Oameni și Destine

Cartea este rezultatul unui proiect frumos, de suflet,  manageriat de doamna Daniela Floroian, realizat în cadrul parteneriatului dintre Academia Elitelor, Modelelor și Valorilor, pe de o parte, și televiziunea Alba Carolina TV , pe de alta, parteneriat reprezentând o veritabilă  tribună pusă la dispoziția purtătorilor de lumină (oameni remarcabili ai societății românești), invitați să ne vorbească nouă, tuturor, despre drumul care urcă spre înălțimi, despre modele de valori, caracter, existență, activitate, demne de urmat de către generațiile tinere, despre cum să ne regăsim și dezvoltăm fiecare propria identitate și cale în viață, dar în același timp să învățăm să trăim frumos și virtuos, în armonie, comuniune și împărtășire cu toți ceilalți membri ai comunității umane, precum și cu dragoste, admirație și respect față de natura înconjurătoare – față de întreaga Creație, lăsată nouă spre purtare de grijă, de către Dumnezeu.

Volumul cuprinde 15 interviuri cu personalități din România, realizate de doamna Daniela Floroian la televiziunea Alba Carolina TV, în cadrul emisiunilor „Pașaport cultural” și respectiv „Povești sub felinar”, conținând informații privind opera, activitatea, aportul la dezvoltarea patrimoniului cultural, interferența cu cultura județului Alba sau pur și simplu pagini de destin uman și profesional:

  1. Cornel Nistea – Profesor de limba și literatura română, redactor la revista de cultură „Discobolul”, prozator distins cu numeroase premii literare naționale și nu în ultimul rând președinte al Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.
  2. Mircea Cîmpeanu – Cadru didactic universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cercetător științific la Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. A inițiat și coordonat numeroase proiecte de cercetare, de schimburi culturale naționale și internaționale, a coordonat tabere de cercetare a culturii tradiționale și a realizat emisiunea „Zestrea Românilor” la TVR. A fost autor sau coordonator a peste 20 de volume de specialitate, 50 de CD-uri și numeroase filme documentare. A fost membru al Comisiei Naționale de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial, de pe lângă Ministerul Culturii.
  3. Alexandru Știrban – Istoric, restaurator și coordonator al Centrului Naţional de Restaurare și Conservare a Cărţii Vechi din Alba Iulia, cel mai modern laborator de restaurare a cărții vechi ce funcționează în cadrul Muzeului Național al Unirii. A salvat sute de cărți de o valoare inestimabilă, cu dedicație și devotament pentru salvarea patrimoniului scris din România.
  4. Mircea Abrudeanu – A lucrat aproape 40 de ani în administraţia publică, dar activitatea în folosul comunităţii o continuă și astăzi cu succes. În anul 1976 a fost numit, șef de șantier la IJCM (Întreprinderea Județeană Construcții Montaj) având în subordine 1.875 de salariaţi. În 1983 a fost numit director al Antreprizei de Construcţii-Montaj, structură cu 4.500 de oameni. Din această calitate a fost implicat în unul dintre cele mai importante proiecte ale ingineriei românești – mutarea unui bloc de apartamente de 7600 de tone, într-o nouă locație, cu locatarii în el.
  5. Silvian Vicol – A dansat la Teatrul de Balet „Oleg Danovski” din Constanța, la Teatrul Naţional Sloven din Ljubljana şi Maribor, la Teatrul din Klagenfurt şi, respectiv, la Teatrul de Stat din München. După retragerea din luminile rampei a devenit profesor de balet în Germania și totodată a continuat să lucreze în aparatul administrativ al Teatrului din München. Cele mai importante spectacole susținute în lunga sa carieră au fost: „Lacul lebedelor”, „Giselle”, „Pas de deux”, „Spărgătorul de nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Cenuşăreasa”; „La piaţă” etc.
  6. Sergiu Vitalian Vaida – Absolvent al Academiei Forţelor Terestre și al Facultăţii de Sociologie şi Jurnalistică, s-a ocupat de presa militară până în 1998. A scris poezie şi proză, iar unul din poemele sale – „Scrisoare împuşcată“ – a ajuns în manualul de clasa a VI-a, de limba și literatura română și a făcut film de scurt metraj – producţia „Promovarea istoriei”. Numele său rămâne însă definitiv legat de emisiunile de folclor pe care le realizează în țară și în lume și care i-au adus nenumărați fani, propulsându-l în topul preferințelor telespectatorilor.
  7. Gheorghe Berghian (Gino) – Și-a început activitatea muzicală de mic copil și a luat parte la peste 500 de concursuri și spectacole. În cariera sa muzicală a înregistrat câteva discuri ce s-au bucurat de mult succes la public. În paralel cu activitatea concertistică este, din anul 2008, directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, unde a dezvoltat o serie de proiecte, atât pe plan investiţional cât şi pe plan artistic. Totodată a implicat studenţii de la universitatea albaiuliană într-o serie de activităţi inedite.
  8. Cornel Țălnar – Și-a făcut junioratul la Clubul Sportiv „Unirea” Alba Iulia, iar din 1977 a cunoscut consacrarea la Clubul „Dinamo” București, câștigând alături de echipa sa trei titluri de campion al României și jucând 27 de meciuri în cupele europene. De asemenea, a fost selecționat de șase ori în naționala de fotbal a României. În 1986 a ajuns la „Victoria” București, cu care a evoluat și în Cupa UEFA. După retragere a activat ca și antrenor de fotbal în țară și străinătate.
  9. George Țălnar – A crescut la „Unirea” Alba Iulia, făcând parte din generația ce i-a dus pe „alb-negri” la turneul final național al juniorilor din vremea respectivă. Ca jucător de fotbal a mai activat la „Dinamo” București, „Universitatea” Cluj, „Dinamo” Poiana Câmpina și Clubul Sportiv Deva. În anul 2018 și-a început cariera de antrenor la Clubul Sportiv Ocna Mureș, în postura de secund, continuând o perioadă și la „Unirea” Alba Iulia. În ultima perioadă activează ca manager general al clubului „GT Sport” Alba Iulia, club ce și-a deschis porțile în anul 2019, fiind un club de fotbal model. În anul 2022 a fost primul admis la examenul pentru Licența UEFA-A, din cei 100 de candidați înscriși la examen.
  10. Marcel Domșa – Este absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu și a Academiei de Înalte Studii Militare. Din anul 2010 este comandant la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. A participat la misiuni și exerciții militare în Afganistan, iar pentru reușitele sale profesionale a primit mai multe decorații, ordine și medalii. Sub comanda sa, colegiul militar albaiulian a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a lui, devenind una dintre școlile de elită ale României.
  11. Daniela Cetean – Dascăl la un prestigios colegiu albaiulian, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, în paralel cu munca la catedră a fost preocupată şi de importante proiecte care au ca temă Istoria. Multe dintre ele s-au concretizat în stagii de formare în SUA, Polonia, Italia, Israel, Franța, Grecia. Comunicarea deschisă și sinceră precum și respectul față de cei cărora li se adresează dărâmă din start „barierele“ dintre profesor şi elevii pe care-i are în faţă. Recunoaşterea muncii sale o măsoară prin rezultatele cu care se întorc elevii de la olimpiade, concursuri, examene naţionale, dar şi prin feedbackul venit din partea părinţilor şi a comunităţii.
  12. Eugen Măcinic – Absolvent al Facultății de Arte din Oradea, stilul care îl definește și care îi este cel mai drag în pictură este stilul peisagistic. Tehnica ce-l reprezintă este acuarela, dar uleiul, pastelul și creionul îi sunt la fel de dragi. Este membru al Societății de Acuarelă din Birmingham, autor a numeroase expoziții în țară și în străinătate și se recomandă ca fiind un pictor sensibil, sincer, empatic cu natura înconjurătoare, căci pentru artist natura a fost și rămâne principala sursă de inspirație creativă. A avut numeroase expoziții personale, atât în țară cît și în străinătate.
  13. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu – Protosinghelul Maxim (Iuliu-Marius) Morariu este doctor în teologie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Summa cum laude) și doctor în științe sociale al Universității Pontificale „Angelicum” din Roma (Summa cum laude). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie) și un masterat în ,,Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”la aceeași facultate. A mai absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca,studii de master la Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva) și un masterat în științe sociale la mai-sus pomenita universitate pontificală. De asemenea, a studiat la universitățile din Košice, Graz și Belgrad. A publicat, editat, coordonat sau tradus nu mai puțin de 34 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate și este membru editorial la 8 reviste de specialitate.
  14. Mihai-Octavian Groza – Este istoric, cercetător, profesor, doctor în istorie, membru al Institutului de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” din Cluj-Napoca, președinte al Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeș și director al anuarului științific „Astra Sabesiensis”. Prin volumele, studiile și articolele publicate, dar și prin temeinica pregătire academică, se înscrie în categoria tinerilor istorici reprezentanți ai noii școli istoriografice clujene. În anul 2015, alături de istoricii Diana-Maria Dăian și Andrei Păvălean a organizat campania intitulată „O carte pentru Craiul Munților”, a cărei finalitate practică a fost îmbogățirea fondului de carte „Avram Iancu” din cadrul Complexului Muzeal din comuna Avram Iancu, județul Alba. S-a implicat activ în organizarea taberelor de cultură și civilizație românească „Acasă la Noi”, proiect care a implicat o campanie de strângere de fonduri, găzduirea unui grup de elevi din Republica Moldova timp de o săptămână, organizarea unor programe și activități speciale, organizarea unor spectacole tematice etc. Alături de profesoara Ana Filip și de istoricul și teologul Maxim (Iuliu-Marius) Morariu a inițiat proiectul „Premiile ASTREI”, oferite în fiecare an absolvenților Școlii „Tiberiu Morariu” din Salva, județul Bistrița-Năsăud. De asemenea, din anul 2019, a instituit premiul special „Mihai-Octavian Groza”, premiu oferit anual școlarilor pasionați de istorie din orașul Sebeș.
  15. Ana Cosma – A profesat timp de 21 de ani ca învățătoare și, în paralel, a absolvit Facultatea de Știinte Economice de la universitatea albaiuliană, fiind atrasă de marketing și management. Din anul 2013 coordonează activitatea Centrului de Resurse „Academia Doamnelor”, unde derulează numeroase proiecte pentru comunitate. În timp Academia a devenit un adevărat brand al județului Alba, fiind de departe un promotor al culturii de bună calitate, cu rezultate remarcabile mai ales în domeniul tradițional, dar și în alte domenii. Membrele „Academiei Doamnelor” s-au implicat de-a lungul timpului și numeroase proiecte de caritate.
  16. Gabriel Bucur – Teolog și muzician, și-a început cariera ca pedagog la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. Ambiția l-a propulsat în scurt timp ca profesor de religie și muzică la Alba Iulia, concomitent începând o prestigioasă carieră muzicală ca interpret de muzică populară autentică românească precum și în calitate de solist, colaborator al Ansamblului Artistic Folcloric Profesionist „Jidvei România”. Astăzi, Gabriel Bucur este directorul uneia dintre cele mai moderne și bine dotate unități de învățământ din județul Alba – Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia.
  17. Cosmin Toma – Cosmin Toma și-a început cariera ca ajutor de bucătar, fiind astăzi, grație proiectelor sale inedite, unul dintre cei mai renumiți chefi bucătari din țară. Dragostea pentru gătit l-a propulsat în lumina reflectoarelor, fiind o prezență curtată de mai toate televiziunile. De-a lungul timpului a făcut din profesia sa o artă, pe care a completat-o cu pasiunea pentru muzică, cu realizarea unor emisiuni de folclor și gătit, precum și cu așternerea celor mai frumoase gânduri și a celor mai inspirate rețete în pagini de carte. Toate acestea i-au adus recunoașterea națională și internațională, atât în lumea bucătăriei cât și a artei, dar cel mai de preț dar l-a primit prin recunoștința și recunoașterea de care se bucură în comunitatea albaiuliană.

 

Echipa mulțumește pentru sisținerea financiară Dlui Prof. h.c. Dr. Daniel Metz, Dnei Maria Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

Mulțumim de asemenea Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 6 ani sprijinind peste 140 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Oameni și destine – Daniela Floroian (carte&coperta)