Excelență și Valoare

Volumul „Excelență și valoare – 12 dialoguri cu personalități de excepție din România”  semnat de doamna Daniela Floroian (membră a Academiei) s-a născut ca urmare a proiectelor Povestiri sub felinar și respectiv Pașaport cultural  realizate în parteneriat între Academie și Televiziunea Alba Carolina TV (din Alba-Iulia) și conține interviuri cu 12 personalități de seamă ale culturii române, de talie națională și internațională, care au făcut cinste României și valorilor noastre pe diverse meridiane ale lumii, în domenii precum: educație, știință, cultură, sport, artă, promovarea imaginii și valorilor naționale, conservarea și transmiterea patrimoniului cultural etc.

 

 1. Nicolae Danciu – medic, directorul Clinicii de stomatologie „Danciu” din Sebeș, una dintre cele mai moderne din România. Este nepotul marelui etnograf român Ovidiu Bârlea și al monseniorului Octavian Bârlea.
 2. Nicolae Manolescu – critic și istoric literar, profesor universitar, membru titular al Academiei Române, ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România.
 3. Aurel Pantea – poet și critic literar român, publicist și cadru didactic universitar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 1990 este redactor-șef al revistei „Discobolul” din Alba Iulia, a creat și a condus, în calitate de președinte, Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România. A fost distins cu Premiul „Mihai Eminescu” Opera Omnia și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.
 4. Flaviu George Predescu – poet, eseist și romancier. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 2012), redactor la revista „Luceafărul de dimineață” și la ziarul online „DC News”. Este corespondent la „România literară” și „Literatura de azi” și câștigătorul mai multor premii acordate de Uniunea Scriitorilor, revistele „Acasă” și „Discobolul”. În 2017 a primit premiul „Călătorul” pentru debut în roman și a fost câștigător ex aequo al premiului „Romanul Anului” 2017–2018 pentru romanul „Perechea dragoste, perechea moarte”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România. Actualmente este cercetător la Biblioteca Centrală Universitară din București și cadru didactic universitar.
 5. Ștefan Popa Popa’s – Popa’s este primul român din cartea „Guinness” (Ediția Philippines). La vârsta de 14 ani a publicat primul său desen animat în singura revistă de umor disponibilă în România sub regimul lui Ceaușescu și începe să participe cu expoziții la saloane naționale și internaționale. Datorită călătoriilor în Franța, facilitate de domnul Henry Coursaget, președintele Festivalului de la Confolens, el descoperă desenul universal și își începe perioada profesională. În 1990 câștigă o bursă UNESCO și publică primul album satiric de artă grafică. Se întâlnește și lucrează cot la cot cu mari artiști precum: Salvador Dali, Jerry Robinson (autorul lui Superman și Batman), Vasquez De Sola, Plantu, Emerson, La Palma, Tim, Morchoisne. La Festivalul internațional de desene animate de la Saint-Esteve (Franța), bate recordul mondial de rezistență (timp de 10 zile și 10 nopți desenează 1527 de portrete în culori) și pe 17 octombrie 1995 reușește să bată recordul mondial de viteză, care aparținea belgianului Emile Robin (106 desene animate într-o oră), desenând 131 de desene animate într-o oră și, prin urmare, este declarat cel mai rapid desenator din lume; această înregistrare a fost omologată în Guinness Book din Filipine. La același festival, reușește să-și bată propriul record realizând 2772 de desene animate în culori în 10 zile și 10 nopți și obține voturile publicului francez și ale turiștilor care au venit la Festivalul Internațional de la Saint-Esteve. Datorită tuturor acestor rezultate este recompensat cu titlul de „Best Man Baixa nom Briale”. În calitate de președinte de onoare al Asociației Cartooniștilor din România, organizează toate saloanele profesionale din țară. A înființat primul Muzeu al Cartoonului Românesc la Castelul din Macea (Arad). Portretul lui Dali, semnat Popa’s 95, este inclus în catalogul de la Muzeul Salvador Dali. Cu ocazia aniversării a 80 de ani a revistei de umor „Canard Enchaine”, a fost invitat la Sierre, în Elveția și la Forte dei Marmi, în Italia. A fost de asemenea invitat de Hassan al doilea, Regele Marocului, la Curtea Regală Bab Rouah, în 1997 și la Festivalul Beethoven, Ringstrasse Galery, Viena, Prater, 1998. A fost caricaturistul oficial al Jocurilor Olimpice de vară din 1996 din Atlanta. Colaborează ca profesor la Universitatea de Vest din Timișoara și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști.
 6. Daniela Vlădescu – soprană de renume mondial, cântăreață de operă și operetă și interpretă de multiple genuri muzicale (precum muzică jazz, vocal simfonică, romanțe, muzică ușoară și altele), actualmente manager al Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța.
 7. Valer Cerbu – directorul Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, instituție-etalon de învățământ fiind clasată între primele zece din România.
 8. Ioan Chiciudean – directorul Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, doctor în muzică, tenor, personalitate muzicală care a cântat pe mari scene din țară și străinătate.
 9. Mircea Frențiu – medic, inventator, publicist, scriitor, realizatorul emisiunii „Medicina de la A la Z”.
 10. Avram Iancu – deținător al mai multor recorduri mondiale: Primul român care a traversat apele Canalului Mânecii; primul român care a traversat Lacul Snagov, fără costum de protecție, în 7 h și 54 minute; primul român care realizează un maraton acvatic pe Dunăre, în lungime de 45 de km, între Gropeni-Brăila- Galați. De asemenea în 30.08.2016 finalizează traversarea înot a Canalului Mânecii, fără costum de neopren, sub directa aprobare, supraveghere a Channel Swimming Association, după o luptă infernală, parcurgând 62 de km în 17 h si 54 min. Alt record constă în parcurgerea întregului curs al Dunării, de la izvoare la vărsare, 2860 km, în premieră mondială fără costum de neopren, în 89 de zile, în perioada 20 iunie – 16 septembrie 2017. Apoi parcurgerea înot a Mării Negre, de la Sulina la Istanbul, fără costum de neopren, în 60 de zile. Totodată a obținut locul 3 la una dintre cele mai grele curse de alergare din lume, 6633 Arctic Ultra (2019) ducând drapelul României până la capătul lumii.
 11. Florin Poenariu – pictor iconar, ultimul descendent al celebrei familii de iconari care au înființat școala de zugravi de la Laz, familia Poenariu. Florin Poenariu duce mai departe acest vestit meșteșug fiind declarat în anul 2020 Tezaur Uman Viu al Umanității, prin celebrul proiect al UNESCO intitulat „Tezaure Umane Vii – păstrători și transmițători de valori culturale tradiționale”.
 12. Eduard Schneider – absolvent de studii superioare în Franța, s-a întors la Sebeș în 1996 unde a fondat Schneider Productions, firmă emblematică în producții media începând cu clipuri muzicale și până la reclame comerciale. A produs și orchestrat peste 60 de albume muzicale pentru artiști de renume din țară și străinătate și pentru majoritatea caselor de discuri din România, apoi s-a axat pe producții vizuale precum videoclipuri muzicale, prezentări corporate, spoturi publicitare, teste de echipamente, filme documentare. A coprodus, de asemenea, filme de lung metraj. Din 2010 a devenit ambasador de marcă pentru branduri precum Carl Zeiss, Letus Corporation, F&V și Vibesta. A derulat proiecte media în SUA, Austria, Germania, Grecia, Franța, Moldova, Polonia, Ucraina, Spania, Ungaria, Turcia, Qatar, Thailanda.

 

Echipa mulțumește partenerilor noștri care au susținut financiar realizarea proiectelor și apariția cărții, în special dlui Dr. Daniel Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

Mulțumim de asemenea Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 6 ani sprijinind peste 140 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Carte _Excelență și valoare – Daniela Floroian