Pr. Dr. Iuliu-Marius Morariu (protosinghelul Maxim)

Iuliu-Marius Morariu (Protosinghelul Maxim), este doctor în Teologie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și doctor în științe sociale al Universității Pontificale Angelicum din Roma. A absolvit ca șef de promoție seminarul teologic clujean în anul 2010, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (2014, șef de promoție), Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca (2014), masteratul în „Consiliere Pastorală și Asistență Psiho-Socială” (2016, șef de promoție), masteratul în „Istoria Europei de Sud-Est” la Cluj-Napoca (2016) și Masteratul în Științe Sociale în cadrul Universității Pontificale Angelicum din Roma (2020).

A publicat, editat, coordonat sau tradus peste 34 de volume și peste 300 de studii și articole. În anul 2019, a fost clasat, conform topului Stanford, între primii 2% dintre cercetătorii din lume în domeniul său, pe baza citărilor obținute de către scrierile sale.

Este colaborator al Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București), Radio Someș (Bistrița) și doxologia.ro. De asemenea, este secretarul științific al Centrului „Ioan Lupaș” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și cercetător în cadrul acesteia, cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud) și secretarul Despărțământului „Vasile Moga” al „Astrei” Sebeș.

Este membru în colectivul editorial și cel științific a peste 10 reviste (dintre care 3 indexate Web of Science) și a beneficiat în decursul timpului de mai multe burse și premii, în semn de recunoaștere a meritelor sale (precum: bursă de studiu, de merit și cea de performanță Științifică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, bursa Fundației Mitropolitul Bartolomeu, Bursa Fundației Studion de la Cluj-Napoca, bursa fundației Diatheke din Cluj-Napoca, 3 burse din partea rețelei CEEPUS, la Kosice, Belgrad și Graz, bursa Consiliului Ecumenic al Bisericilor, între anii 2017-2018, bursa Adjuvantes Onlus de la Roma, între 2018-2020, sau bursa „Monica Lovinescu” a IICCMER). Între premiile și distincțiile recente primite se numără și: „Premiul de Excelență al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca” (2021) și distincția de cetățean de onoare al localității natale, Salva, județul Bistrița-Năsăud (2020).

Din 2022 este exarhul mânăstirilor din Episcopia Ortodoxă Română a Canadei.