Această pagină este despre oameni care prin întreaga lor viață sunt modele de empowerment, de credință, de valori superioare, de învățătură pentru ceilalți. Vă invităm să fiți alături de noi pe măsură ce proiectul Academiei se dezvoltă, pentru a fi aproape de acele suflete nobile care au știut cum să trăiască frumos și prin exemplul lor ne luminează nouă tuturor existența.
Articolul VII – interviu cu Andrei Ţernea, director general în MAE (@TVR Internaţional)
Dirijor de Grammy: Interviu cu Cristian Măcelaru
Articolul VII: Interviu, înexclusivitate, cu istoricul Charles Powell
http://tvri.tvr.ro/articolul-vii-interviu-in-exclusivitate-cu-istoricul-charles-powell_25839.html
CĂTĂLINA ARSENESCU
”Colaborarea dintre Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, a Clinicii de Cardiologie Medicală pe care o conduc și Spitalul Municipal de Urgență Moinești este una de tradiție, iar participarea la această manifestare, care a devenit de la an la an multidisciplinară, este, aș putea spune, tot una de tradiție. Apreciez acest spital, care este foarte bine organizat, care se preocupă să arate bine, care oferă și servicii medicale pe măsură, prof.univ.dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, șeful Clinicii de Cardiologie Medicală din Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, profesor universitar la UMF „Gr.T.Popa” Iași, medic primar medicină internă și cardiologie, doctor în științe”.
https://www.desteptarea.ro/o-noua-pagina-de-istorie-xiii-editie-zilelor-medicale-ale-spitalului-municipal-de-urgenta-moinesti/
”De asemenea, printre participantii cu lucrari la conferinta se afla si dr. Roxana Darabonţ, prof. dr. Carmen Ginghină din Bucureşti, prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, dr. Cristian Stătescu si dr. Radu Sascău de la Iaşi, prof. Leonida Gherasim, conf. Cristina Tiu şi prof. Minerva Muraru de la Bucureşti, dr. Mihaela Suceveanu de la Covasna”.
Conferinta nationala medicala la Braila, teme de cardiologie
VASILE SEBASTIAN DÂNCU
Eseist, traducător, sociolog. Este fiul poetului Vasile Dâncu. Facultatea de Istorie şi Filosofie, secţia Filosofie, a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1989); cercetare ştiinţifică în cadrele oferite de Catedra şi Laboratorul de Sociologie, Centrul de Cercetare a Relaţiilor Interetnice din Transilvania şi Asociaţia Sociologilor din România, filiala Transilvania; doctorat în sociologie cu tema „Dimensiunea simbolică a realităţii sociale”. Prof. univ. dr. Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai”, Preşedinte IRES 2004-2008 senator PSD Cluj, Parlamentul României, membru al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă 2005-2007, observator şi deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională, Fost ministru in Ministerul Informaţiilor Publice în Guvernul României. Director al revistelor Transilvania Reporter şi Sinteza. Debut absolut:revista Convingeri comuniste, 1983„.
http://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro/detalii_membrii_1082_DANCU-Vasile-Sebastian-.html/
”Elitele sau formele de organizare a statului nu au proiectat constant scenarii de adaptare la un viitor care este întotdeauna marcat de incertitudini, nu au încercat să lucreze la mari proiecte în care să punem laolaltă scopuri, mijloace, resurse, planuri pentru nişte ţeluri generale proiectate undeva în trecut”.
https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/romania-un-caz-de-miopie-strategica
ANCA BUZOIANU
”Pentru Anca Buzoianu, misiunea universității este ”promovarea performanței academice în formarea de profesioniști din domeniul sănătății, are să se poată integra cu succes pe piața muncii pe piața muncii din sistemele de sănătate globale. Obținerea performanței în cercetare și creșterea vizibilității internaționale a Universității este fără îndoială un deziderat esențial, a cărui realizare va permite validarea viziunii propuse”.
Prof. Anca Buzoianu, prima femeie rector din istoria UMF Cluj-Napoca
„Facultatea de Medicină clujeană a internaționalizat învățământul medical. Suntem printre puținele facultăți din lume care oferă un program de studiu – medicina – în trei limbi: română, engleză și franceză. Am ajuns să avem cel mai mare număr de studenți internaționali din România, concurența la secțiile străine crescând de la an la an”.
MIRCEA PETEAN
“Descopăr suficiente argumente pentru a-l socoti un exemplar poet al locuirii. Nu doar pentru că scrie despre Jucu Nobil, locul său de baştină. […] Mai degrabă e o literatură larg recuperatoare, una care caută date eterne în frânturile clipei trecute şi în recompunerile celei prezente, care nu se recunoaşte pe sine fără acest trecut comunitar, al satului ca matrice. L-aş putea apropia de Liliecii lui Sorescu, de Ieudul lui Ioan Es. Pop, fiecare construind o mitologie personalizată, dar şi cu rădăcini puternice într-un loc al memoriei în care se poate regăsi.” (Irina Petraş, în Literatură română contemporană, 2008)
http://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro/detalii_membrii_718_PETEAN-Mircea.html
SIMONA BACIU
“I don’t believe in an elite oriented teaching system”
”The education is my greatest passion and I think that when one’s passion and profession merge, the results can be extraordinary. I have always been interested in education and I’ve had the great opportunity to travel a lot, to visit foreign schools, to perceive the real side of the educational process, which made me wish to bring it here. I saw a light – called Education – at the end of the tunnel long before many other people. I thought that the Romanian children must have the same chance and willingness to study, to learn and to discover the education, just as the children from the well-developed schools I had visited. The International School is, in fact, a dream come true in many corners of the world, which I wanted to fulfil at home as well”.
”Halloween Charity Ball, organizat de Transylvania College, este unul din cel mai importante evenimente de strângere de fonduri din oraş, banii colectaţi fiind principala sursă de finanțare a burselor pentru elevii excepționali. Anul acesta, organizatorii s-au întrecut în măiestrie, astfel încât ştacheta a fost ridicată la un nivel greu de atins de alte evenimente de gen din oraş.”
„Simona Baciu este un vizionar și un agent al schimbării în domeniul educației, deoarece filozofia ei începe și se termină cu bunăstarea elevilor. În anii ’90, a ajuns la concluzia că educația românească are nevoie de o schimbare profundă, de la mentalitate la metodele de predare și curriculum. Pornind de la o grădiniță fondată într-un apartament cu două camere, în 1993, a înființat școala de prestigiu care este azi Transylvania College. Simona Baciu face parte din organizații naționale și internaționale de elită și, ca speaker la numeroase conferințe, promovează un sistem educațional modern, bazat pe valori și performanțe”.
DAN VODNAR
“Am lucrat într-un proiect european pe ideea aceasta a ambalajelor inteligente și am încercat să găsesc o soluție la problema aceasta a mâncărurilor « ready to eat », care sunt ușor de consumat la birou, dar sunt ușor de contaminat. Listeria monocytogenes este una dintre bacteriile care pot să producă toxiinfecții. În SUA, există studii care arată că undeva la 15% din decesele cauzate de toxiinfecție alimentară sunt produse de această listeria”.
http://www.monitorulcj.ro/actualitate/38146-un-cercetator-de-la-usamv-premiat-de-uniunea-europeana-dupa-ce-a-inventat-un-produs-din-carapacea-melcilor#sthash.eTE7CR8h.dpbs
Produsul este făcut doar din anumite fructe şi legume, nu conţine deloc zahăr şi este 100% natural. “Folosim struguri roşii, struguri albi, mere, sfeclă roşie, morcovi şi pulpă de portocală. De ce sucuri din reziduuri? Pentru că reziduurile din industria alimentară şi în special cojile de fructe, de legume care sunt libere de pesticide şi de orice altă substanţă chimică sunt foarte valoroase din punct de vedere nutriţional. Au compuşi care pot să fie uşor de asimilat de către organismul nostru”.
https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/povestea-cercetatorului-clujean-dan-vodnar-7_53bd528a0d133766a8465df7/2_53bd52560d133766a8465cac.html
„Dacă tu, ca cercetător, îţi focusezi prea mult timp investind în lucruri care nu îţi aduc această recunoaştere, înseamnă că nu faci ce trebuie, că eşti deficitar. Până la urmă, rezultatul certifică ceea ce tu ai lucrat. Mie aşa mi se pare normal.„
„Este cel mai tânăr prorector responsabil cu activitatea de cercetare a unei universităţi din România, are cinci brevete de invenţie care i-au adus zece medalii la saloanele internaţionale de inventică – inclusiv Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică, de la Geneva, de anul acesta. Tânărul cercetător a obţinut circa 30 de premii naţionale şi internaţionale, astfel este prezentat prorectorul clujean pe forbes.ro. Însă, în spatele acestor cifre se ascunde foarte mult pasiunee, entuziasm şi muncă.„
https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/romanulcare-incapataneaza-faca-cercetare-acasa-dan-vodnar-laforbes-heroes-2017-parerea-tadespre-visul-cea-mai-importanta-1_597c6efb5ab6550cb8978f62/index.html
LUCIA MORARIU
„Am creat nişte programe care acoperă mari secvenţe culturale, oferind experienţe de călătorie unice, semnificative şi inedite. Astfel, avem câteva serii de programe pe care le propunem clienţilor: circuite în Mexic şi sejur în Cancun, circuite în Peru, în Chile, cu Insula Paştelui, Patagonia şi Argentina. De asemenea, le propunem turiştilor călătorii în Maroc sau Cuba, Japonia, safari în Tanzania şi sejur în Zanzibar sau safari în Kenya şi sejur pe plaja Diani Beach. Avem, de asemenea, circuite şi în Portugalia şi sejur la Oceanul Atlantic sau circuite în Canada de Est„.
Agenţia de turism Eximtur din Cluj -Napoca, una dintre cele mai mari de pe piaţa locală, controlată de familia Morariu, şi-a crescut afacerile cu 20% în primele trei trimestre din acest an şi estimează că va menţine acest avans până la finalul anului.
https://www.zf.ro/business-travel/lucia-morariu-eximtur-cluj-avem-cel-mai-bun-an-din-istoria-agentiei-afacerile-sunt-pe-plus-20-la-noua-luni-17667299
ALINA GENTIMIR
„Eu consider că metodologia de predare în universitățile din România – mă refer, bineînțeles, la facultățile de Drept – este o metodologie care nu e în acord cu ceea ce se întâmplă în afară și cu ceea ce de fapt ar trebui să se întâmple dincolo de raportarea pe care ar trebui să o avem la metodologia de predare în sistemul continental, în sistemul britanic. Pentru că, cel puțin în materia pe care o predau eu, un punct de reper esențial este sistemul anglo-saxon, respectiv ceea ce se întâmplă în universitățile din Marea Britanie sau Statele Unite. Ei folosesc metode diferite și pleacă de la cazuri practice, pentru a ajunge să contureze, împreună – și subliniez acest lucru – cu studenții care participă la cursuri și la seminarii, principiile fundamentale din materia drepturilor omului„.
https://www.universuljuridic.ro/alina-mirabela-gentimir-studentul-actual-s-ar-putea-sa-ti-fie-colegul-de-maine/
„Cea de-a doua zi a conferinței a avut printre invitați pe doamna Alina GENTIMIR, lector doctor în cadrul Facultății de Drept a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, domnul Sorin AILENEI, manager public în cadrul Instituției Prefectului județului Bacău și pe domnul Florin SMARANDI, preot capelan, coordonatorul preoților din sistemul penitenciar românesc„.
http://anp.gov.ro/scoala-nationala-de-pregatire-a-agentilor-de-penitenciar-targu-ocna/conferinta-drepturile-omului-si-evolutia-societatii-realitati-interpretari-tendinte-2/
FELIX ARION
„Felix ARION – General Manager, Agro Transilvania Cluster, a acceptat invitația noastra de a participa la Conferința PRIA Agriculture și PRIA Gala Fermierilor Români din Transilvania. Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare și o atenție deosebită acestui sector. De aceea, politica agricolă comună (PAC) consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăți directe fermierilor și prin măsuri de piață, și finanțează programele dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.„
SHAJJAD RIZVI
„Este o mare onoare să primesc un MBE, și sunt extrem de recunoscător. Little People ajută zilnic în România fiecare copil tratat de cancer. Toată echipa, personalul, voluntarii și susținătorii au jucat un rol imens în faptul că Little People a ajuns să fie forța binelui astăzi în România, doresc să împărtășesc cu ei toți acest premiu. În privința viitorului, este foarte interesant să urmărim progresul pe care îl aduce The Duke of Edinburgh Award în viețile numeroșilor tineri din regiune. Recent, am fost desemnați să găzduim Forumul Global în 2021 la Cluj, o premieră pentru România. De asemenea, Youth Cancer Europe și-a găsit vocea în ultimii 2 ani, lobby-ul și elaborarea de politici în Europa a stârnit industria asigurărilor, prin eforturile de a se asigura că pacienții tineri cu cancer nu sunt discriminați la locul de muncă sau în domeniul asigurărilor„.
https://www.iqads.ro/articol/46002/fondatorul-asociatiei-little-people-romania-shajjad-rizvi-decorat-de-majestatea#
”Associatia Little People Romania has been active in Romania since 2002 and has operations in 9 childhood cancer hospitals in Romania in Bucharest, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Targu Mures and Craiova. In 2018 Little People helped over 2000 children, teenagers and young people affected by cancer in Romania„.
BIANCA MUNTEAN
„Vreau să fiu un model pentru cele două fiice ale mele şi să le fac să fie mândre de mine. Primăvara pentru mine înseamnă multă, multă culoare, optimism, energie şi multe momente frumoase petrecute alături de familie, prieteni şi colaboratori. Iubesc primăvara!„
„Această distincţie recunoaște eforturile a 7 ani de activitate susținută în beneficiul firmelor de IT de catre echipa de management a clusterului Transilvania IT. Alături de ceilalți doi experți selectați în finală – Maria Hollander, manager al clusterului Paper Province din Suedia și Lubos Komarek, manager al clusterului Nanoprogress din Cehia -, Bianca Muntean face parte din elita profesioniștilor care au recunoscut necesitatea și oportunitatea organizațiilor tip cluster pe harta Uniunii Europene. Ea se implică activ în comunitatea pe care o reprezintă prin participarea în proiecte-cheie precum Digital City, eHealth/Wellbeing, Robotică, în vederea atragerii de finanțări și investiții în domeniul inovării„.
http://ziarulfaclia.ro/bianca-muntean-managerul-de-cluster-european-2019/
IOAN MANCI
„Generalul-maior dr. în rezervă Ioan Manci a rostit cuvinte emoționante la încheierea unei solide cariere, în care și-a îndeplinit cu deosebit respect și profesionalism toate misiunile încredințate, indiferent de eșaloanele militare în care și-a desfășurat activitatea. De asemenea, în cadrul momentului prilejuit de trecerea domniei sale în rezervă, domnul general Manci a mulțumit șefilor, colegilor, subordonaților, familiei și celor care l-au onorat cu prezența la evenimentul deosebit.„