, membru selectat al Academiei Regale de Arte și Științe din Olanda – Academia Tânără. A primit titlurile de Profesorul Anului în Educația Superioară (2015) și Cercetătorul Anului în IT (2016).

23. Matei Vișniec (n. 1956, Rădăuți, Suceava), scriitor. A debutat cu volumul de poeme „La noapte va ninge” în 1980. În 1987 a plecat în Franța unde inițial a fost exilat politic. De atunci numele său s-a aflat pe afișe în peste 40 de țări. Din 1990 lucrează ca jurnalist la Paris, la Radio France Internationale. Este autorul a șase volume de poezie, al unui număr impresionant de piese de teatru scrise în română, dar şi în franceză, a cinci romane și al unui volum de nuvele: „Mașinăria Cehov & Despre fragilitatea pescărușilor împăiați“, „Scrisori de dragoste către o prințesă chineză“, „Procesul comunismului prin teatru“, „Trilogia balcanică“, „Caragiale e de vină“… În Franța piesele sale sunt publicate de mari edituri. La Suceava există din 2016 o instituție numită Teatrul municipal „Matei Vișniec“, precum și un Festival internațional de teatru.

24. Aurelia Stoe Mărginean (n.1940, Târgu Mureș), pictor, grafician, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A fost profesor de arte plastice în Brașov. A avut  expoziții personale în țară și în străinătate. A realizat ilustrații de carte și a publicat volumele: „Semn de aer“, „Șcheii Brașovului“, „Ierusalim – lumină și culoare“, „Clipe americane“, „Cipru – Insula

Vă invităm cu drag să descoperiți comori de suflet pentru viețile noastre, citind cartea, și, totodată, să susțineți echipa Academiei pentru continuarea proiectelor de acest fel, fie prin donații și sponsorizări, fie prin voluntariat profesional. Vă mulțumim și vă dorim lectură plăcută !

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Dialoguri pentru cei de departe – Mihaela Crăciun

 


Cartea este rezultatul unui prim proiect din cadrul Platformei „Acasă în România Frumoasă” , un parteneriat de succes realizat cu Societatea Canal 7 Baia Mare sub egida Televiziunii Regionale TL+ Maramureș (https://www.tlplus.ro/), platformă ce stă sub deviza Mahatma Gandhi: dacă vrem să înlăturăm întunericul, nu luptăm cu el, ci ne străduim să aprindem lumina. Așadar platforma este o tribună pusă la dispoziția purtătorilor de lumină, invitați să ne vorbească nouă tuturor despre calea care urcă spre înălțimi, despre modele de valori, caracter, viață, activitate demne de urmat de generațiile tinere, despre cum să ne regăsim și urmăm fiecare propria identitate și cale în viață, dar în același timp să învățăm a trăi frumos în armonie, comuniune și împărtășire cu toți ceilalți membri ai comunității precum și cu dragoste, respect și grijă față de natura înconjurătoare.

Platforma este manageriată de doamna Viorica Pârja, iar în cadrul acestui prim volum ne vom întâlni cu următorii oameni frumoși din România care prin faptele, realizările, sfaturile, experiențele lor de viață și destin, ne vor stimula și pe noi să ne urmăm chemarea în viață, să ne ridicăm spre cote superioare de virtute, să dăm curs aspirațiilor înalte care ne definesc și să ne punem în slujba unor idealuri superioare care să facă bine altora: oamenilor, societății, naturii, patrimoniului cultural și spiritual (etc – fiecare în funcție de propria vocație și de mandatul divin pe care îl are în destin):

 • Conf. univ. dr. Carmen Dărăbuș, Centrul Universitar Nord, Baia Mare – Universitatea Tehnică, Cluj-Napoca
 • Actorul Claudiu Pintican, fondator al Școlii Ludice băimărene, școală de dezvoltare personală prin teatru
 • Prof. univ. dr. Vasile Berinde, Centrul Universitar Nord, Baia Mare – Universitatea Tehnică, Cluj-Napoca, președintele Comisiei de Matematică, din cadrul Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), vicepreședinte al Societății de Științe Matematice din România, unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni contemporani ai lumii
 • Profesor dr. Laj Uthreja – Global Harmony Institute, India
 • Aurora Prodan – actriță, Teatrul Municipal, Baia Mare
 • Mircea Bochiș – artist plastic de talie internațională
 • Conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea – Centrul Universitar Nord, Baia Mare – Universitatea Tehnică, Cluj-Napoca; Cu multe demnități avute în destinul său profesional.
 • Ing. Edit Pop – Președintele Asociației Ecologic,  organizație cu activitate de peste 15 ani în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă și conservarea naturii, Custode al Sitului Natura 2000 Gutâi-Creasta Cocoșului, Custode de Arie Protejată de Interes European, Administrator al Drumlui Verde al Moștenirii Maramureșene, certificată ca autoritate de monitorizare ecoturistică în regiune.
 • Prof. Vasile Leschian – pedagog, scriitor, metodist, creatorul unei tehnici inovatoare de predare; palimpsestul în literatura română; deținător al multor funcții la nivel local și județean, în instituții publice de cultură.
 • Prof. Daniela Moldovan – profesoară de fizică, actualmente acreditată în metoda InfoVision a lui Mark Komissarov, o tehnică de dezvoltare a intuiției, a vederii direct cu mintea și a perceperii informației în mod multidimensional.
 • Prof. dr. Monica Cândea – profesor de limba română și latină, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Baia Mare
 • Dr. Julieta Cristescu – medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice, BIO Medica International București, fost director al policlinicii de profil de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. Nicolae Paulescu”, din Bucureşti; în 2014 a primit Premiul anului pentru Profesia de Medic din partea Societăţii Române de Diabet.

Volumul oferit dumneavoastră aici este o primă realizare de acest fel, iar cu ajutorul sponsorilor, comunității și voluntarilor, intenționăm să transpunem în opere asemănătoare o bază de date cuprinzând 300+ emisiuni, cu peste 250 de personalități invitate și 15.000+ minute de înregistrare. Vă invităm cu drag să vă alăturați inițativei nostre și să susțineți astfel misiunea Academiei. Vă mulțumim !

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Simboluri ale devenirii umane – TL Plus & VIorica Pârja


 

Volumul „Excelență și valoare – 12 dialoguri cu personalități de excepție din România”  semnat de doamna Daniela Floroian (membră a Academiei) s-a născut ca urmare a proiectelor Povestiri sub felinar și respectiv Pașaport cultural  realizate în parteneriat între Academie și Televiziunea Alba Carolina TV (din Alba-Iulia) și conține interviuri cu 12 personalități de seamă ale culturii române, de talie națională și internațională, care au făcut cinste României și valorilor noastre pe diverse meridiane ale lumii, în domenii precum: educație, știință, cultură, sport, artă, promovarea imaginii și valorilor naționale, conservarea și transmiterea patrimoniului cultural etc.

Calde mulțumiri adresăm următoarelor personalități implicate:

 1. Nicolae Manolescu – critic și istoric literar, profesor universitar, membru titular al Academiei Române, ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România.
 2. Aurel Pantea – poet și critic literar român, publicist și cadru didactic universitar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 1990 este redactor-șef al revistei „Discobolul” din Alba Iulia, a creat și a condus în calitate de președinte Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România. A fost distins cu Premiul „Mihai Eminescu” Opera Omnia și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.
 3. Flaviu George Predescu – poet, eseist și romancier. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2012 și redactor la revista Luceafărul de dimineață și la ziarul online DC News. Este corespondent la România literară și Literatura de azi și câștigătorul mai multor premii acordate de Uniunea Scriitorilor, revistele Acasă și Discobolul. În 2017 a primit Premiului „Călătorul” pentru Debut în Roman și a fost câștigător ex aequo al Premiului „Romanul Anului” 2017–2018 pentru romanul „Perechea dragoste, perechea moarte”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România. Actualmente este cercetător la Biblioteca Centrală Universitară și cadru didactic universitar.
 4. Ștefan Popa Popa’s – Popa’s este primul român din cartea „Guiness” (Ediția Filippines). La vârsta de 14 ani a publicat primul său desen animat în singura revistă de umor disponibilă în România sub regimul lui Ceaușescu și începe să participe cu expoziții la saloane naționale și internaționale. Datorită călătoriilor în Franța, facilitate de domnul Henry Coursaget,  președintele Festivalului de la Confolens, el descoperă desenul universal și își începe perioada profesională. În 1990 câștigă o bursă UNESCO și publică primul album satiric de artă grafică. Se întâlnește și lucrează cot la cot cu mari artiști precum: Salvador Dali, Jerry Robinson (autorul lui Superman și Batman), Vasquez De Sola, Plantu, Emerson, La Palma, Tim, Morchoisne. La Festivalul internațional de desene animate de la Saint-Esteve (Franța), el bate recordul mondial de rezistență (timp de 10 zile și 10 nopți desenează 1527 de portrete în culori) și pe 17 octombrie 1995 reușește să bată recordul mondial de viteză care aparținea belgianului Emile Robin (106 desene animate într-o oră), desenând 131 de desene animate într-o oră și, prin urmare, este declarat cel mai rapid desenator din lume; această înregistrare a fost omologată în Guiness Book din Filipine. La același festival, el reușește să-și bată propriul record realizând 2772 de desene animate în culori în 10 zile și 10 nopți și obține voturile publicului francez și ale turiștilor care au venit la Festivalul Internațional de la Saint-Esteve. Datorită tuturor acestor rezultate este recompensat cu titlul de „Best Man Baixa nom Briale”. În calitate de președinte de onoare al Asociației Cartoonistilor din România, el organizează toate saloanele profesionale din România. A înființat primul Muzeu al Cartoonului Românesc la Castelul din Macea (Arad). Portretul lui Dali, semnat Popa’s 95, este inclus în catalogul de la Muzeul Salvador Dali. Cu ocazia aniversării a 80 de ani a revistei de umor „Canard Enchaine”, a fost invitat la Sierre, în Elveția și la Forte dei Marmi, în Italia. A fost de asemenea invitat de Hassan al doilea, Regele Marocului, la Curtea Regală Bab Rouah, în 1997 și la Festivalul Beethoven, Ringstrasse Galery, Viena, Prater, 1998. A fost caricaturistul oficial al Jocurilor Olimpice de vară din 1996 din Atlanta. Colaborează ca profesor la Universitatea Vest din Timișoara și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști.
 5. Nicolae Danciu – medic, directorul Clinicii de stomatologie „Danciu” din Sebeș, una dintre cele mai moderne din România. Este nepotul marelui etnograf român Ovidiu Bârlea și al monseniorului Octavian Bârlea.
 6. Daniela Vlădescu – soprană de renume mondial, cântăreață de operă și operetă și interpretă de multiple genuri muzicale (precum muzică jazz, vocal simfonică, romanțe, muzică ușoară și altele), actualmente manager al Teatrului național de operă și balet “Oleg Danovski” din Constanța.
 7. Valer Cerbu – directorul Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, instituție etalon de învățământ fiind clasată între primele zece din România.
 8. Ioan Chiciudean – directorul Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, doctor în muzică, tenor, personalitate muzicală care a cântat pe mari scene din țară și străinătate.
 9. Mircea Frențiu – medic, inventator, publicist, scriitor, realizatorul emisiunii „Medicina de la A la Z” (Televiziunea Alba Carolina, din Alba Iulia), deținător al multor premii, decorații, medalii și titluri obținute prin performanțe deosebite într-o multitudine de domenii.
 10. Avram Iancu – deținător al mai multor recorduri mondiale: Primul român care a traversat apele Canalului Mânecii. Primul român care a traversat Lacul Snagov, fără costum de protecție, în 7 h 54 minute. Primul român care realizează un maraton acvatic pe Dunăre, în lungime de 45 de kilometri, între Gropeni-Brăila Galați. 30.08.2016 – Finalizarea traversării înot a Canalului Mânecii, fără costum de neopren, sub directa aprobare, supraveghere a Channel Swimming Association, după o luptă infernală. 62 de km parcursi în 17 h si 54 min. Parcurgerea întregului curs al Dunării, de la izvoare la vărsare, 2860 km, în premieră mondială fără costum de neopren, în 89 de zile, în perioada 20 iunie – 16 septembrie 2017. Parcurgerea înot a Mării Negre, de la Sulina la Istanbul, fără costum de neopren, în 60 de zile. Locul 3 la una dintre cele mai grele curse de alergare din lume, 6633 Arctic Ultra (2019) ducând drapelul României până la capătul lumii.
 11. Florin Poenariu – pictor iconar, ultimul descendent al celebrei familii de iconari care au înființat școala de zugravi de la Laz, familia Poenariu. Florin Poenariu duce mai departe acest vestit meșteșug fiind declarat în anul 2020 Tezaur Uman Viu al Umanității, prin celebrul proiect al UNESCO intitulat „Tezaure Umane Vii – păstrători și transmițători de valori culturale tradiționale”.
 12. Eduard Schneider – absolvent de studii superioare în Franța, s-a întors la Sebeș în 1996 unde a fondat Schneider Productions, firmă emblematică în producții media începând cu clipuri muzicale și până la reclame comerciale. A produs și orchestrat peste 60 de albume muzicale pentru artiști de renume din țară și străinătate și pentru majoritatea caselor de discuri din România, apoi s-a axat pe producții vizuale precum videoclipuri muzicale, prezentări corporate, spoturi publicitare, teste de echipamente, filme documentare și a coprodus filme de lung metraj. Din 2010 a devenit ambasador de marcă pentru branduri precum Carl Zeiss, Letus Corporation, F&V și Vibesta. A derulat proiecte media în SUA, Austria, Germania, Grecia, Franța, Moldova, Polonia, Ucraina, Spania, Ungaria, Turcia, Qatar, Thailanda.

Echipa mulțumește partenerilor noștri care au susținut financiar realizarea proiectelor și apariția cărții, în special dlui Dr. Daniel Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

Mulțumim de asemenea Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 6 ani sprijinind peste 140 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Carte _Excelență și valoare – Daniela Floroian


 

Cartea este rezultatul proiectului  „Femeia și mântuirea lumii” ,îngrijit de Pr. Prof. Univ. Dr. Theodor Damian și realizat în cadrul parteneriatului dintre Academia noastră, Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New-York și Asociația Auxiliară a Femeilor Ortodoxe din America sub patronajul moral al Mitropoliei Române Ortodoxe a Celor Două Americi și a Episcopiei Române Ortodoxe de Canada, cu binecuvântarea Î.P.S. Părinte Mitropolit Nicolai și a P.S. Părinte Episcop Ioan Casian precum și cu sprijinul doamnei Preotese ing. Claudia Aileni.

Volumul conține în prima parte conferința academică intitulatăFemeia și mântuirea lumii” susținută de domnul Pr. Prof. Univ. Dr. Theodor Damian, iar în partea a II-a conferința culturală „Femeia, poezia lumii” realizată cu aportul a 14 participanți din Diaspora – SUA (New-York, Florida, Georgia, Connecticut), Canada (Toronto, Ottawa, St Hubert), Germania (Winzer) – și din România (județele: Ilfov, Iași, Suceava, Bacău, Timiș, Bihor).

Echipa mulțumește partenerilor noștri care au susținut financiar realizarea proiectelor și apariția cărții, în special dlui Dr. Daniel Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

De asemenea mulțumim Editurii Limes un partener de mare valoare a Academiei noastre, precum și domnului Mircea Petean, directorul editurii (și membru al Academiei), pentru sprijinul oferit deopotrivă pentru apariția volumului cât și pentru promovarea/ distribuirea lui (în format tipărit) lui către mediile culturale și academice din țară și din Diaspora.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Carte – Femeia și calea mântuirii – Theodor Damian


Cartea este rezultatul unui proiect manageriat de soții Mirabela și Adrian Dinescu, realizat în cadrul parteneriatului dintre Academia Elitelor, Modelelor și Valorilor pe de o parte, și televiziunile iChannel TV și Suv-Vest TV cu participarea a 11 personalități române cu expertiză profesională de top – profesori, oameni de știință, medici, preoți, psihologi, terapeuți – toți dedicați trup și suflet în a face bine pentru ceilalți, fie din pozițiile de directori de instituții publice sau de organizații profesionale private, fie ca activiști, voluntari și fondatori de organizații comunitare (ong-uri) implicate în domeniul carității, educației, asistenței sociale, medicinei, drepturilor omului.

 • Prof.univ. dr. Mihai Gafencu – profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, medic psihiatru, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Copii „Louis Țurcanu”. președinte al organizației „Salvați copiii”.
 • Prof. Vasile Antonie Tămaș – preot la Biserica Sf. Mc. Teodor Stratilat din Vâlcele (județul Covasna), supranumit „părintele care salvează vieți”, activist umanitar de mare anvergură, acționând în multiple județe ale țării în ajutorul copiilor, bătrânilor și familiilor nevoiașe.
 • Prof.univ.dr. Gelu Duminică – sociolog, profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității din București, director al Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
 • Prof.univ. dr. Virgil Radu Enatescu – medic primar psihiatru, seful secției Clinicii de Psihiatrie 1, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timișoara
 • Conf.univ. dr. Șerban Negru – medic primar de oncologie medicală
 • Lector univ. dr. Teodora Anghel – terapeut bowen, psihoterapeut transpersonal.
 • Preot Profesor Emilian Prodan – sacroterapeut
 • Dr. Lavinia Melania Bratu – psiholog
 • Dr. Ica Secoșan – psiholog clinician, psihoterapeut la Spitalul Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara; doctor în științe.
 • Dr. Salomeia Putnoky – medic primar igienă, nutriționist, doctor în științe.
 • Simona Voicescu – director executiv al Asociației „Necuvinte”, organizație care militează împotriva violenței domestice având la activ nenumărate programe de succes, inclusiv celebra campanie națională „Aripi frânte”

Echipa mulțumește partenerilor noștri care au susținut financiar realizarea proiectelor și apariția cărții, în special dlui Dr. Daniel Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

Mulțumim de asemenea Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 6 ani sprijinind peste 140 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Carte – Good-Life Stile – Mirabela & Adrian Dinescu


Volumul este rezultatul unui proiect realizat sub conducerea doamnei Mirela Dișa, în baza parteneriatului dintre Academie și televiziunea Tele U Craiova, (Televiziunea Universității din Craiova) cu participarea a 9 personalități remarcabile din mediul cultural-artistic și universitar românesc, adevărați  purtătorilor de lumină invitați să ne vorbească nouă, tuturor, despre drumul care urcă spre înălțimi, despre modele de valori, caracter, existență, activitate, demne de urmat de către generațiile tinere, despre cum să ne regăsim și dezvoltăm fiecare propria identitate și cale în viață, dar în același timp să învățăm a trăi frumos, în armonie, comuniune și împărtășire cu toți ceilalți membri ai comunității, precum și cu dragoste, respect și grijă față de natura înconjurătoare.

 1. Ofelia Popii – actriță a Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu și totodată una dintre cele mai bune actrițe din țară. Cadru didactic universitar asociat. Absolventă a Facultății de Teatru din Cluj-Napoca (din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”), câștigătoare, până în prezent, a  3 premii Uniter și un Gopo.
 2. Geo Dinescu – actor păpușar, absolventă a Universității „I.L. Caragiale” în București
 3. Sergiu Corbu – interpret, compozitor, antreprenor cultural
 4. Dragoș Măceșanu – actor la Teatrul Național din Craiova
 5. Vlad Drăgulescu – director artistic al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova
 6. Andrei Voica – sportiv, chef, antreprenor, filantrop.
 7. Adina Constantinescu – designer vestimentar, antreprenor.
 8. Michelle Pătran – farmacist, interpret, compozitor, profesor, antreprenor cultural.
 9. Minela Popa – make-up artist la Teatrul Național din Craiova, cadru didactic universitar asociat. Câștigătoare a Medaliei de merit de la Președinția României, și respectiv a Premiului Uniter.

Echipa mulțumește partenerilor noștri care au susținut financiar realizarea proiectelor și apariția cărții, în special dlui Dr. Daniel Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

Mulțumim de asemenea Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 6 ani sprijinind peste 140 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Carte – Destine pe scena vieții – Mirela Dișa


Cartea este încununarea unei noi realizări din colaborarea de suflet cu doamna Viorica Pârja, jurnalist de excepție, scriitor, activist pentru educație, valori și schimbare în bine a lumii noastre, călător pe mapamond și acum contributor la renașterea virtuții în cetatea românească. Prin vocea, faptele, poveștile de viață și destin ale domniei sale, Viorica Pârja ne dovedește că acolo unde există o voință se creează și o cale, iar că dacă ne propunem cu adevărat, viitorul poate fi frumos și luminos pentru noi, pentru fiecare, individual, dar și pentru toți deopotrivă.

Volumul reprezintă un veritabil manual de înțelepciune, inspirațional și motivațional, cu sfaturi practice pe multiple teme de interes pentru dezvoltarea armonioasă a ființelor noastre, pentru încrederea în sine și urmarea propriei chemări în viață, pentru a face față probelor destinului dar și greutăților vieții sociale, pentru o corectă înțelegerea a valorilor și mai ales ierarhiei importanței lor într-o viață de om armonios așezată etc.  Acestea și multe alte teme fascinante vă invităm să regăsiți în conținutul operei, scrise într-un stil elaborat, elegant, direct și totodată profund încărcat de emoție, de experiențe personale și de grija, compasiunea și respectul pentru cititor, de dorința ca ele să îi fie cât mai utile în viață; o carte scrisă într-un stil plăcut ușor de citit și de înțeles, o adevărată hrană deopotrivă pentru suflet, minte și conștiință, cu nuanțe pe care doar la marii clasici ai genului – precum Seneca, Marcus Aurelius ori Baltazar Gracian – le mai putem găsi.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Cuvântul, ziaristul și lumea – Viorica Pârja

 


Un alt proiect de suflet, realizat împreună cu Diana Vana, avocat și prin profesie, dar și prin destin, promotor al valorilor tradiționale ale poporului nostru, dar într-un context multicultural. Ea înseși stând mărturie și dovadă prin viața personală, alegerile și bătăliile purtate, suferințele, dar și succesele dobândite, prin acțiunile întreprinse pentru binele celorlalți. Diana a avut mereu în jur oameni nobili, prin felul lor de a fi, deopotrivă membri din familia și comunitatea din Munții Apuseni de unde se trage, dar și alte caractere frumoase, care au însoțit-o pe parcursul vieții și carierei, ca un semn că legea atracției face să vină împreună cei ce se aseamănă. Actualmente avocat de succes, partener oficial al Camerei de Comerț Italiene și al comunității investitorilor italieni din Cluj, membră în multiple alte organizații profesionale și comunitare, Diana prin felul ei de a fi și prin acțiunile proprii (chiar dacă preferă să le facă în anonimat) este un adevărat far călăuzitor și un foc ce inspiră și aprinde dorința de mai bine în fiecare dintre oamenii care au bucuria de a se întâlni cu ea pe cărarea vieții.

Ne-a onorat colaborarea ei cu echipa Academiei noastre, și vă invităm să urmăriți povestea vieții, învățăturile, experiențele și modelele transmise nouă tuturor de Diana Vana în cartea „Sărbătoarea destinului: pledoarie pentru o viață frumos trăită – Dialoguri înțelepte cu avocatul renașterii valorilor românești” , volum care beneficiază de o frumoasă prefață scrisă de domnul Antonio Pier Francesco Patanè, vicepreședinte al Camerei de Comerț Italiene pentru România, director Cluj-Napoca International Committee, membru al Camerei de Comerț Româno-Belgiene, fondator compania FSP Global din Cluj-Napoca.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Sărbătoarea destinului – Diana Vana

 


 

“Libertatea de a fi tu însuți – ghid rapid pentru înlăturarea anxietății” a colegei noastre Ela Balaj (membră în Academie, cercetător științific la Institutul pentru Dezvoltare Umană și Comunitară, profesor, terapeut, psiholog clinician la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare) este o operă extrem de utilă în vremurile noastre, deopotrivă pentru tineri și adulți, o lucrare cu sfaturi practice și exerciții valoroase menite a ne ajuta să trecem cu bine peste problemele interioare determinate de contactul dur cu realitatea exterioară a lumii așa cum este aceasta în prezent.

Ediția I a cărții a apărut în 2020, cu sprijinul sponsorilor și partenerilor noștri principali, dl Daniel Metz (membru al Academiei), respectiv NTT DATA Romania și a făcut obiectul unei campanii de strângere de fonduri derulată în perioada decembrie 2020- februarie 2021, destinată susținerii activităților de cercetare-dezvoltare-inovare și formare profesională la nivele superioare a tinerilor din mediul universitar, în cadrul Platformei Naționale “Valori Românești”

Pe această cale adresăm calde mulțumiri tuturor !

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Libertatea de a fi tu însuți (ed a II-a) – Ela Balaj

 


Opera este rezultatul unui proiect din cadrul Platformei „Acasă în România Frumoasă” , un parteneriat de succes realizat cu Societatea Canal 7 Baia Mare sub egida Televiziunii Regionale TL+ Maramureș (https://www.tlplus.ro/), platformă ce stă sub deviza Mahatma Gandhi: dacă vrem să înlăturăm întunericul, nu luptăm cu el, ci ne străduim să aprindem lumina. Așadar platforma este o tribună pusă la dispoziția purtătorilor de lumină, invitați să ne vorbească nouă tuturor despre calea care urcă spre înălțimi, despre modele de valori, caracter, viață, activitate demne de urmat de generațiile tinere, despre cum să ne regăsim și urmăm fiecare propria identitate și cale în viață, dar în același timp să învățăm a trăi frumos în armonie, comuniune și împărtășire cu toți ceilalți membri ai comunității precum și cu dragoste, respect și grijă față de natura înconjurătoare.

Cartea cuprinde mesaje, lecții de învățătură, povești de viață, experiențe de destin și alte asemenea informații utile nouă tuturor, preluate direct de la personalități precum: Conf. univ. dr. Carmen Dărăbuș, (Centrul Universitar Nord, Baia Mare – Universitatea Tehnică, Cluj-Napoca), Claudiu Pintican (Actor, antreprenor social, fondator al Școlii Ludice băimărene, școală de dezvoltare personală prin teatru), Prof. univ. dr. Vasile Berinde (Centrul Universitar Nord, Baia Mare – Universitatea Tehnică, Cluj-Napoca, președintele Comisiei de Matematică, din cadrul Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), vicepreședinte al Societății de Științe Matematice din România, unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni contemporani ai lumii) Profesor dr. Laj Uthreja (Global Harmony Institute, India), Aurora Prodan (actriță, Teatrul Municipal, Baia Mare), Mircea Bochiș (artist plastic de talie internațională), Conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea (Centrul Universitar Nord, Baia Mare – Universitatea Tehnică, Cluj-Napoca; Cu multe demnități avute în destinul său profesional), Ing. Edit Pop (Președinta Asociației Ecologic,  organizație cu activitate de peste 15 ani în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă și conservarea naturii, Custode al Sitului Natura 2000 Gutâi-Creasta Cocoșului, Custode de Arie Protejată de Interes European, Administrator al Drumlui Verde al Moștenirii Maramureșene, certificată ca autoritate de monitorizare ecoturistică în regiune), Prof. Vasile Leschian (pedagog, scriitor, metodist, creatorul unei tehnici inovatoare de predare; palimpsestul în literatura română; deținător al multor funcții la nivel local și județean, în instituții publice de cultură), Prof. Daniela Moldovan (profesoară de fizică, actualmente acreditată în metoda InfoVision a lui Mark Komissarov, o tehnică de dezvoltare a intuiției, a vederii direct cu mintea și a perceperii informației în mod multidimensional), Prof. dr. Monica Cândea (profesor de limba română și latină, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Baia Mare), Dr. Julieta Cristescu – medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice, BIO Medica International București, fost director al policlinicii de profil de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. Nicolae Paulescu”, din Bucureşti; în 2014 a primit Premiul anului pentru Profesia de Medic din partea Societăţii Române de Diabet).

Volumul beneficiază de frumoasă prefață scrisă de doamna Prof. univ. dr. Georgeta Elena Corniță.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Simboluri ale devenirii – ed a II-a – Viorica Pârja


Volumul reprezintă un veritabil manual de înțelepciune, inspirațional și motivațional, cu sfaturi practice pe multiple teme de interes pentru dezvoltarea armonioasă a ființelor noastre, pentru încrederea în sine și urmarea propriei chemări în viață, pentru a face față probelor destinului dar și greutăților vieții sociale, pentru o corectă înțelegerea a valorilor și mai ales ierarhiei importanței lor într-o viață de om armonios așezată etc.  Acestea și multe alte teme fascinante vă invităm să regăsiți în conținutul operei, scrise într-un stil elaborat, elegant, direct și totodată profund încărcat de emoție, de experiențe personale și de grija, compasiunea și respectul pentru cititor, de dorința ca ele să îi fie cât mai utile în viață; o carte scrisă într-un stil plăcut ușor de citit și de înțeles, o adevărată hrană deopotrivă pentru suflet, minte și conștiință, cu nuanțe pe care doar la marii clasici ai genului – precum Seneca, Marcus Aurelius ori Baltazar Gracian – le mai putem găsi.

Volumul beneficiază de o generoasă prefață scrisă cu mult drag de prietenul nostru Pr.Prof.univ.dr. Theodor Damian – Președintele Institutului Român de Teologie Ortodoxă din New York. 

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Cuvântul, ziaristul și lumea – ed a II-a – Viorica Pârja


“Radiografia relațiilor de cuplu: cum să creștem relații fericite și cum să le ferim de a se îmbolnăvi” a colegei noastre Ela Balaj (membră în Academie, cercetător științific la Institutul pentru Dezvoltare Umană și Comunitară, profesor, terapeut, psiholog clinician la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare) este o operă extrem de utilă în vremurile noastre, deopotrivă pentru tineri și adulți, o lucrare cu sfaturi practice și exerciții valoroase precum și multe studii de caz,  menite a ne ajuta să vindecăm și optimizăm relațiile de cuplu.

Volumul este rezultatul unui proiect realizat în perioada 2019-2020 în cadrul Institutului pentru Dezvoltare Umană și Comunitară, precum și a experienței profesionale proprii, a multor ani de activitate (ca psiholog, terapeut, profesor, cercetător științific) dar și a multiplelor calificări universitare, toate acestea în domeniile îmbunătățirii calității vieții și progresului ființei umane.

Proiectul și cartea au beneficiat de cu sprijinul sponsorilor și partenerilor noștri principali, dl Daniel Metz (membru al Academiei), respectiv NTT DATA Romania și face obiectul unei campanii de strângere de fonduri derulată în perioada martie 2021- mai 2021, destinată susținerii activității ȘCOLII COMUNITARE DE REVIGORARE A VALORII ȘI VIRTUȚII ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ, școală organizată de Academia Elitelor, Modelelor și Valorilor (https://elite.mcb-institute.org/)

ȘCOALA reprezintă o veritabilă tribună pusă la dispoziția purtătorilor de lumină (oameni remarcabili ai societății românești), invitați să ne vorbească nouă tuturor despre drumul care urcă spre înălțimi, despre modele de valori, caracter, viață, activitate, demne de urmat de către generațiile tinere, despre cum să ne regăsim și dezvoltăm fiecare propria identitate și cale în viață, dar în același timp să învățăm a trăi frumos, în armonie, comuniune și împărtășire cu toți ceilalți membri ai comunității, precum și cu dragoste, respect și grijă față de natura înconjurătoare.

Pe această cale adresăm calde mulțumiri tuturor susținătorilor !

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Radiografia relatiilor de cuplu – Ela Balaj


Cartea cuprinde interviuri pe teme de actualitate și interes, precum și învățături, sfaturi și modele de experiențe umane menite a ne reda încrederea că există printre noi în continuare suflete nobile, care fac din servirea binelui colectiv și din ajutarea celorlalți scopul principal al vieții lor. Deopotrivă în domenii profesionale, în știință, în politică sau în activități comunitare, modelele de oameni buni din jurul nostru sunt deopotrivă o speranță și un far călăuzitor pentru fiecare dintre membri societății românești ca să navigăm cu bine peste furtunile destinului național prin care trecem acum ca societate, într-o epocă marcată de mari probleme la scară mondială.

Volumul este rezultatul unui proiect realizat în parteneriat între Academie și TeleMoldova Plus, sub tutela doamnei Veronica Hîncu (membră a Academiei) și cu aportul următorilor contributori:

Conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru – medic primar la Spitalul Clinic de Urgență „Profesor Doctor Nicolae Oblu” din Iași

Prof. Răzvan Bogdan Abălași – cadru didactic, Consilier în cadrul Ministerului Sănătății, Prim-Vicepreședinte Pro-România

Drd. Marius Brănici – avocat la Cabinet de avocatură & insolvență Marius Brănici, consilier în Baroul Iași, mediator și practician în insolvență

Av. Dr. Doina Stupariu  – Societatea civilă de avocatură „Doina Stupariu și asociații

Victoria Bulai – Director dezvoltare, Consultant în management, coach în Dansul Energetic

Volumul a apărut cu sprijinul dlui Daniel Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Punctul pe i – Caleidoscop pentru trup, suflet și minte – Veronica Hîncu

 


Cartea este rezultatul unui alt proiect marca Vorica Pârja, realizat în cadrul platformei „Acasă în România Frumoasă” – platformă dezvoltată în parteneriat între Academia noastră și Televiziunea Regională TL+ Maramureș. Proiectul s-a dezvoltat pe parcursul a 8 emisiuni de studio și a avut ca tematică povestea de viață, activitate și realizări comunitare ale unui om minunat – Mirela Gîț – care de peste 2 decenii ridică din rândul nostru oameni frumoși și luminoși care la rândul lor duc mai de parte în lume (pe cont propriu sau prin organizații pe care le creează ori unde activează), fiecare, partea lui de aport în crearea și oferirea binelui pentru alții.

Mirela Gîț este coach, trainer și speaker certificat și independent John Maxwell Team și astfel sprijină oameni și echipe să obțină performanța, concomitent cu împlinirea personală. Oferă programe de dezvoltare personală și antreprenorială cu sesiuni de grup și individuale, axate pe cunoașterea de sine și construirea încrederii în propria persoană, comunicare și relaționare, leadership personal și de echipă, strategie, vânzări, vorbit în public etc.

Și-a început cariera ca și cadru didactic, unde a activat 8 ani, acceptând și provocarea de a prelua o funcție de conducere a unei unități școlare la doar 23 de ani. Apoi a trecut în industria vânzărilor directe, activând peste 20 de ani în companii de profil, inclusiv în domeniul financiar și dezvoltând oameni și echipe de vânzări – performanța acestora fiind dovedită de numeroasele premii la nivel regional și național.

Fiind – mai întâi – un om dedicat creșterii oamenilor din jur și adăugării de valoare, cele mai mari realizări le consideră a fi succesele clienților săi, transformările pe care ei le produc în urma sesiunilor de dezvoltare în viețile lor, în echipele și afacerile lor, chiar și în comunitățile din care fac parte! Dorința de adăugare de valoare și misiunea pe care și-a asumat-o o determină să se implice și în proiectele de voluntariat sub egida John Maxwell Team – „Inițiativa Globală pentru Tineri” (anual), „Leadership pe timp de criză” (ce a debutat în 2020 – în contextul pandemiei), iar din 2021, „Schimbă-ți lumea!”(axat pe a transmite și practica valori sănătoase de leadership ce pot schimba nu doar vieți, ci și comunități, cu scopul de a forma o masă de facilitatori ai acestui proces, chiar din rândurile participanților la aceste sesiuni numite „mese transformaționale”).

Motto-ul după care Mirela își conduce viața și activitatea (și care ne face să ne mândrim și mai mult cu ea, cu faptul că este membră a Academiei noastre) provine de la un alt mare lider inspirațional al României – maestrul Nicolae Iorga: „Fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine ca înainte.”

Pentru a vă înâlni cu Mirela și a beneficia de ceea ce poate ea să vă ofere vă invităm pe site-ul personal aici (https://mirelagit.johnmaxwellgroup.ro/)


Cartea este rezultatul unui proiect realizate de Academia noastră sub coordonarea doamnei Viorica Prâja, în cadrul Platformei Acasă în România Frumoasă cu aportul unor oameni frumoși din rândul nostru, care prin devotament, pasiune, vocație și sacrificiu și-au dedicat viața și resursele primite de la Divinitate în slujba unor cauze nobile pentru omenire. Activitatea și realizările lor se poziționează la interfața dintre educație, psihologie, terapie și asistență socială, servind în special binelui copilului și familiei, adică acelor două realități fundamentale pentru a putea aspira la o societate durabilă și emancipată.

Timp de peste 2 decenii, fiecare dintre ei, deopotrivă pe cont propriu dar și prin organizații comunitare și instituții publice unde au activat, s-au străduit și (așa cum veți afla din conținutul cărții) au și reușit cu brio să aducă lumină în existența atâtor destine de copii și părinți, dar și să creeze oaze de bine în jurul lor sau în diverse sectoare ale societății românești. Ei sunt membri contributori ai Academiei, modele demne de admirat și urmat ca exemplu de fiecare dintre noi cei prezenți precum și de generațiile viitoare; toată recunoștința noastră se îndreaptă către:

 1. Angela Kolozsvari – psiholog clinician, director al Centrului Școlar de Educație Incluzivă, Vișeul de Sus, Maramureș (https://www.cseiviseu.ro/) Ca psiholog și director de instituție, militează pentru cunoaşterea trăsăturilor şi calităţilor individuale ale elevilor, în vederea promovării culturii, strategiei şi practicii educaţionale din învăţământul special, formarea şi dezvoltarea personalităţii autonome şi creative a copilului, care să permită integrarea lui în societate. „Educaţia pentru toţi” este conceptul care stă la baza unei abordări noi în educaţia copiilor cu CES, pentru a răspunde dezideratului „o societate pentru toţi”.
 2. Florian Sălăjeanu – asistent social principal, cu atestat de liberă practică, licențiat în teologie – asistență socială, masterat în Drepturile Omului și doctorat în sociologie. Președintele ASSOC Baia Mare, (https://www.assoc.ro/) icepreședinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din Români. Implicat activ în dezvoltarea, promovarea și ridicarea prestigiului profesiei de asistent social. Autor, coordonator sau coautor de publicații pe tema egalității de șanse pentru persoanele cu handicap; instrumente eficiente pentru întărirea administrației publice locale; aspecte practice și tendințe actuale în supervizare; povești de succes – parteneriate pentru egalitate de șanse etc.
 3.  Ștefan Dărăbuș – director regional pentru Europa Centrală și de Sud, „Hope and Homes for Children”(https://www.hopeandhomes.ro/) . Licențiat în filologie, formare în asistență socială, psihologia copilului și dezvoltare organizațională, doctorat în Teoria Literaturii, MBA în Management organizațional etc. Unul dintre oamenii care fac reformă în sistemul de protecţie a copilului. Luptă pentru o viaţă cât mai bună pentru copiii din instituții și cei lipsiți de familie. Crede cu tărie că nici un copil nu ar trebui să crească fără afecțiune, fără atașament și fără iubire. Pentru mai multe detalii vă invităm pe pagina sa personală aici: https://www.stefandarabus.ro/despre-mine Ștefan este de asemenea membru-contributor al Academiei noastre, participând la mai multe proiecte împreună.
 4. Ela Balaj – cercetător, scriitor, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ. Activează la Spitalul Județean Baia Mare; Institutul pentru Dezvoltare Umană și Comunitară Cluj-Napoca și în cabinetul său individual. Este autoare a mai multor cărți de specialitate, deopotrivă cu caracter academic, precum și aplicativ. Ultima carte „Radiografia relațiilor de cuplu: cum să creștem relații fericite și cum să le ferim de a se îmbolnăvi” – a dedicat-o și unei campanii de strângere de fonduri destinată susținerii Școlii Comunitare de Redresare a Valorii și Virtuții în Societatea Românească (organizată de Academia Elitelor, Modelelor și Valorilor, a cărei membră este), iar cartea anterioară „Libertatea interioară: ghid rapid pentru înlăturarea anxietății” a servit unei campanii de strângere de fonduri pentru susținerea tinerilor valoroși din mediul academic românesc, în cadrul Platformei Naționale „Valori Românești”
 5. Mircea Duca – inginer și viitor jurist. Președintele Asociației „Contact Cultural” (http://contact-cultural.ro/) Militant activ pentru conștientizarea nevoii de Cultură și Educație. A inițiat proiecte culturale, precum și un proiect de înființare a unei Întreprinderi Sociale, pentru acordarea de sprijin persoanelor vulnerabile. Motto-ul său este: „Cerul se ia cu asalt, prin Perseverență și Duh”.
 6. Natalia Chiș – psiholog clinician principal, psihoterapeut integrativ și supervisor în psihologie clinică. Desfășoară activitatea profesională în domeniul sănătății mentale, unde realizează activități de evaluare, psihodiagnostic, expertiză și intervenție clinică și psihoterapeutică. Participă activ la schimbarea de mentalități psihosociale și construirea mecanismelor cognitive, de coping individual și psihosocial, prin implementare de politici socio-medicale în comunități marginale.
 7. Cecilia Ardusătan – psiholog clinician și psihoterapeut. Are o bogată experiență în tratarea problemelor emoțioanle și psihologice, atât la adulți cât și la copii, incluzând: depresie, anxietate, furie, gelozie, culpabilitate, autoblamare, probleme personale și familiale, probleme relaționale, cu foarte bune rezultate în domeniul dezvoltării personale și al creșterii stimei de sine. Este autoarea cărții „Magia fluturașilor. Povești terapeutice”, care oferă părinților și copiilor, într-o manieră atractivă, câteva soluții la problemele cărora trebuie să le facă față. A activat în televiziune, fiind nominalizată la Premiile Clubului Român de Presă, secțiunea „Jurnalism Cultural”, pentru filmul documentar „Justinian”.
 8. Mădălina Palfi – psiholog. Activează în Cabinetul individual de psihologie și psihoterapie. Licențiată la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Psihologie și Științele Educației; master în Consiliere psihologică, fiind totodată practician atestat de Colegiul Psihologilor din România. Specialități: Psihologie clinică, Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală; Psihoterapie Ericksoniană și Hipnoterapie; Psihologia transporturilor, Psihologia muncii și organizațională; diagnostic și evaluare clinică; interpretare test Rorschach.
 9. Victor Paul Kirițescu – medic, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Maramureș. Promotor al implementării politicilor antidrog în județul Maramureș, prin campanii și activități de informare-educare-sensibilizare a populației, în scopul prevenirii consumului de tutun, alcool și droguri în școală, familie și comunitate.
 10. Zamfira Deac – maestru în bioenergoterapie. Are o poveste de viață incredibilă. A învățat, s-a autodepășit printr-o mulțime de cursuri de terapii bioenergetice și complementare. A ţintit totdeauna spre înălțimile spiritului, spre lumină și bunătate. Pe care le-a îmbinat cu iubirea, credința și iertarea. Convinsă că dacă vrei să vezi departe, trebuie să fii cât mai sus. Convinsă că mintea și sufletul nu merg întotdeauna pe același drum, dar iubirea este chintesența vieții. De ce îi este foame astăzi omului? De iubire și de sens!

Echipa mulțumește partenerilor noștri care au susținut financiar realizarea proiectului și publicarea cărții: dlui Daniel Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

Mulțumim de asemenea Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături dimp de 6 ani sprijinind peste 140 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Orizonturi interioare – Viorica Pârja


 

Volumul este un document istoric, destinat sărbătoririi a 4 ani de existență și a realizării unui portofoliu impresionat de120 de programe editoriale, alături de alte sute de programe sociale, de consiliere, îndrumare, mentorat, cercetare științifică, management al carierei, marketing profesional academic și cultural, destinate sprijinirii tinerilor valoroși din mediul educațional românesc, toate acestea realizate de echipa Platformei Naționale Valori Românești, cu sprijinul și implicarea a peste  130 de personalități academice de la 26 de facultăți (din cadrul a 11 universități din țară și străinătate) și alte 14 instituții publice sau private de cultură, știință, educație (8 române și 6 străine) și cu aportul a sute de sponsori (persoane fizice, organizații private, instituții publice) dintre care mulți au dorit să păstreze anonimatul, dar în egală măsură cartea este un omagiu adus și aportului lor.

Cu aportul unor astfel de oameni frumoși – care pe bună dreptate au fost numiți amfitrioni ai progresului și purtători de lumină – lumea noastră, cu siguranță, poate deveni un loc mai bun. Vă invităm să descoperiți cine sunt ei căutând cartea în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Carte_Amfitrionii progresului – omagiu purtătorilor de lumină

Echipa mulțumește partenerilor noștri care au susținut financiar realizarea proiectului și publicarea cărții: dlui Daniel Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.


Cartea este rezultatul unui proiect academic realizat de colegul nostru Aurelian Burcu și este dedicată realizărilor asemănătoare obținute de specialiștii viitorologi din generația anterioară: Alvin Toffler, Herman Maynard, Susan Merthens, continuând și completând cercetările acestora cu explicații psiho-sociale și antropologice ale strânsei legături dintre sistemul economic și ființa umană, care, așa cum rezultă din volum, reprezintă doi actori determinați de destinul lor în cadrul societății de a se susține reciproc în procesele de evoluție pe parcursul istoriei omenirii.

„Cartea – ne mărturisește autorul în introducere – prezintă epopeea acestui proces pe parcursul căruia, orice modificare în starea de conştiinţă a fiinţei umane se regăseşte ca un ecou viu şi imediat în esenţa sistemului economic. De asemenea vom surprinde faptul că aşa cum omul susţine evoluţia sistemului economic în fiecare dintre etapele sale, la rândul său sistemul va sprijini de fiecare dată marile reforme pe care fiinţa umană le are de realizat deopotrivă în mediul interior (propria dezvoltare personală) cât şi în cel exterior: progresul social. Fiinţa umană şi sistemul economic sunt cei doi actori care reprezintă, creează şi transformă neîncetat societatea, în acord cu standardele tot mai înalte ale necesarului de civilizaţie.”

Totodată volumul ne oferă o viziune luminoasă asupra viitorului dezvoltării societății și omului, susținute chiar de către procesele de metamorfoză evolutivă ale sistemului economic descrise acolo. Vă lăsăm plăcerea să descoperți aceste perspective, iar pentru deschiderea apetitului vă oferim două citate din autorii amintiți cărora cartea le este dedicată și ale căror opere le continuă în acest trend pozitiv asupra destinului omenirii:

„O nouă civilizaţie ia naştere în viaţa noastră, iar orbii de pretutindeni încearcă să o suprime. Această nouă civilizaţie aduce cu sine noi stiluri familiale; moduri schimbate de a lucra, iubi, trăi; o nouă economie; noi conflicte politice şi totodată, dincolo de acestea toate, o conştiinţă modificată. Omenirea se află în faţa unui însemnat salt înainte. Se confruntă cu cele mai profunde frământări sociale şi restructurări creatoare ale tuturor timpurilor. Fără a o recunoaşte în mod clar, suntem angajaţi în construirea unei noi civilizaţii remarcabile”. (Alvin Toffler, în cartea sa: „A crea o nouă civilizație”)

„Al Treilea Val manifestă o preocupare crescândă spre echilibru şi puterea de întreţinere. Oamenii devin mai sensibili faţă de sanctitatea vieţii, faţă de limitele resurselor naturale şi, prin urmare, ale dezvoltării, şi faţă de propriile nevoi spirituale nesatisfăcute. Câştigul material nu mai este decât una dintre forţele care propulsează activitatea; consideraţii ca reducerea riscurilor ecologice, furnizarea de servicii pentru ceilalţi şi crearea posibilităţilor de dezvoltare şi împlinire personală devin variabile standard care intră în ecuaţie. Concomitent, bogăţia materială scade în importanţă. Un număr tot mai mare de oameni constată că valorile intangibile ca demnitatea, integritatea şi pacea interioară joacă un rol important în câştigarea unui sentiment de validare personală. În al Patrulea Val oamenii se vor concentra asupra integrării tuturor dimensiunilor vieţii şi  a asumării responsabilităţii pentru întreg. Câştigul material nu va mai fi un scop suficient în sine, nici nu i se vor mai acorda merite mai presus de cele necesare pentru a întreţine funcţionarea continuă. Adevărata bogăţie se va centraliza în jurul fiecărui individ şi se va manifesta sub forma unei încrederi lăuntrice – o conştienţă şi o credinţă a deplinătăţii propriei fiinţe.” (Herman Maynard şi Susan Mehrtens în volumul lor: „Al patrulea val: dincolo de Toffler – afacerile în secolul XXI”)

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume fiind utilă în special studenților, doctoranzilor și cercetătorilor, dar și altor profesioniști pasionați de condiția umană și dezvoltarea comunitară.

Fundamente ale evoluției sistemelor economice – Aurelian Burcu