Cartea Theodor Damian – 70: Teologia culturii şi cultura teologiei este rezultatul unui proiect special, cu adevărat de suflet, încărcat cu profunde semnificații umane, dedicat sărbătoririi a 70 de ani de viață, activitate și creație a Pr. Prof. Univ. Dr. Theodor Damian, o personalitate aparte a spiritualității românești și mondiale, teolog cu două doctorate în teologie, poet, eseist, remarcabil om de cultură și spiritualitate, enciclopedist și povățuitor, sprijinitor al românilor din America și de pretutindeni, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Președinte al filialei SUA a Academiei Oamenilor de Știință din România, membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor, membru în peste 20 de colegii de redacţie de reviste literare şi academice din România şi SUA, precum şi în numeroase asociaţii naţionale (România, SUA) şi internaţionale, Profesor emeritus la Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Educaţie, Metropolitan College of New York; Preşedinte al Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă şi al Cenaclului literar „Mihai Eminescu” din New York, Paroh al Bisericii Ortodoxe Române „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”; Director al revistei de cultură şi spiritualitate română Lumină Lină. Gracious Light, New York, director al revistelor Symposium şi Romanian Medievalia, New York; autor a peste 48 de cărți (din domeniile: spiritual, educațional, literar, științific), peste 800 de studii, eseuri, recenzii, articole în cărți, ziare și reviste academice și literare de prestigiu din România și din străinătate. A participat și prezentat comunicări științifice la peste 100 de congrese internaționale din SUA, Finlanda, România, Cipru, Turcia, Portugalia, Japonia, Malta, Polonia, Grecia ș.a., organizând și prezidând peste 70 dintre ele. Printre numeroasele premii şi distincţii pe care le-a primit de-a lungul anilor, el a fost onorat în 2002 cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani; în 2016 cu titlul Doctor honoris causa oferit de Universitatea Bioterra, Bucureşti; în 2017 cu premiul Queens Ambassador Awards oferit de Times Ledger Newspapers; în 2018 cu ordinul Donum Sacrum Unitatis din partea Î.P.S. Arhiepiscop Irineu Pop de la Alba Iulia și cu medalia „100 pentru centenar” conferită în 2018 de către Guvernul României. În anul 2021 a primit din partea P.F. Părinte Patriarh Daniel ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”.
Proiectul a fost coordonat de Prof. Univ. Dr. Ioan Gâf-Deac (fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Australia și Noua Zeelandă), s-a realizat cu binecuvântarea Î.P.S. Dr. Nicolae Condrea (Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii și Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi), sub egida Academiei, în colaborare cu următoarele instituții academice și culturale reprezentative pentru spiritualitatea românească: Multicultural Business Institute, Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, Institutul pentru Dezvoltare Umană și Comunitară, precum ș iPlatforma Națională Valori Românești.
Au participat personalități de seamă ale spiritualității, culturii și științei românești, între care amintim:
P.F. Părinte Dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
I.P.S. Părinte Dr. Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
P.S. Părinte Dr. Ignatie Trif, Episcopul Huşilor
Protos. Dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu
Prof. univ. Dr. Ioan N. Roșca
Prof. univ. Dr. Ion Haineș
Pr. Prot. Dr. Alexandru Nan
Prof. Univ. Dr. Aurel V. David
Prof. Univ. Dr. Doru Tsaganea
Prof. Univ. Dr. Aurel M. Cazacu
Prof. univ. Dr. Stoica Lascu
Dr. Lucia Olaru Nenati
Viorica și Gheorghe Pârja
Pr. Prot. Marcel Miron
Pr. Prof. Viorel Laiu
Dr. Marian Nencescu
Redacţia revistei „Muzeul presei româneşti”
și mulți alții.
Mulțumim tuturor participanților, precum și Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 6 ani sprijinind peste 160 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.
Cartea poate fi citită în format tipărit în bibliotecile mari din țară (în special cele universitare și în cele județene), iar în format electronic (PDF) vă invităm să o descărcați (gratuit) de pe link-ul de mai jos. Volumul este pus în mod liber la dispoziția societății și poate fi împărtășit/distribuit în diverse comunități și rețele online pentru a ajunge la cât mai multă lume.