Cartea este rezultatul unui proiect istoric-teologic, îngrijit de prof. Mădălin-Sebastian Lung, membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor realizat sub tutela Academiei.
<Suntem, astfel, invitați (ne spune doamna CȘ III Dr. Daniela Elena Bălu , Director – Muzeul Județean Satu Mare, în prefața scrisă la volumul rezultat) la o documentare istorică și eclesiastică ce completează în mod fericit informațiile despre personalitatea complexă a Mitropolitului Alexandru Nicolescu, Înaltpreasfinția Sa afirmându-și spiritul jertfei chiar în cuvântul său de la ,,înscăunare”: ,,Am venit la Blaj să mă consum ca o candelă pe Altarul Bisericii și al neamului”. Precum a și fost!>
Proiectul a fost susținut de următoarele instituții academice și culturale reprezentative pentru spiritualitatea românească: Multicultural Business Institute, Institutul pentru Dezvoltare Umană și Comunitară, Platforma Națională „Valori Românești”
În <Cuvântul înainte> la carte, autorul ne spune:
<Despre evoluția istorică și ierarhii Bisericii Greco-Catolice din România s-au scris în timp, volume întregi, mai cu seamă putându-ne aduce aminte despre studiile realizate sub atenta coordonare și îndrumare a d-lui profesor universitar, Nicolae Bocșan, de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Distinsul cadru universitar împreună cu echipa sa de cercetători au întreprins studii atât asupra Bisericii Greco-Catolice, cât și asupra Bisericii Ortodoxe, mai cu seamă privind evoluția acestor două instituții pe parcursul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea. Privind la volumul de față, trebuie să menționăm câteva cercetări care au adus în atenția cititorilor perioadele de păstorire ale unor înalți ierahi ai Bisericii Greco-Catolice. Un prim astfel de studiu, a vizat perioada mitropolitului Ioan Vancea de Buteasa (Ion Cârja, 2006), urmând o cercetare a perioadei episcopului Ioan Lemeni (Ciprian Ghișa, 2007). Nu în ultimul rând, a fost studiată perioada mitropoliților Alexandru Șterca Șuluțiu (Ioana-Mihaela Bonda, 2008), respectiv perioada ultimului mitropolit unit înainte de Marea Unire din 1918, Victor Mihályi de Apşa (Maria Diana Covaci, 2010), continuându-se cu studierea perioadei primului mitropolit unit de după Marea Unire, Vasile Suciu (Lucian-Dorel Turcu, 2013). Privind la cele menționate mai sus, considerăm că trebuie adusă/readusă în memoria colectivă și personalitatea ultimului Mitropolit Greco-Catolic al Arhidiecezei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, recunoscut de către statul român, înainte de instaurarea regimului comunist în România.
Așadar, prezentul volum Mitropolitul Greco-Catolic Alexandru Nicolescu – Corespondență, Distincții, Bule Papale, Alte Documente -, își propune să aducă în fața credincioșilor, câteva secvențe din viața celui ce a fost Episcop al Lugojului în perioada 1922-1935, apoi Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din România în scurta, dar rodnica perioadă a anilor 1936-1941. Alexandru Nicolescu a îndeplinit mai multe funcții în cadrul bisericii, fiind recomandat de vasta sa pregătire intelectuală, atât în țară, cât mai ales în străinătate, acolo unde a urmat cursurile unor prestigioase instituții. În cuprinsul volumului, se regăsesc documente din corespondența primită de către Alexandru Nicolescu în decursul timpului, fiind alocată și o parte a distincțiilor/ diplomelor sale, deoarece devotamentul său pentru slujirea bisericii și a poporului român nu a fost trecut cu vederea, fiind distins cu multe ordine și medalii naționale. De asemenea, în volum sunt cuprinse importantele bule papale prin care a fost numit Episcop al Lugojului, respectiv Arhiepiscop și Mitropolit al Arhidiecezei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, ambele, având sigiliul pontifului Papa Pius al XI-lea. În continuare, volumul cuprinde alte documente prin care Alexandru Nicolescu a fost numit/ales în diverse funcții, cum ar fi: certificatul privind alegerea sa ca deputat, actul de numire ca asesor la Tribunalul bisericesc disciplinar și penal din Blaj, actul de numire ca procurator interimar la Vatican. Înspre final, sunt prezentate și două pașapoarte care i-au aparținut, respectiv câteva cărți poștale din colecția sa.>
Cartea poate fi descărcată gratuit de pe link-ul de mai jos:
Carte – Mitropolitul AN – Mădălin Lung
Echipa mulțumește pentru susținerea financiară Grupului Editorial ALL sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.
Mulțumim de asemenea Editurii Limes, Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 8 ani sprijinind peste 200 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.