Viorica Pârja

Doamna Viorica Pârja este jurnalist cu peste 40 de ani de experienţă, specializat în multiculturalitate, integrarea europeană, administraţie publică, drepturile omului, egalitatea de şanse, protecţia mediului. În prezent, activează ca ziarist asociat la SC “Graiul Maramureşului” și realizator de emisiuni la TL+ Maramureș. Membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, partener al Multicultural Business Institute, și membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor.

Absolventă a Facultății de ziaristică din București, ulterior a unui curs postuniversitar cu specializarea Ziaristică, doamna Pârja a continuat dezvoltarea profesională urmând cursuri de: Formare formatori; Consilier informare și orientare privind cariera; Engleză de afaceri; Cursul de democrație pentru instituții și firme; Cursul Acțiuni pentru crearea Rezervației Internaționale a Biosferei în Munții Maramureșului; Cursul Elaborarea unui plan comunitar de acțiune pentru mediu; Cursul Monitorizarea mediului și dezvoltare durabilă; Cursul de jurnalism civic.

Pe parcursul carierei a participat la multiple proiecte internaţionale, dintre care amintim: Childrens Food Summit – Italia; Unitate în diversitate, multiculturalitate – Filipine, Suedia, Brazilia, Israel, China; Festivalul Mondial al Tineretului – Portugalia; Crossing borders – Olanda; Dezvoltarea democraţiei – Danemarca; Globalizarea şi integrarea pe piaţa muncii – Franţa, Slovenia.

Totodată, domnia sa s-a implicat permanent în acțiuni de organizare și implementare a numeroase competiții și proiecte culturale, precum: Festivalul Naţional „Ursuleţul de Aur”, Festivalul Internaţional „Delfinul de Aur”, jurizarea şi evaluarea firmelor de exerciţiu, promovarea valorilor europene,  organizarea Expoziţiei Naţionale „Art Terra”,  organizarea a patru ediţii de modă „De la L la XXL,” promovarea ecumenismului şi toleranţei între religii şi naţii cu Corala ARMONIA, organizarea Conferințelor de la Desești (trei ediții), fondarea și coordonarea Revistei “Cronica satului Desești” (cu apariție trimestrială), organizarea Serilor de poezie „Nichita Stănescu”” Desești (eveniment ajuns la 40 de ediții).

Doamna Viorica Pârja este autor sau coautor al multor lucrări şi proiecte pe teme de protecţia mediului, democraţie şi drepturile omului, multiculturalitate. Dintre operele publicate amintim cu prioritate următoarele cărți: „Europa de la Est la Vest. Cum va fi viitorul?”, 2000 (premiată la „Cărţile Anului”,  secţiunea Publicistică, 2000); „Florida – For Everglades”, 2003; „Meridianele Armoniei”, 2011 (premiată la „Cărţile Anului” 2012); 365 de gânduri”, 2014;  „Cântecul, oglinda sufletului” , 2015; „Meridianele ARMONIEI 15” , 2017, „Simboluri ale devenirii umane: caleidoscop din viață și destin”, 2020, 2021; „Cuvântul, ziaristul și lumea. Lecții învățate, lecții de învățat”, 2020, 2021, „Atelierul de creat oameni frumoși și conștienți”, 2021; „Orizonturi interioare: dialoguri cu modelatori de caractere umane” , 2021 – ultimele 4 volume fiind rezultatul unor programe realizate pe platforma „Acasă în România Frumoasă” manageriată de domnia-sa, în cadrul Academiei.