Dialoguri Pentru cei de Departe

Volumul este primul din cadrul Platformei Elite, Modele și Valori Românești de Pretutindeni derulată în cadrul parteneriatului între Academia noastră și TVR Internațional, parteneriat manageriat de un suflet minunat, foarte cunoscut și îndrăgit românilor din lume – Mihaela Crăciun, membră a Academiei – un suflet cu totul special de activist pentru schimbare pozitivă în lume. Cartea de față deschide seria unui lung ciclu editorial cuprinzând transpunerea în cărți a peste 500 de emisiuni, cu un total de 1000+ ore de înregistrare și 900 + de personalități invitate, emisiune despre poveștile de viață și destin, înfăptuirile, greutățile și bucuriile, sfaturile și învățăturile, modele inspiraționale și soluții la probleme personale sau sociale, precum și multe alte lucruri de la românii noștri de pretutindeni de pe planetă, deopotrivă de acasă, dar mai ales din străinătate.

În cartea de față ne vom întâlni cu următoarele personalități:

1. Valeriu Stoica (n. 1953, București), avocat, profesor universitar de Drept civil la Universitatea din Bucureşti; membru al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei, al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept şi al Institutului Internaţional pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. A fost Ministru al Justiției și Viceprim-ministru al României (1996-2000).

2. Vasile Pușcaș (n. 1952, Surduc, Sălaj), istoric, profesor universitar de Relații şi Negocieri Internaționale, Negocieri Europene la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; membru în comitetele coordonatoare ale  mai multor organizații internaționale, precum Institutul de Diplomație Culturală din Berlin, European University Institute din Florența etc. A fost Negociator-şef al aderării României la Uniunea Europeană (2000-2004) şi Ministru pentru Afaceri Europene (2008-2009). A semnat 34 de cărți și este editor și coautor pentru 65 de volume de specialitate.

3. Alex Ștefănescu (n. 1947, Lugoj),  critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV.  Autor a mii de articole şi a 26 de cărţi, dintre care a avut un mare ecou „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000” . Alte titluri: „Preludiu”, „Jurnal de critic”, „Tudor Arghezi interpretat de… ”, „Dialog în bibliotecă”, „Introducere în opera lui Nichita Stănescu”, „Gheața din calorifere și gheața din whisky”, „Melania și ceilalți”, „Cum te poți rata ca scriitor. Câteva metode sigure și 250 de cărți proaste”, „Bărbat adormit în fotoliu”; „Eminescu, poem cu poem. Antumele”, „Eminescu, poem cu poem. Postumele”.

4. Ecaterina Andronescu (n. 1948, Malovăț, Mehedinți), profesor universitar în cadrul Facultății de Chimie Aplicată şi Știința Materialelor, Universitatea Politehnică din București, unde predă din 1972. A fost rector al Universități Politehnice (2004-2012); Ministru al Educației (4 mandate); deputat şi senator în Parlamentul României (1996-2020). Este autorul mai multor cărţi de specialitate.

5. Vlad Oprea (n. 1968, Brașov), inginer, primarul Orașului Sinaia din 2004.  În 1994 a absolvit Universitatea Tehnică de Construcții cu licența în Construcții Civile și Industriale, are un masterat în Geopolitică și Relații Internaționale.

6. Dacian Cioloș (n. 1969, Zalău), președintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European. A fost Premier al României (noiembrie 2015-ianuarie 2017), Ministru al Agriculturii (2007-2008), Comisar European (2010-2014). De profesie inginer horticultor, și-a aprofundat studiile de agronomie în Franța și are un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale”.

7. Rareș Bogdan (n. 1974, Ocna Mureș), jurnalist, membru în Parlamentul European. Este licențiat și masterand al Facultății de Științe Politice și Administrative, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

8. Valentin-Veron Toma, medic, antropolog, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer al Academiei Române. A publicat cartea „Alexandru Sutzu. Începuturile psihiatriei științifice în România secolului al XIX-lea” și alte lucrări de specialitate.

9. Aurora Martin, decan, Facultatea de Limbi Străine a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, vicepreședinte al Institutului Internațional pentru Securitate Umană (SUA), Șef serviciu Strategii, Politici, Programe și Monitorizare pentru Egalitate de Șanse, a fost coordonator la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, fondator al Muzeului Sclaviei Moderne. A publicat cartea: „Reprezentarea identitară feminină în cultura română”

10. Ștefan Rusu (n. 1989, Suceava), consultant de management, responsabil cu dezvoltarea la „Proportunity”. Firma, fondată și condusă de români la Londra, acordă credite imobiliare de tip „Prima casă” în Marea Britanie și a strâns £3.7 milioane de la investitori + £7 milioane linie de creditare pentru împrumuturi.

11. Cristian Bratu (n.1979, Suceava) profesor asistent de limba şi literatura franceză la Universitatea Baylor din Texas (SUA), șeful Catedrei de Franceză-Italiană. Diploma de masterat în Franța. Studii doctorale în limba și literatura franceză la New York University, specializat în literatura medievală. Este autorul volumului „Eu, autorul acestei cărți”.

12. Mihaela Cristescu (n. 1970, București) – scriitor român din Australia. Are un masterat în lingvistică. A realizat o antologie de poezie și proză cu autori din România, Australia și Noua Zeelandă: „41 Arguments Avant la Lettre”.

13. Mircea Mîndrescu (n.1962), general de brigadă în rezervă, președintele Comitetului Academic Executiv al Colegiului European de Securitate și Apărare cu sediul la Bruxelles, fost comandant al Centrului de Analiză și Lecții Învățate din Portugalia, structură a NATO, director al Colegiului Național de Apărare.

 14. Dan Stoenescu (n. 1980, Constanța), ambasador al României în Tunisia, fost Ministru delegat pentru Relațiile cu românii de Pretutindeni în Ministerul Afacerilor Externe, specialist în relații internaționale, lumea arabă și migrație. A activat în cadrul mai multor agenții specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite și organizații neguvernamentale din Statele Unite ale Americii, America Latină și Orientul Mijlociu.

15. Leonard Azamfirei (n. 1967, Botoșani), profesor universitar, rector al Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș; medic primar ATI (anestezie și terapie intensivă).  Este vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR), membru corespondent al Academiei de Științe Medicale, membru în Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) și în Senatul Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă.

16. Noemi Marin, profesor universitar, Florida Atlantic University, fost Decan al Facultăților de Studii de Comunicare și Media, expert în retorică est-europeană, unul dintre cei doi specialiști recunoscuți în Statele Unite, Director al Institutului de Pace, fost Președinte al Asociației de Studii Românești din Statele Unite (RSAA), director al Fundației „Marin Constantin” din Statele Unite. Are zeci de publicații, cărți și articole – în peste 20 de colecții din țările europene și SUA.

17. Vasile Popovici (n.1956, Cuvesdia, Arad), critic literar, eseist, publicist; profesor universitar la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara; autorul volumelor „Marin Preda – timpul dialogului”, „Eu,  personajul”, „Lumea personajului. O sistematică a personajului literar”, „Rimbaud”; distins cu premii ale Uniunii Scriitorilor din România și cu distincții internaționale pentru cariera diplomatică. A fost ambasador al României în Maroc și în Portugalia.

18. Charles Powell (n.1960), istoric, director, Institutul Regal pentru Studii Internaționale și Strategice-ELCANO, principalul think-tank al relațiilor internaționale din Spania, consilier pe probleme de politică externă al Regelui Spaniei. A studiat Istoria și Limbile moderne la Universitatea din Oxford. Este profesor de istorie spaniolă contemporană la Universitatea CEU San Pablo (Madrid), director adjunct al Centrului de relații internaționale (CERI) al Fundației Ortega y Gasset. A publicat mai multe cărți și zeci de articole academice.

 19. Mircea Constantin Popescu, virusolog la Princeton, primul doctorand al Academicianului Nicolae Cajal, cu o carieră strălucită în cercetarea virusurilor limfocitare în America, unde s-a stabilit în 1978. Are o experiență importantă în business, prin valorificarea practică a rezultatelor cercetărilor sale. Este co-fondatorul a două companii, a participat la procesul de cercetare și dezvoltare a medicamentelor și produselor biologice și a vaccinurilor personalizate anti-cancer.

 20. Marina Anca, scriitor francez de literatură pentru copii. Stabilită în Franța din 1983, a urmat studii de Drept și Comerț internațional, a lucrat în modă și publicitate. Cartea „Când omida devine fluture sau Dictatura română văzută de o adolescentă liberă” a fost recomandată elevilor de clasa a IX-a de Ministerul Învățământului din Franța.

 21. Dan Goglează (n. 1951, Mândrești, Vrancea), psihoterapeut român din Germania, unde s-a stabilit din 1986. A publicat: „Viața ca autosugestie”, „Psihoterapia ca relație a schimbării individuale”, „Prelucrarea trecutului comunist, o răfuială analitică a moștenirilor de mentalitate” în volumul „Viața cotidiană în comunism”.

 22. Alexandru Iosup (n. 1980, București), profesor de computer science la Universitatea Liberă din Amsterdam și Profesor-asociat la Universitatea Tehnică din Delft, membru selectat al Academiei Regale de Arte și Științe din Olanda – Academia Tânără. A primit titlurile de Profesorul Anului în Educația Superioară (2015) și Cercetătorul Anului în IT (2016).

23. Matei Vișniec (n. 1956, Rădăuți, Suceava), scriitor. A debutat cu volumul de poeme „La noapte va ninge” în 1980. În 1987 a plecat în Franța unde inițial a fost exilat politic. De atunci numele său s-a aflat pe afișe în peste 40 de țări. Din 1990 lucrează ca jurnalist la Paris, la Radio France Internationale. Este autorul a șase volume de poezie, al unui număr impresionant de piese de teatru scrise în română, dar şi în franceză, a cinci romane și al unui volum de nuvele: „Mașinăria Cehov & Despre fragilitatea pescărușilor împăiați“, „Scrisori de dragoste către o prințesă chineză“, „Procesul comunismului prin teatru“, „Trilogia balcanică“, „Caragiale e de vină“… În Franța piesele sale sunt publicate de mari edituri. La Suceava există din 2016 o instituție numită Teatrul municipal „Matei Vișniec“, precum și un Festival internațional de teatru.

24. Aurelia Stoe Mărginean (n.1940, Târgu Mureș), pictor, grafician, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A fost profesor de arte plastice în Brașov. A avut  expoziții personale în țară și în străinătate. A realizat ilustrații de carte și a publicat volumele: „Semn de aer“, „Șcheii Brașovului“, „Ierusalim – lumină și culoare“, „Clipe americane“, „Cipru – Insula

Vă invităm cu drag să descoperiți comori de suflet pentru viețile noastre, citind cartea, și, totodată, să susțineți echipa Academiei pentru continuarea proiectelor de acest fel, fie prin donații și sponsorizări, fie prin voluntariat profesional. Vă mulțumim și vă dorim lectură plăcută !

Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Dialoguri pentru cei de departe – Mihaela Crăciun