Destine de poveste – învățături și modele de la eroi actuali ai culturii române
Proiectul a fost manageriat de domnul Prof.dr. Mihai-Octavian Groza (membru al Academiei) realizat în cadrul parteneriatului dintre Academie pe de o parte, și televiziunea Alba Carolina TV pe de alta.
Cartea cuprinde 10 interviuri cu personalități din România, realizate de domnul Mihai-Octavian Groza la televiziunea Alba Carolina TV, în cadrul emisiunii „Pașaport cultural”, conținând informații privind opera, activitatea, aportul la dezvoltarea patrimoniului cultural, interferența cu patrimoniul cultural al județului Alba sau pur și simplu pagini de destin uman și profesional, a căror cunoaștere este utilă nouă tuturor ca instrument de învățătură, inspirațional și motivațional totodată.
Mulțumirile noastre se îndreaptă către următoarele personalități:
1.Preot Dr. Dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu – teolog, istoric, doctor în teologie al Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, doctor în științe sociale al Universității Pontificale „Angelicum”, din Roma. În paralel este și cercetător și secretar științific al Centrului de Cercetare „Ștefan Lupaș”, din Cluj-Napoca și redactor al postului de radio „Renașterea” din același oraș, colaborator al Radio Someș și Radio Bistrița. Absolvent a nenumărate programe academice (masterale, doctorale, postdoctorale) la universități din România, Franța, Elveția, Cehia, Italia, Slovacia, Austria, Grecia, SUA (etc), preot și călugăr totodată (cu statut de protosinghel al Bisericii Ortodoxe Române), implicat activ și permanent în realizarea de programe spirituale, comunitare, culturale și științifice (în școlile, bisericile și mânăstirile din țară, dar și în centre asemănătoare din străinătate), este autorul a peste 30 de cărți (de valoare națională și internațională) și a sute de articole – studiile/ cercetările sale însumând peste 20.000 de pagini. Iar toate aceste fulminante rezultate (pe plan național și internațional) le-a realizat înainte de împlinirea vârstei de 31 de ani.
2. C.Ș. III Dr. Dr. Mircea Gheorghe Abrudan – cercetător al Institutului de Istorie „George Barițiu” din cadrul Academiei Române, membru al Institutului de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, doctor în istorie și doctor în teologie, o personalitate a vieții cultural-științifice românești, recunoscută deopotrivă pe plan național și internațional, autor a zeci de cărți, studii, articole științifice și culturale, realizator a nenumărate proiecte de educație comunitară și conservare a patrimoniului național, deținătorul multor trofee și premii de merit de la instituții de înalt prestigiu academic din țară; astfel opera sa a fost recompensată de către Academia Română cu Premiul „Dumitru Stăniloae”, cu „Premiul Brâncoveanu”, conferit de Fundația Alexandrion; cu distincții din partea autorităților ecleziastice („Crucea șaguniană” conferită de ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului și „Crucea transilvană” conferită de ÎPS Andrei Andrecuț, mitropolitul Clujului, Sătmarului și Maramureșului) etc.
3. Prof. univ. dr. Horea Porumb – profesor universitar, cu activitate în domeniul biofizicii, a fost cercetător zeci de ani în cadrul Institutului Gustave Roussy, din Paris (unul dintre cele mai importante institute de cercetare în domeniul oncologiei din lume), colaborator a celor mai mari institute de cercetare în domeniu din Anglia, Canada, SUA; de două decenii este și scriitor de renume internațional, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
4. Prof. univ. dr. Ioana-Narcisa Crețu – profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (Facultatea de Științe Socio-Umane), vicepreședinte ASTRA (Asociația Transilvană pentru Cultura și Literatura Poporului Român), cercetător științific (abordând limbajul și stilul presei, presa europeană, analiza discursului jurnalistic și comunicare non-verbală în spațiul public), scriitor.
5. Lector univ. dr. Silviu Mihăilă – istoric literar, scriitor (eseist, poet), critic literar, cadru didactic la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia și la Academia de Studii Economice din București.
6. Prof. dr. Monica Grosu – profesor de limba și literatura română în cadrul Colegiului Național „Lucian Blaga”, din Sebeș, scriitor, critic literar și membru al Uniunii Scriitorilor, din România, colaborator, membru al colectivului de redacție și critic literar la cele mai mari reviste culturale din țară.
7. Prof. Mariana Adriana Dahinten – director al revistei bilingve româno-germane „Der Unterwald” (revistă de cultură, istorie, tradiții care celebrează conviețuirea româno-germană de secole, editată cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Sebeș și se distribuie deopotrivă în România cât și în Austria și Germania) fondatoare și președintă a Asociației „Eveline”, a Centrului de Îngrijire Preșcolar, și a Grădiniței Germane „Heidi” (din Sebeș), descendentă a celebrei familii de emigranți germani Dahinten care a contribuit în ultimele 2 secole la dezvoltarea culturală și industrială a Transilvaniei și a României.
8. Diana Buluga – actriță a Teatrului Național din Cluj-Napoca, fondatoare și președintă a Asociației „Create.Act.Enjoy”, organizație comunitară realizatoare a nenumărate proiecte de educație culturală, dezvoltare comunitară și terapie, celebră pentru programul „Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy”, implementat în multiple spitale din județele Cluj, Sălaj, Olt (pentru pacienți și personalul medical deopotrivă) și care se extinde pe zi ce trece în tot mai multe unități medicale din țară.
9. Prof. Maria Groza – profesor de istorie la Liceul Tehnologic din Sebeș, președinte și fondator al Asociației GISAS-Sebeș (Grupul pentru Inițiative, Studii și Analize Sociale, care realizează programe europene și guvernamentale naționale în domeniul educației și comunității din 2013), fondator al revistei „Sebeșul povestit”, realizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai” și cu Institutul de Istorie Orală din Cluj-Napoca, revistă de cultură, istorie și memorie editată sub patronajul Primăriei și Cosiliului Local Sebeș de 8 ani.
10. Maria-Cornelia Postescu – scriitor extrem de activ, extrem de prolific; membră a Ligii Scriitorilor din România (Filiala Alba), membră a Cenaclului Literar „Lucian Blaga”, din Sebeș, membră a Asociației ASTRA și a altor organisme culturale de importanță națională.
Echipa mulțumește partenerilor noștri care au susținut financiar realizarea proiectului: dlui Dr. Daniel Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.
Mulțumim de asemenea Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 6 ani sprijinind peste 140 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.
Alba Carolina TV este televiziunea regională a Ardealului istoric, emițând deopotrivă online cât și în rețelele de cablu, cu acoperire în zona urbană și rurală pe întreg teritoriul următoarelor județe: Alba, Cluj, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud și Sălaj.
Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.