Oamenii obișnuiți ca noi, preferă să meargă pe cărări bătătorite și să utilizeze metode sigure. Dar există și caractere care nu pot fi fericite decât dacă sunt deschizători de drumuri, dacă merg pe acolo pe unde nu este cărare și lasă urme în spatele lor, pentru noi. Fie că îi numim genii, inovatori, exploratori, antemergători – aceste personalități extraordinare sunt motivul și garanția că lumea noastră se află mereu pe o cale ascendentă de progres și stare de bine.
DAN VODNAR
„Specializat în biotehnologie alimentară și gastronomie moleculară, el este cel mai tânăr prorector din țara noastră și autorul a cinci brevete de invenție, pentru care a obținut zece medalii la saloanele internaționale de inventică, dintre care Medalia de Aur la Salonul Internațional de Inventică (Geneva, 2017). La acestea se adaugă alte 32 de premii naționale și internaționale, dintre care cel mai prestigios este „Young Scientist Award“ (Viena, 2014). A coordonat opt proiecte de cercetare națională, două granturi academice și trei granturi europene„.
„I-am adunat pe cei mai pasionați studenți, nu pe cei mai buni, cărora le-am oferit burse din salariul meu, astfel încât să simtă motivația faptului că vin și lucrează în laborator. Toate proiectele dezvoltate împreună cu echipa de cercetare au avut drept scop îmbunătățirea calității viețeii“, a precizat Vodnar.
Au inventat eticheta cu activitate microbiană, care este aplicată pe suprafața fructelor cu coajă, iar prin dezintegrare spală fructul respectiv de microorganisme. Altă invenție este Projelly, un jeleu cu bacterii microbiotice încapsulate, respectiv bacteriile necesare oamenilor care prin încapsulare nu sunt distruse în mediul acid din stomac. Pelicula microbiană este o altă invenție pentru care a obținut medalia la Geneva, fiind un patent livrabil deja.
„Poate și dumneavoastră ați căzut de șapte ori, poate ați avut idei pe care nu le-ați finalizat, dar nu trebuie să vă lăsați niciodată. Trebuie să lupți pentru visul tău, să mergi de fiecare dată mai departe. Nu că nu are importanță ce cred ceilalți, dar părerea ta despre visul tău este cea mai impotantă. Perseverența bate inteligența. Pasiunea înseamnă succes. Valoarea oamenilor este mai mare decât prejudecata celorlalți.“
Forbes Heroes 2017, Dan – Cristian Vodnar: Pasiunea înseamnă succes
“Am lucrat într-un proiect european pe ideea aceasta a ambalajelor inteligente și am încercat să găsesc o soluție la problema aceasta a mâncărurilor «ready to eat», care sunt ușor de consumat la birou, dar sunt ușor de contaminat. Listeria monocytogenes este una dintre bacteriile care pot să producă toxiinfecții. În SUA, există studii care arată că undeva la 15% din decesele cauzate de toxiinfecție alimentară sunt produse de această listeria”, a declarat Dan Vodnar pentru Agerpres.
Un cercetător român, inventatorul ambalajului antimicrobian natural
VALENTIN ORGA
„O carte are viata ei si traieste prin cei care ii rasfoiesc paginile. Cand ele se ferfenitesc si randurile nu mai pot fi parcurse de ochii insetati de cunoastere, cartea isi incepe drumul spre nefiinta. Moartea cartii vine si pe cai laturalnice, o data cu uitarea si lipsa de interes din partea cititorului. La BCU, oamenii cartii cauta mereu sa le salveze. Le trimit la tara, unde ochi scaparatori de copii care nu au atatea bucurii stau gata mereu sa le soarba. Exista si un Purgatoriu al cartilor, etajul 8 al Fondului Lent, dupa care mai poate urma gradina reintrarii in circuit sau “focul” reciclarii„.
Omul care conduce cartea a fost in tinerete jurnalist
„Omul care coordoneaza tot drumul cartii pana la cititor lucreaza intr-o sala cu mormane de carti gata de a fi introduse oficial in “circuit”. Un domn respectabil pe care absolut toata lumea care trece prin biblioteca il saluta respectuos, de la cititori la reputati profesori universitari ai Clujului si care, in tinerete, a facut parte si din breasla ziaristilor clujeni. Mai exact, Valentin Orga este seful Departamentului Dezvoltare, Prelucrare si Conservare a Colectiilor, cam tot drumul pe care il face o carte la student, la cititor„.
“Chiar la inceput, de asta m-am ocupat, de achizitii de carte. De asta sunt convins ca e rusinos sa iei o carte care dupa sase luni de zile sa o treci pe lista de excludere: inseamna ca politica de achizitii e proasta”, precizeaza el, din capul locului„.
BIANCA MUNTEAN
„Bianca Muntean, director al clusterului Transilvania IT, a câștigat, săptămâna trecută, titlul “Managerul de Cluster al Anului la nivel european 2019”.
Premiul a fost acordat de Comisia Europeană și decernat în cadrul Conferinței Europene a Clusterelor 2019, organizat la București de Ministerul Economiei, Comisia Europeană și CLUSTERO, sub egida Presedinției României la Consiliul Uniunii Europene. Această distincţie recunoaște eforturile a 7 ani de activitate susținută în beneficiul firmelor de IT de catre echipa de management a clusterului Transilvania IT. Alături de ceilalți doi experți selectați în finală – Maria Hollander, manager al clusterului Paper Province din Suedia și Lubos Komarek, manager al clusterului Nanoprogress din Cehia -, Bianca Muntean face parte din elita profesioniștilor care au recunoscut necesitatea și oportunitatea organizațiilor tip cluster pe harta Uniunii Europene. Ea se implică activ în comunitatea pe care o reprezintă prin participarea în proiecte-cheie precum Digital City, eHealth/Wellbeing, Robotică, în vederea atragerii de finanțări și investiții în domeniul inovării„.
http://ziarulfaclia.ro/bianca-muntean-managerul-de-cluster-european-2019/
„Digitalizarea redusă a economiei reprezintă o slăbiciune importantă, pentru că investițiile în digitalizare sporesc profitabilitatea companiilor. De asemenea, gradul redus e digitalizare reprezintă, în același timp, o oportunitate pentru companiile românești din acest domeniu, care pot contribui la dezvoltarea pieței serviciilor IT pentru companiile non-IT„.
MIHAELA RUS
„Mihaela Rus a avut inițiativa înființării Asociației Femeilor de Afaceri Cluj în 2004 și de atunci coordonează proiectele și campaniile asociației.
“Îmi doresc ca valorile pe care le promovăm în cadrul A.F.A. – excelența, seriozitatea, onestitatea, respectul, integritatea și spiritul civic – să fie respectate și în mediul de afaceri, în societate, pentru ca împreună să construim comunități mai puternice. De 25 de ani, Mihaela Rus a investit, zi de zi, pasiune și profesionalism în brandul Vitrina Advertising și a devenit unul dintre cei mai respectați antreprenori din România. Vitrina Advertising, companie națională cu sediul central în Cluj-Napoca și cu reprezentanță în București, este unicul reprezentant al României în rețeaua internațională Advertising Marketing International Network„.
SIMINA LAKATOS
https://www.ircem.ro/employees/elena-simina-lakatos/