Volumul este rezultatul unui proiect coordonat de colegul nostru Darius-Antoniu Ferenț, (Coordonatorul Grupului de Lucru pentru Securitate și Apărare Cibernetică al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, specialist în securitate cibernetică – End-user security, Formator, doctorand la Universitatea „Babeș-Bolyai”), realizat în parteneriat cu Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, și susținut de următoarele instituții academice și comunitare reprezentative pentru societatea românească: Multicultural Business Institute, Institutul pentru Dezvoltare Umană și Comunitară, Platforma Națională „Valori Românești”
Asociația Ofițerilor de Rezervă din România (AORR) este o organizație neguvernamentală activă și responsabilă. În conformitate cu scopurile și obiectivele sale fundamentale, AORR, membru al Confederației Interaliate a Ofițerilor de Rezervă CIOR-NATO, a înființat Grupul de lucru pentru securitate și apărare cibernetică (GLSAC) pe 6 mai 2023. Grupul are sediul la Cluj-Napoca, un oraș cu o tradiție militară distinsă și în prezent găzduiește Cartierul General al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Într-o societate care implică utilizarea intensivă a datelor și informațiilor electronice în toate sectoarele existenței umane, cu implicații socio-economice și de securitate semnificative, securizarea sistemelor IT&C a devenit o preocupare majoră pentru organizații, precum și pentru statele membre NATO și UE. Aceste entități întreprind eforturi și măsuri pentru a asigura securitatea și funcționarea neîntreruptă a infrastructurilor speciale sau critice.
Pe măsură ce interconectivitatea crește și sectoarele vieții umane se digitalizează, volumul de date stocate pe servere, nori, echipamente informatice și date în mișcare (partajate) continuă să crească, ceea ce necesită măsuri pentru a le asigura confidențialitatea și integritatea. Pentru Forțele Armate, asigurarea securității și rezilienței infrastructurilor cibernetice militare împotriva riscurilor și amenințărilor din spațiul cibernetic rămâne un obiectiv fundamental.
Printre multe alte activități, GLSAC organizează campanii de informare și conștientizare cu privire la amenințările de securitate cibernetică destinate utilizatorilor de dispozitive de calcul și urmărește cultivarea unei culturi de securitate cibernetică în rândul cetățenilor români.
GLSAC este o echipă formată din personal militar de rezervă și pensionar, specialiști în securitate cibernetică și voluntari civili. Avem o echipă tânără de voluntari (cu vârste între 20 și 25 de ani), care contribuie în domenii precum tehnic (IT&C), secretariat, administrativ, design grafic și comunicare online. Intrarea în GLSAC se bazează pe aptitudini, abilități și competențe personale, iar candidații trebuie să îndeplinească și condițiile stipulate în Statutul Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.
***
Cartea a beneficiat de colaborarea următorilor specialiști în securitate și apărare:
– Darius-Antoniu Ferenț (Coordonatorul Grupului de Lucru pentru Securitate și Apărare Cibernetică al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, specialist în securitate cibernetică – End-user security, Formator, doctorand la Universitatea „Babeș-Bolyai”).
– Alida-Monica-Doriana Barbu (Membru susținător al AORR și voluntară la Grupul de Lucru pentru Securitate și Apărare Cibernetică al AORR, absolventă a masteratului „Managementul crizelor și prevenirea conflictelor” din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” din București, doctorand la Universitatea „Babeș-Bolyai”).
– Colonel (r.) Elena Onu (Membru al AORR și membru al Grupului de Lucru pentru Securitate și Apărare Cibernetică)
– Locotenent-colonel (r.) Ing. fiz. Nicolae Sfetcu (Membru al AORR și membru al Grupului de Lucru pentru Securitate și Apărare Cibernetică)
– Alexia-Gabriela Szabo (Membru susținător al AORR și voluntară la Grupul de Lucru pentru Securitate și Apărare Cibernetică)
– Andreea Pop (Membru susținător al AORR și voluntară la Grupul de Lucru pentru Securitate și Apărare Cibernetică)
– Alexia Oprea (Membru susținător al AORR și voluntară la Grupul de Lucru pentru Securitate și Apărare Cibernetică)
– Oana-Melisa Țolea (Membru susținător al AORR și voluntară la Grupul de Lucru pentru Securitate și Apărare Cibernetică).
Volumul poate fi descărcat gratuit de pe link-ul de mai jos:
Carte + coperta _ Spațiul cibernetic – Darius & col
Echipa mulțumește Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 8 ani sprijinind peste 200 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.