SPIRITUALITATE ȘI ISIHASM ROMÂNESC

Cărțile sunt rezultatul unui proiect duhovnicesc îngrijit de colegul nostru nostru Pr. Dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu– membru al Academiei, eclesiarhul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert (Québec) a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei și exarhul mănăstirilor din aceeași eparhie – printr-un parteneriat între Academie, Portalul Ortodox Doxologia.ro și Radio Renașterea, având ca obiectiv realizarea unei serii de interviuri cu ierarhi și parohi ai Bisericii Ortodoxe Române, pe tema rolului isihasmului în spiritualitatea creștină în general și în cea ortodoxă în special, dar și din perspectiva utilității pentru omul contemporan laic, atât sub aspectele psihologice cât și cele spirituale ale rugăciunii.

Interviurile au fost publicate în format video pe portalul Doxologia.ro (aici) și apoi transpuse sub format de carte, publicate în cotutelă la Editura Renașterea și respectiv Editura napoca Star, din Cluj-Napoca.

„Isihia” (de la care vine cuvântul isihasm) – ne spune IPS Mitropolit Serafim în prefața volumului I –  înseamnă pace, liniște, concentrare în inimă și a fost practicată dintru început, de Părinții pustiului care se străduiau să-L aibă pe Dumnezeu în inima lor prin rugăciune neîncetată.

Proiectul și operele rezultate au avut binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte † Andrei, (Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului) și de două prefațe realizate de  † Serafim (Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord), respectiv de Arhim. Dr. Dumitru Cobzaru.

Au participat la proiect 16 înalte preacucernice fețe bisericești, profesori și alți specialiști în teologie ortodoxă din țară și Diaspora.

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă (pe numele civil Romul Joantă), s-a născut pe 4 septembrie 1948 în satul Boholţ, jud. Brașov. Studiază la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974) și la Institutul „Saint Serge“ din Paris (1982-1985), unde obține doctoratul cu teza: „Le renouveau hésychaste dans les pays roumains“. Este hirotonit preot necăsătorit pentru satul Pojorta, jud. Brașov la 22 septembrie 1974, iar în 1975 este transferat la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia unde slujește timp de 7 ani.

Pe 12 februarie 1990 este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului cu titlul de „Făgărășeanul“ și hirotonit arhiereu la 11 martie 1990.

Pe 16 octombrie 1993 este ales mitropolit pentru românii ortodocși din Germania și Europa Centrală de către Adunarea eparhială întrunită la Aachen (Germania), alegere confirmată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 12 ianuarie 1994. Este instalat la München la 5 iunie 1994.

Preasfințitul Părinte Lucian Mic s-a născut în data de 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.

În anul 1996 a absolvit Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, cu Lucrarea de licență „Limonariul lui Ioan Moshu – Studiu patristic”.

Din anul 2001 s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar în anul 2009 la cursurile de doctorat ale facultății de Teologie din Craiova.

În data de 19 februarie 2013, a susținut teza de doctorat în teologie la Universitatea din Craiova, domeniul istorie bisericească, cu lucrarea intitulată „Relațiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

În 1990 a intrat ca viețuitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, din județul Arad, în 1991 fiind tuns în rasoforie. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot pe seama Mănăstirii Hodoș Bodrog.

A rămas la Mănăstirea Hodoș-Bodrog până în anul 1994, când a fost transferat de vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, pe atunci Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

În anul 1995 a fost numit stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron” Românești din județul Timiș de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea Izvorul Miron Românești.

În anul 1999 a fost hirotesit Protosinghel și numit Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, iar în ianuarie 2000 a fost hirotesit Arhimandrit.

În septembrie 2000, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul Lugojanul, iar în data de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Odată cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebeș, prin numirea Preasfințitului Părinte Laurențiu Streza în demnitatea de Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, în 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebeșului.

În 26 februarie 2006 a fost întronizat ca Episcop al Caran-sebeșului în Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș.

Preasfințitul Părinte Petroniu (Petru din botez) Florea s-a născut în 30 noiembrie 1965, în localitatea Târgu-Mureş, judeţul Mureş, din părinţii Traian şi Fira Florea (fiind al 8-lea dintre cei 9 copii ai familiei).

Cursurile şcolii primare, gimnaziul şi prima treaptă de liceu le-a urmat în Târgu-Mureş. Între anii 1983-1988, a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. În iulie 1988, a fost admis la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu.

Din septembrie 1988, până în iunie 1989, a satisfăcut stagiul militar, ca soldat cu termen redus, într-o unitate militară din localitatea Lugoj, judeţul Timiş.

În anul universitar 1989-1990, a urmat cursurile anului I ale Institutului Teologic Ortodox din Sibiu.

În octombrie 1990, s-a transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (nou înfiinţată), pe care a absolvit-o în iunie 1993, ca șef de promoție. Teza de licenţă cu titlul: „Moise la interferenţa realităţii istorice şi a reflecţiilor patristice”, a susţinut-o în sesiunea iunie 1993, obţinând nota 10, iar media generală a celor patru ani de studiu a fost 9,67.

În anul universitar 1993-1994, a urmat cursuri de greacă modernă în cadrul secţiei de Filologie a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Aristotel, Tesalonic, Grecia, pe care le-a absolvit cu calificativul „excepţional”.

Între iunie 1994 – decembrie 1998, a fost doctorand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Tesalonic. În data de 15 decembrie 1998, şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul: Literatura patrologică românească în secolul XX”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic, Grecia, obţinând calificativul: „excepţional”. În 15 ianuarie 1999, a depus jurământul de doctor în teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.

În 4 februarie 1999, a dat examen şi a fost admis ca preparator la disciplinele: Catehetică, Omiletică şi Practică Pedagogică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În 10 aprilie 1999, a fost hirotonit diacon. În noaptea Sfintelor Paşti, din 11 aprilie 1999, a fost hirotonit preot celib pe seama catedralei arhiepiscopale din Alba-Iulia. La data de 4 iunie 2000, a primit distincţia de iconom stavrofor.

În 27 iunie 2000, a fost tuns în monahism de către Înalt-preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, fiind închinoviat la catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, care are regim de mănăstire, schimbându-i-se numele din Petru, în Petroniu. În aceeaşi zi, a fost ridicat la rangul de protosinghel.

În sesiunea de lucru din ziua de 12 septembrie 2000, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei.

În 14 septembrie 2000, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei l-a hirotesit arhimandrit.

În ziua de 1 octombrie 2000, a fost hirotonit şi instalat ca Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei. Hirotonia a avut loc în „Biserica cu lună” din Oradea.

În anul 2001, Ministerul Educaţiei Naţionale din România i-a echivalat diploma de doctor în teologie.

Între anii 2001 şi 2007, s-a ocupat de lucrările de ridicare a catedralei episcopale din Oradea şi de renovare ale Centrului Eparhial.

Între anii 2002 – 2005, a predat cursuri de „Formare duhovnicească” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Oradea.

În anul 2007, a identificat și dobândit în Zalău un sediu provizoriu pentru Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, iar în 2008, l-a amenajat în funcție de cerințele impuse.

În 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop titular al Episcopiei Sălajului, iar în 13 aprilie acelaşi an a fost întronizat ca întâistătător al acestei Eparhii, în catedrala „Înălţarea Domnului” din Zalău.

În intervalul de timp noiembrie 2003 – octombrie 2008, a fost reprezentantul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în Comisia Mixtă Internaţională de Dialog Teologic Ortodox – Catolic, iar între noiembrie 2005 – octombrie 2008, a fost membru în Comitetul Coordonator al acestei Comisii.

În 2010, a obținut în Zalău un teren pentru Episcopia Sălajului, pe care a ridicat clădirea sediului eparhial și anexele.

În 14 septembrie 2013, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, a târnosit paraclisul centrului eparhial al Episcopiei Sălajului.

Ca episcop a sfinţit piatra de temelie pentru 45 de biserici, a târnosit 132 lăcaşuri de cult, a resfinţit 192 de biserici, a hirotonit 257 diaconi, 239 preoţi şi 5 arhierei (în sobor) şi a prezidat 94 de conferinţe preoţeşti.

A efectuat peste 3000 de vizite pastorale şi canonice în parohiile din Eparhie.

A susţinut un număr mare de conferinţe în Eparhie, în afara acesteia, precum și în străinătate.

A acordat numeroase interviuri la televiziune, radio şi în presă.

Preasfințitul Părinte Siluan (pe numele laic Cristian Constantin Mănuilă, n. la 16 septembrie 1971 la Chelmac, jud. Arad), este începând cu data de 8 iulie 2007, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, iar între anii 1994-1995 a efectuat un stagiu de pregătire spirituală în Franţa, la comunitatea „La Verbe de Vie“ din Aubazine şi la Mănăstirea Ortodoxă „Schimbarea la Faţă“, din Terasson. Ulterior, între anii 1997-1998, a studiat limba greacă în Atena, unde va urma apoi și studii de masterat, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din acest oraș, între anii 1998-2002. În anul 1995 a fost tuns în monahism, hirotonit ierodiacon și ieromonah, la mănăstirea Hodoș-Bodrog, din Arhiepiscopia Aradului. În anul 1999 a fost distins cu rangul de protosinghel și a devenit eclesiarhul Catedralei Episcopale din Gyula, Ungaria. În anul 2003 a fost hirotesit arhimandrit și a primit Crucea Patriarhală. La data de 11 martie a anului 2007, Colegiul electoral l-a ales ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

 

 Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul este originar din Brăila și a absolvit Facultatea de Mecanică – specializarea „Maşini Termice”, din cadrul Universităţii din Galaţi. În perioada 1993-1997 a urmat cursurile de Teologie Pastorală ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. A susținut doctoratul la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, disciplina Teologie Liturgică.

A fost tuns în monahism în decembrie 1995, iar în februarie 1996 a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. În 2001 a fost numit egumen al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. În 2004 a fost hirotesit protosinghel, iar în 2008 arhimandrit. În 2007 (martie-iulie) a fost secretar al sectorului Exarhat – Arhiepiscopia Iaşilor. A fost stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din 2008 şi Exarhul administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor din 2009. Este autorul mai multor studii şi articole teologice.

PS Nichifor Botoșăneanul a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor în ședința Sfântului Sinod, ce a avut loc pe 25 februarie în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Hirotonia sa a avut loc în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, pe 7 martie 2021, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

 

 Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul (Valentin-Cosmin Vesa) s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (după fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală.

Între anii 1999-2004 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia. În perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. În anul 2010 a absolvit un master în Teologie Ortodoxă Sistematică în cadrul aceleiași facultăți.

În perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, iar între anii 2011-2012 la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore din Padova, Italia.

Între anii 2010-2013 a urmat studii universitare de doctorat la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia (2010-2011), fiind transferat la Școala Doctorală „Isidor Todoran” din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2013), unde a și obținut titlul de doctor în Teologie, la disciplina Spiritualitate Ortodoxă, cu titlul lucrării: „Cunoașterea lui Dumnezeu la Sfântul Isaac Sirul. Itinerariul spiritual de la «dreptatea ascetică» la «dragostea duhovnicească»”, sub îndrumarea Mitropolitului Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, în calitatea de profesor universitar doctor, titularul și specialistul disciplinei de Spiritualitate ortodoxă, de la facultatea clujeană.

Urmează un al doilea doctorat, în studii istorice și istorico-religioase, în perioada 2012-2016, la Universitatea din Padova, Italia.

Începând cu anul 2012 este secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Din anul 2014 este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (2014-2016 asistent universitar, 2016-2021 lector universitar, iar din 2021 până în prezent conferențiar universitar).  În prezent, predă și un workshop/ curs facultativ de Limbă și literatură siriacă, cu scopul de a dobândi o mai bună familiarizare cu literatura patristică a acestei tradiții, analizată în context istoric și cultural-lingvistic. De asemenea, din anul 2013 este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.

În data de 17 ianuarie 2015 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Nicula, primind numele Benedict, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei).

În 24 ianuarie 2015 a fost hirotonit ierodiacon, iar în data de 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

La 1 ianuarie 2016 a fost hirotesit protosinghel.

La sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2017, Înalt-preasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit.

La data de 2 decembrie 2018 a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici.

În ziua de 13 februarie 2020, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura „Bistrițeanul”, fiind hirotonit arhiereu în data de 23 februarie 2020, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Este autorul a numeroase cărți, articole și studii de specialitate (în special de cultură și spiritualitate siriacă) publicate în reviste recunoscute național și internațional.

A participat la numeroase simpozioane și conferințe duhovnicești atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, a susținut multe conferințe și meditații duhovnicești pentru preoți, elevi, studenți și  credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Este colaborator permanent al Revistei Renașterea, precum și al postului Radio Renașterea.

De asemenea, este un bun cunoscător al limbilor clasice (siriacă, greacă și latină), dar şi al principalelor limbi de circulație internațională (engleză, franceză și italiană).

 

 Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul s-a născut pe data de 24 iunie 1981 în localitatea Dornești, judeţul Suceava, din părinții Constantin și Elena. A urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, licențiat cu lucrarea „Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire”, sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan Cristinel Teșu și cursuri postuniversitare de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” București, secția Doctrină și Cultură, încheiate cu susţinerea lucrării de dizertație „Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza”, sub îndrumarea pr. prof. dr. Vasile Răducă.

Doctoratul l-a urmat sub coordonarea arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Cu titlul „Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie duhovnicească”, teza a fost susținută public pe 18 decembrie 2019, comisia de evaluare fiind prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Valoarea academică și duhovnicească a lucrării Preasfințitului Părinte Damaschin – una de pionierat în teologia românească – a fost apreciată de public și de membrii comisiei.

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria Putnei în data de 18 decembrie 2005, fiind pe rând ghid, casier şi secretar. A fost hirotonit ierodiacon de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul în 25 martie 2006 după care, în 28 aprilie 2006 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Hirotesia întru protosinghel a avut loc în data de 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit în 25 martie 2012.

În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din 4 iulie 2017 a fost ales pentru a ocupa funcţia de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Hirotonia întru episcop a fost săvârşită duminică, 23 iulie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava de către un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

 

 Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania (pe numele civil Tudor Rusnac) este arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Născut la data de 17 ianuarie a anului 1982, Preasfinția Sa a absolvit Liceul Real cu profilul Matematică-Fizică din Chișinău, având numeroase participări la olimpiade Republicane, Naționale și Concursuri internaționale de fizică și matematică. Între anii 2000 și 20005 studiază la „Institut National des Sciences Appliqués” din Lyon – Franța. În anul 2005 va obține diploma de inginer cu grad de Master, Specialitatea – Telecomunicații și Rețele. În anul 2002 obține atestatul de Studii Europene în cadrul INSA Lyon. Între anii 2004-2005 realizează un stagiu de specializare în domeniul IT în aceeași localitate. Între anii 2005-2008 lucrează în domeniul IT la Banca BNP PARIBAS. Între anii 2006 și 2010 studiază în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Institutului „Saint-Serge” din Paris, iar în anul 2012 absolvă un masterat în drept canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

La data de 4 decembrie 2008 este tuns rasofor primind numele de Dionisie, în cinstea Sfântului Dionisie Exiguul. La 17 ianuarie 2009 este hirotonit diacon, iar la data de 16 aprilie preot pe seama Centrului Eparhial și a Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Roma. În data de 21 aprilie 2011 depune voturile monahale pe seama Mănăstirii Bivongi, primind numele de Atanasie. La data de 15 august 2011 este ridicat la rangul de protosinghel, iar doi ani mai târziu la cel de arhimandrit. Între anii 2009-2018 a fost preot slujitor la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de pe lângă Centrul Eparhial de la Roma. La data de 1 mai 2018 este hirotonit arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei cu titulatura „de Bogdania”.

Părintele Arhimandrit Teofil Tia s-a născut la data de 12 noiembrie 1971 în localitatea Ocna-Mureș din judetul Alba.

După primii zece ani de studii, efectuați în localitatea natală, a studiat la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (1988-1992), iar apoi, între 1992-1996, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Între anii 1996-1998, a urmat cursurile progamei de master, specializarea Teologie Pastorală, în cadrul Facultății de Teologie din Milano (Italia).

De asemenea, intre anii 1996-2000, a urmat cursurile Școlii Doctorale ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, sub îndrumarea Pr. prof. univ. dr. Ion Bria.

Părintele Teofil are și o bogată experiență didactică, activând pe mai multe funcții și posturi didactice din învățământul teologic universitar, precum: asistent universitar (2000-2002), lector universitar (2002-2006); conferențiar universitar (2006-2014), profesor universitar (din 2014). Începând cu anul 2014 este și habilitat pentru disciplina Teologie Pastorală. Între anii 2008-2012 a fost și prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, între anii 2004-2008, secretarul științific al acesteia, iar din anul 2020 este decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Arhim. Dr. Casian (Răzvan-Dumitru) Rușeț este doctor în teologie al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, consilier eparhial la Episcopia Caransebeșului având în coordonare Sectorul Cultural, Învățământ și Relații Mass-Media, și duhovnicul mănăstirii „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, Poiana Mărului, jud. Caraș-Severin.

Între anii 2006 și 2017  a coordonat cancelaria Episcopiei Caransebeșului în calitate de secretar eparhial. Între anii 2013-2019 a fost cadru didactic asociat, iar apoi titular pentru catedra de Drept Canonic a Facultății de Științe Sociale, Departamentul de Teologie și Științe Sociale, programul de studii Teologie Ortodoxă Didactică, a Universității „ Eftimie Murgu” din Reșița.

A publicat, editat și coordonat volume la mai multe edituri din România și din străinătate. Este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad pentru disciplinele drept canonic și administrație bisericească și membru permanent al Centrului de Studii Misionare și Nomocanonice din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca”. Cea mai recentă lucrare este volumul monografic „Episcopul martir Veniamin Nistor – între jertfa administrației bisericești și supliciul recluziuniifile de monografie (1886-1963)”, Editura Centrul de Studii Banatice/ Editura Episcopiei Caransebeșului, Vârșeț/ Caransebeș, 2022.

 Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru (n. 18 martie 1972, Costuleni, județul Iași) este exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. A desfășurat în decursul timpului o bogată activitate pastoral-misionară în cadrul mai-sus pomenitei Arhiepiscopii și nu numai și a fost, vreme de mai mulți ani, starețul Mănăstirii Nicula. Este membru fondator al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” (2008), realizator de emisiuni și colaborator la Radio Renașterea. Începând cu anul 2018, este cetățean de onoare al comunei Mărișelu, județul Bistrița-Năsăud, iar din anul 2023, cetățean de onoare al municipiului Dej. A publicat mai bine de 25 de volume de teologie și numeroase studii și articole în periodice de specialitate din țară și străinătate. Începând cu anul 2022, este doctor în Istorie, cu teza de doctorat intitulată: „Bartolomeu Valeriu Anania (1921‑2011). Omul, destinul și istoria”, realizată în cadrul Școlii Doctorale a Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj‑Napoca, sub îndrumarea științifică a regretatului prof. dr. Nicolae Edroiu (fost membru corespondent al Academiei Române) și a dr. Dumitru Suciu, cercetător științific gr. I în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” (lucrare publicată în același an la Editura Renașterea din Cluj-Napoca, sub titlul: Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și istoria).

Părintele profesor univ. Dr. Constantin-Valer Necula este cadru didactic universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și decanul acesteia. Este o personalitate importantă a spațiului teologic românesc și a celui internațional. A publicat, editat, coordonat sau tradus peste 100 de volume și colaborează cu mai multe publicații de specialitate din România, Televiziunea Română, portalul doxologia.ro și multe alte organizații creștine, ori cu caracter social.

 

 Părintele prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu este cadru universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este de asemenea prodecanul acesteia și autorul a numeroase volume de referință în spațiul teologic. Ca direcție de cercetare, Preacucernicia Sa s-a preocupat preponderent cu aspecte care privesc spiritualitatea și mistica răsăriteană.

  

Pr. Dragoș Andrei Giulea este preot paroh al bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Kitchener, ON. Între anii 2020-2023 a fost parohul Catedralei „Sf. Gheorghe și Sf. Andrei Șaguna” din Windsor, Ontario, Canada, a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei.

A obținut un doctorat în filosofie la Institutul de Filosofie al Academiei Române (2004) și un doctorat în creștinism timpuriu și patristică la Universitatea Marquette din Milwaukee, Wisconsin, Statele Unite, sub coordonarea Pr. Prof. Ierom. Alexander Golitzin.

A publicat două monografii: Ființă și proces în ontologia lui Noica (Humanitas, 2005) și Pre-Nicene Christology in Paschal Contexts (Brill, 2013), și câteva zeci de studii de specialitate în reviste internaționale de top precum Harvard Theological Review, Orientalia Christiana Periodica, Ephemerides Theologicae Lovanienses, Vigiliae Christianae, The Journal of Religion, Zeitschrift für antikes Christentum, Studia Liturgica și altele.

A predat teologie la universitățile Marquette, Dayton, Concordia (Montreal, Canada) și Windsor (Canada). Este recenzent pentru revistele de teologie St. Vladimir’s Theological Quarterly și Studia Liturgica și editor al revistei Cuvântul/ The Word a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei. A predat cursuri catehetice la Centrul Teologic „Sf. Maxim Mărturisitorul” al aceleiași episcopii, fiind unul dintre membrii fondatori.

 

 Felicia Dumas este prof. univ. dr. habilitat la Facultatea de Litere (Catedra de Limba Franceză) a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Autoare a unui Dicționar bilingv (român-francez și francez-român) de termeni religioși ortodocși, a altor zece cărți și co-autoare a încă două, Felicia Dumas predă limba franceză și la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. A publicat numeroase articole și studii de semiologie a gesturilor liturgice ortodoxe, despre terminologia ortodoxă din franceză, despre bilingvismul franco-român, sau despre francofonie și relațiile franco-române în reviste din țară și din străinătate. A tradus din limba franceză în limba română nouă cărți de teologie și spiritualitate ortodoxă și din limba română în limba franceză trei cărți de aceeași factură.

 Adriana Bara a studiat teologia la Universitatea „Andrei Șaguna” din Sibiu, a obținut un master în teologie de la Universitatea Concordia (Montreal, Canada) și un doctorat în teologie de la Universitatea Montreal. De asemenea, este director executiv al Centrului canadian de ecumenism, lector la Universitatea Concordia din Montreal și, în paralel, la Colegiul Universitar din Stockholm, Suedia.

Cele două volume rezultate pot fi descărcate  gratuit și împărtășite cu cei dragi, de pe link-urile de mai jos:

Carte (vol I) – Spiritualitate și Isihasm

Carte (vol II) – Spiritualitate și isihasm – Maxim Morariu

Echipa mulțumește pentru susținerea financiară  Grupului Editorial ALL  sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

Mulțumim de asemenea Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 8 ani sprijinind peste 200 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.

Și nu în ultimul rând, mulțumim Editurii Renașterea pentru tot sprijinul oferit și pentru că a fost gazda acestui frumos program editorial.