100 DE ANI DE LA INSTALAREA PĂRINTELUI AUREL MUNTEANU CA PROTOPOP ORTODOX ROMÂN AL HUEDINULUI

Volumul cu statut cultural-științific este rezultatul unui proiect coordonat de Prof. Drd. Mădălin-Sebastian Lung (membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor ) și de Pr. Dan-Ionuț Lupuțan, (Protopop ortodox român al Huedinului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului) și a fost realizat sub tutela Academiei, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român Huedin ( care a asigurat și resursele financiare) vizând organizarea unei serii de manifestări omagiale – între care un simpozion și o serie de lucrăripoezii, studii și note de lectură ale unor prestigioși oameni de cultură din țara noastră (membri ai Uniunii Scriitorilor din România, preoți, cercetători, cadre didactice)  – pentru a sărbători viața și activitatea Părintelui Protopop martir Aurel Munteanu (o personalitate a spiritualității românești de o valoare inestimabilă), în an de centenar de la numirea sa ca protopop.

Volumul a fost publicat la Editura Limes (partener gold al Academiei) și este încununat de prefețe realizate de Dr. Vasile Todincă (Cercetător științific I la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea) și Prof. Univ. Dr. Gabriel Moisa (Director al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea) și de o postfață oferită de Dr. Tudor Alexandru Sălăgean (Director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, cercetător științific I). Cartea poate fi consultată în format tipărit în marile biblioteci universitare și județene din țară, sau poate citită gratuit în format online, ori descărcată și distribuită către societatedând clik pe link-ul de mai jos

100 de ani Aurel Munteanu – Mădălin Lung_Dan Lupuțan

Proiectul și cartea au avut binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte † Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului și a fost realizate prin contribuția a 22  de personalități de seamă ale culturii, științei și spiritualității noastre, din țară și străinătate – preoți, profesori, cercetători , oameni de cultură, oameni de știință etc – după cum urmează:

 Mircea-Gheorghe Abrudan – Doctor în istorie și teologie, Cercetător Științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române. Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie (2008) și al Facultății de Teologie Ortodoxă (2009) din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A urmat un program masteral în istoria Europei de Sud-Est, organizat la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca și la Universitatea Karl-Franzens Graz din Austria. Membru al Institutului de Istorie Ecleziastică ,,Nicolae Bocșan” din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca și al Asociației de Studii Transilvane, Sibiu.

Laureat al Premiului ,,Dumitru Stăniloae” al Academiei Române (2017), al Premiului ,,Matei Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion (2017), al Premiului ,,Virgil Cândea” al Fundației Culturale ,,Magazin Istoric” (2018) și al Premiului ,,Dimitrie Cantemir” al Academiei Oamenilor de Știință din România (2019).

A fost distins cu ,,Crucea Șaguniană” de către Mitropolia Ardealului (2018), de către Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului cu ,,Crucea Transilvană” (2020), cu ,,Crucea Nordului” de către Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord (2022), cu Diploma Comemorativă „Centenarul alegerii și instalării părintelui martir Aurel Munteanu ca Protopop Ortodox Român al Huedinului (1923-2023)” de către Protopopiatul Ortodox Român Huedin (2023).

Autor, coautor, editor și coordonator a 12 cărți și volume, a peste 100 de studii de specialitate, a circa 200 de articole de popularizare, evocări, recenzii și note de lectură în reviste de specialitate, de spiritualitate și cultură, în cărți și volume colective apărute în România și în străinătate. Este membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor, începând din anul 2021

(https://elite.mcb-institute.org/membrii-academiei/).

Dana Buzura-Gagniuc – Licențiată în Jurnalism, absolventă a unui master de Etnologie și Antropologie Socială, doctorand al Școlii Doctorale de Filosofie a Centrului Universitar Nord Baia Mare a Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Experiență în presa scrisă, televiziune, consultanță și consiliere politică.

1997-2006 – redactor Glasul Maramureșului;

2006-2007 – redactor, realizator film documentar TV Cinemar Baia Mare;

2007-2012 – consilier primar Primăria Municipiului Baia Mare;

2012-2016 – consilier președinte Consiliul Județean Maramureș, purtător de cuvânt;

2016-2022 – consilier superior Consiliul Județean Maramureș, coordonator proiecte de comunicare în cadrul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte.

Din 2018, purtător de cuvânt al Fundației Culturale Augustin Buzura și membru în echipa redacțională a revistei ,,Cultura”. A realizat rubricile ,,România discretă”, ,,Generația Z”, ,,Documentele FCAB”.

Din 2022, manager Revista de Cultură ,,Nord Literar” – instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Maramureș.

Autor a numeroase studii de filosofie și antropologie și articole în reviste de specialitate și în media locală și națională.

Nepoată a academicianului literat, Augustin Buzura.

 

Viorica Cacuci – A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1978), secția limba română. Profesoară de limba română la Școala Generală Sâncraiu (1978-1985), la Grup Școlar Huedin (azi Liceul Tehnologic Vlădeasa Huedin) (1986-2012), la Școala Gimnazială Fildu de Mijloc (2012-2017).

Autoare a unei cărți de poezii (2020) și a cărții de proză ,,Lumini și umbre”, publicate la Editura Dokia din Cluj-Napoca (2021). A publicat poezii în revista ,,România Mare”, ,,Glasul” de la Huedin și ,,Pe această piatră” a Parohiei Ortodoxe Române Cornești.

Emil Nedelea Cărămizaru – Preot prof. dr., jurist. Începând din anul 2007, este parohul Bisericii Voievodale „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti – ctitorie a Sfântului Voievod și Martir Constantin Brâncoveanu. Absolvent al Facultății de Teologie a Universității din București, cu o teză de licență susținută la Catedra de Drept Canonic (1993). Licențiat al Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității Ecologice din București, Promoția 2011, absolvind și un Masterat în Drept, cu programul de studii „Drept social român și european”. Doctorat în Teologie – Drept Canonic (2010), apreciat cu calificativul „Magna cum laude”.

Autor al primei „Monografii a Bisericii Sfântul Gheorghe Nou” precum și al lucrării „Mormântul Sfântului Constantin Brâncoveanu”, ambele apărute la Editura Basilica, a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, București, în anul 2014. O altă apariție editorială notabilă este ,,Mâna Sfântului Ierarh Nicolae din inima Bucureștilor” – Editura „Cuvântul Vieții”, a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, București, 2019, cu o prefață semnată de Acad. Răzvan Theodorescu. Este și poet, creațiile sale lirice adunându-le în volumele „Privind spre ceruri cu speranță” (Basilica, 2015), cu o prefață semnată de poetul și publicistul George Stanca, și „Stihuri pentru suflet” (Basilica, 2017), având prefața semnată de scriitorul Dinu Săraru.

Este distins cu: Diplomă Omagială din partea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului (2022), Ordinul Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (2022), Ordinul Patriarhal „Sfinții Martiri Brâncoveni” (2014), Ordinul Mitropolitan „Crucea Sfântului Nicodim” al Mitropoliei Olteniei (2012), Ordinele Eparhiale „Vrednicia Andreiană” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos (2014), „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” al Episcopiei Caransebeșului (2016), „Crucea Sfinților Ierarhi Bălgrădeni” al Arhiepiscopiei Alba Iuliei (2016), „Crucea Râmnicului” al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu o Distincție a Mitropoliei de Ruse (Bulgaria) precum și cu alte distincții eclesiale și laice.

Viorel Câmpean – Doctorat în istorie (2012) la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca (coord. dr. Gelu Neamţu). Studii universitare: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Facultatea de Științe Umanist-Creștine, Profilul Istorie-geografie (1999-2003), diplomă de licenţă, 2003), curs zi.

Este bibliotecar la Biblioteca Judeţeană Satu Mare (2007-prezent), Compartimentul Fond de patrimoniu, Carte rară, Cercetare, Conservare (începând cu 2009).

Colaborări la publicații: Peste 100 de studii şi articole de specialitate. Studii şi articole publicate în reviste naţionale şi locale: „Orașul” (Cluj-Napoca), „Sargetia” (Deva), „Transilvania” (Sibiu), „Biblioteca” (Bucureşti), „Libraria” (Târgu-Mureş), „Bibliotheca Septentrionalis”, „Pro Unione” (Baia Mare), „Apulum” (Alba Iulia), „Crisia” (Oradea), „Eroii Neamului”, „Citadela”, „Confluenţe”, „Mărturii culturale”, „Informaţia zilei”, „Satu Mare. Studii şi comunicări” (Satu Mare), „Poesis” (Satu Mare),  (Satu Mare), „Flori de crin” (Şimleu Silvaniei),  „Acta Mvsaei Porolissensis”, „Caiete Silvane” (Zalău), etc.

Volume de autor: Oameni şi locuri din Sătmar, Satu Mare, Editura Citadela, 2008; Oameni şi locuri din Sătmar, vol. I, ediţia 2-a, Satu Mare, Editura Citadela, 2010; Oameni şi locuri din Sătmar, vol. II, Satu Mare, Editura Citadela, 2010; Oameni şi locuri din Sătmar, vol. III, Satu Mare, Editura Citadela, 2015, Oameni şi locuri din Sătmar, vol. IV, Satu Mare, Editura Citadela, 2020; Grigore Maior. Portretul unui intelectual român din secolul XVIII, Satu Mare, „Informaţia zilei”, 2010; Centenarul bisericii greco-catolice din Săuca, Satu Mare, Editura Citadela, 2011; Silvaş, contribuţie monografică, Satu Mare, Editura Citadela, 2012; Vezendiu – 750 de ani de atestare documentară, Satu Mare, Editura Citadela, 2012; Câmpean, Viorel; Ciubotă, Viorel; Kinces, Diana, Românii sătmăreni şi Marea Unire. Dicţionar de personalităţi, Baia Mare, Editura Surorilor Lauretane, 2018; Câmpean, Viorel; Ciubotă, Viorel; Sălceanu, Mihaela, Mădăras. Contribuție monografică, Fersig, Editura Maestro Tip, 2017; Câmpean, Viorel; Costescu, Ionel; Mihail Vida – un intelectual dăruit Țării Codrului, Satu Mare, Editura Citadela, 2018; Câmpean, Viorel; Pop, Aurel; Pop, Ovidiu, Vasile Scurtu, zece ani în serviciul Sătmarului, Satu Mare, Editura Citadela, 2012; Câmpean, Viorel; Pop, Ovidiu, Pictorul, profesorul şi omul Ioan Conţiu, Satu Mare, Editura Citadela, 2014; Câmpean, Viorel; Şichet, Voicu, 200 de ani de la zidirea Bisericii din Tătăreşti. Omagiu slujitorilor şi credincioşilor săi, Baia Mare, Editura Marist, 2014; Câmpean, Viorel; Cordea, Marta; Pop, Ovidiu T., Francisc Groza, un intelectual dedicat învăţământului şi culturii sătmărene, Satu Mare, Editura Citadela, 2012.

Coautor la volumele: Ciubotă, Viorel; Câmpean, Viorel; Sălceanu, Mihaela, De la Gidani la Sătmărel. Contribuții monografice, Satu Mare, Editura Citadela, 2017; Costescu, Ionel; Câmpean, Viorel, Socond: 19 octombrie 1944, Satu Mare, Editura Citadela, 2016; Pop, Ovidiu T.; Câmpean, Viorel, Corneliu Mezea, un destin prea repede frânt, Satu Mare, Editura Citadela, 2018; Pop, Ovidiu T.; Câmpean, Viorel, Gavril Barbul (1893-1952), Satu Mare, Editura Citadela, 2020; Porumbăcean, Claudiu; Câmpean, Viorel, PNL Satu Mare. Tradiţie şi contemporaneitate, Cluj-Napoca, Editura Argonaut, 2011; Porumbăcean, Claudiu; Câmpean, Viorel, Caietele liberale sătmărene. I, Emil Tişcă (1881-1965), Cluj-Napoca, Satu Mare, Editura Argonaut, Editura Muzeului Sătmărean, 2011; Porumbăcean, Claudiu; Câmpean, Viorel, Caietele liberale sătmărene. II, Ştefan Benea (1889-1961), Cluj-Napoca, Editura Argonaut, 2014; Porumbăcean, Claudiu; Câmpean, Viorel; Kereskényi Sándor, Oameni din Seini, Arad, Satu Mare, Editura „Vasile Goldiş” University Press, Editura Muzeului Sătmărean, 2013; Costescu, Ionel; Câmpean, Viorel, Hodișa, sat voievodal, Baia Sprie, Editura Cetatea Romei, 2022; Boloș, Cristian; Bălu, Daniela; Câmpean, Viorel; Șichet, Voicu; Șimonca, Radu, Boloș, Natalia; Kinces, Diana, Monografia Catedralei ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare, Satu Mare, Ediotura Muzeului Sătmărean, 2022.

Coordonator al volumelor: Oașul și Marea Unire, Viorel Ciubotă, Viorel Câmpean (coordonatori), Natalia Lazar, Mihaela Sălceanu, Marta Cordea, Ovidiu Mihai Hotca, Dorin Adrian Goje, Cluj-Napoca, Editura Risoprint, 2018; Consiliul Național Român Satu Mare. Satu Mare și Marea Unire. Documente (1918-1919), vol. I, Sibiu, Viorel Ciubotă, Viorel Câmpean (coordonatori), Diana Kinces, Mihaela Sălceanu, Voicu Șichet, Marta Cordea, Bujor Dulgău, Sibiu, Editura Armanis, 2018; Consiliul Național Român Satu Mare. Satu Mare și Marea Unire. Documente (1918-1919), vol. II, Sibiu, Viorel Ciubotă, Viorel Câmpean (coordonatori), Diana Kinces, Mihaela Sălceanu, Voicu Șichet, Marta Cordea, Bujor Dulgău, Sibiu, Editura Armanis, 2018.

Volume îngrijite: Antonescu, Nae, Din presa sătmăreană de altădată, Satu Mare, Editura Citadela, 2013 (în colaborare cu Marta Cordea); Ardeleanu-Senior, Ioan, Monografia satului Supurul de Sus, 1969, Satu Mare, Editura „Citadela”, 2009; Ardeleanu-Senior, Ioan, Contribuţiuni la Revoluţia din 1848 în Sălaj cu mai multe documente inedite în text cu anexe, [ediţie îngrijită, tabel cronologic şi indici de Aurel Pop şi Viorel Câmpean], Satu Mare, Editura Citadela, 2009; Pătcaşiu, Vasile, Din „Cronica Hotoanului, ediţie îngrijită, tabel cronologic, studiu introductiv, note şi indici de Viorel Câmpean, Satu Mare, Editura Citadela, 2012; Raţiu, Gabriel, Zarca, Satu Mare, Editura Citadela, 2009 (în colaborare cu Aurel Pop).

Volum redactat: Aurel Cordea, semne din umbră, Satu Mare, Editura Citadela, 2012 (în colaborare cu Marta Cordea).

Asociaţii: membru ANBPR, Societatea Istoricilor și Scriitorilor din Sătmar.

Premii obținute: 2011 – Diplomă de merit din partea Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, la secţiunea „Cea mai bună lucrare de specialitate – studii și cercetări sub formă de volum”, pentru volumele I și II ale cărții Oameni și locuri din Sătmar; 2013 – Diplomă de merit din partea Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, la secţiunea „Cea mai bună lucrare de specialitate. Bibliografii, biobibliografii, dicţionare” pentru lucrarea Francisc Groza: Un intelectual dedicat învăţământului şi culturii sătmărene (împreună cu Marta Cordea); 2013 – Diplomă de merit din partea Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, la secţiunea „Contribuţii biblioteconomice. Studii şi articole în publicaţii de specialitate” pentru articolele publicate în revista „Bibliotheca Septentrionalis nr. 1 şi 2/2012 (împreună cu Marta Cordea); 2014 – Diplomă de onoare, cu ocazia „Anului editorial sătmărean 2013”, ediţia a XV-a, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea şi promovarea valorilor culturale locale şi naţionale prin îngrijirea ediţiei lucrării Nae Antonescu, Din presa sătmăreană de altădată, Satu Mare, Editura Citadela, 2013 (împreună cu Marta Cordea).

 

Theodor Damian – Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași.

Este o mare personalitate a lumii academice, culturale și spirituale din Diaspora românească occidentală, dar și din țară. Profesor emeritus la Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Educaţie, Metropolitan College of New York; Preşedintele Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă şi al Cenaclului literar „Mihai Eminescu” din New York, Paroh al Bisericii Ortodoxe Române „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”; Director al revistei de cultură şi spiritualitate română „Lumină Lină. Gracious Light” (New York, publicată în regim bilingv română-engleză), director al revistelor „Symposium” şi „Romanian Medievalia” (New York); Preşedinte al Filialei americane a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România; scriitor, ziarist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România; membru în peste 20 de colegii de redacţie de reviste literare şi academice din România şi SUA, precum şi în numeroase asociaţii naţionale (România, SUA) şi internaţionale. De asemenea, părintele Damian este și membru în Academia Elitelor, Modelelor și Valorilor:

https://elite.mcb-institute.org/membrii…/damian-theodor/.

Autor a peste 48 de cărți (din domeniile: spiritual, educațional, literar, științific), aproape 1000 de studii, eseuri, recenzii, articole în cărți, ziare și reviste academice și literare de prestigiu din România și din străinătate. A participat și prezentat comunicări științifice la peste 100 de congrese internaționale din SUA, Finlanda, România, Cipru, Turcia, Portugalia, Japonia, Malta, Polonia, Grecia ș.a., organizând și prezidând peste 70 dintre ele.

Printre numeroasele premii şi distincţii pe care le-a primit de-a lungul anilor, el a fost onorat în 2002 cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani; în 2016 cu titlul Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Bioterra, Bucureşti; în 2017 cu premiul Queens Ambassador Awards oferit de Times Ledger Newspapers; în 2018 cu ordinul Donum Sacrum Unitatis din partea Î.P.S. Arhiepiscop Irineu Pop de la Alba Iulia și cu medalia „100 pentru centenar” conferită în 2018 de către Guvernul României. În anul 2021 a primit din partea P.F. Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”.

Alexandru Jurcan –  Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Este poet, prozator, absolvent al Facultății de Litere, UBB, Cluj.

Debut absolut în Echinox cu povestirea Etajele lui Tacu. Doctor în filologie, 2009 Palmes Academiques, 2009.

Volume: Printre iubirile altora, povestiri, 1997; O decapitare nocturnă, roman, 2000; Rană albastră, versuri, bilingv, română-franceză, 2001; Revelion cu sicriu, roman, 2002; Un câine legat de poarta Raiului, versuri, bilingv, 2003; Chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, bilingv, 2004; Să ieşi din viaţa mea cu o lumânare în buzunar, 2005; Cocoşul şi cocoaşa, 2006; Stăpânul şi Silberta, 2007; 119 [versuri în franceză], 2007; Plouă peste crimele oraşului [povestiri], 2008; Fuga insulelor [versuri], 2009; Cei rămaşi pe pământ, roman, 2010; La capătul morţii/ Au bout de la mort, poeme, 2011; Şobolani bine educaţi, proză foarte scurtă, 2012; Jojolica şi jurnalul ascuns în cămară, 2013; Schimb de oase/ Echange dos, 2014.; Ecran literar, 2015 (cronici cinema); Scorpionul și fecioara, 2015, povestiri; Să nu visezi șerpi albaștri, 2017- poeme. Traduceri: Grigorie de Nyssa, Viaţa lui Moise, 2001.

Prezent în antologiile: Cărări spre oameni, 1982; Lecture et interprétation, 1989; Pe masa de lucru, 2000; Paşi în iarba ninsă, 2000; Umorul reformei. Reforma umorului, 2001; Pulbere stelară, 2002; Din arhivele unui cenaclu, 2002; Miresme de orgă, 2004, Repetiţie fără orchestră, antologie de Horia Gârbea, 2004; Marcel Mureşeanu, Boeme, 2010. etc.

Lucia-Elena Locusteanu – Absolventă a Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii ,,Babeş – Bolyai”, lucrează ca profesor de limba şi literatura română, urcând toate treptele ierarhice, obţinând gradul didactic I în sesiunea 1977/1978, dar şi titlul de ,,Profesor Evidenţiat” (Ordinul M.E.Î. nr. 6550 / iunie 1986). Este profesor, dar şi director coordonator la Şcoala Generală din comuna Ploscoş, Turda (septembrie 1964 – august 1969). Prin concurs, din septembrie 1969, până în 1998, este profesor titular, o perioadă şi Director adjunct educativ, apoi, după 1989, Consilier educativ la Liceul Energetic din Cluj – Napoca, astăzi, Colegiul Tehnic Energetic, cu o întrerupere de cinci ani (septembrie 1984 – august 1989), perioadă în care îndeplineşte funcţia de Director coordonator al Şcolii Generale nr. 5, din Cluj – Napoca, cu un efectiv de peste 2800 de elevi, astăzi Şcoala ,,Ion  Agârbiceanu”. Timp de 28 de ani a făcut parte din  Colectivul de conducere al Cercului Metodic al profesorilor de Limba și literatura română,  coordonând  activitatea de specialitate din Liceele de profil și din o parte a Școlilor Generale din Cluj.

Activitatea didactică, dar şi culturală e răsplătită cu numeroase premii întâi, titluri de Laureat al concursurilor artistice de interpretare şi creaţie,  locul I, pe ţară, în cadrul etapelor republicane ale Festivalului Naţional ,,Cântarea României”, iar, după 1989, cu numeroase ,,Diplome de excelenţă” pentru  activitatea la catedră – ca profesor, ca Director, slujitor al şcolii, dar şi creator.

Membră a Cenaclului ,,Octavian Goga” încă de la înfiinţare, este o prezenţă activă, în special, cu rubrica ,,Memoria Calendarului”, rubrică lunară, susţinută şi în cadrul  Cenaclurilor clujene ,,Artur Silvestri” şi ,,Radu Stanca”, ale ,,Ligii Scriitorilor Români” – filiala Cluj. Cele mai recente sunt: ,,Diplomă de excelenţă pentru înaltă măiestrie literară, contribuţie substanţială în promovarea limbii române” – Revista Internaţională  Româno-Canado-Americană ,,Starpress”, 31 august 2019,  Olăneşti; ,,Diplomă Virtutea Literară” – Liga scriitorilor, 31 august,2019, Olăneşti; ,,Diplomă Virtutea Literară” – Liga Scriitorilor Români, 19 noiembrie 2019, Cluj – Napoca ; ,,Trofeul Limba Română” – Decizia nr. 12 din 10 noiembrie 2019 – Liga Scriitorilor Români,  ,,Plachetă Omagială” – Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Colegiul Tehnic Energetic, Cluj – Napoca, 19 noiembrie 2019; ,,Diplomă de onoare” – Centrul Academic Internaţional EMINESCU, Biblioteca Municipală B. P. Hașdeu, Chişinău, 2020 – februarie; ,,Premiul” Ligii Scriitorilor Români pentru ,,cartea de critică, eseu şi istorie literară”, februarie 2020, pentru cărţile apărute editorial în 2019, ,,Diplomă de excelenţă” pentru promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti în ţară şi străinătate – Liga Scriitorilor Români – Filiala Iaşi – Nord Est, Uniunea Creatorilor profesionişti – Sucursala Iaşi, Cenaclul de Literatură şi Pictură ,,Octavian Băncilă” al Cercului Militar Iaşi, 19-20-21 Septembrie 2020; ,,Diploma de onoare” – pentru păstrarea şi promovarea valorilor culturale româneşti – Academia Internaţională de Literatură şi Artă, Societatea Culturală Apollon – România, Lupeni, 03 Octombrie 2020. În 2021, participând la Etapa a doua a Festivalului-Concurs literar-cultural ,,Șapte Inimi România” a fost premiată, primind Diplomele  ,,Loja poetică de diamant”; ,,Loja poetică de aur”, ,,Senior al poeziei” – locul al doilea cu 226,55 puncte  din 250, și ,,Amazoana poeziei”. E medaliată cu ,,Virtutea literară” în Decizia nr. 9 din 28 mai 2021, a Ligii Scriitorilor Români, iar, în  2022, Academia Internațională de Literatură și Artă,  ,,Societate Culturală Apollon – România îi acordă ,,Diploma și Medalia ,,Tudor Vladimirescu – 200” și Diploma de onoare”- „Apollon –România – 2022”. În februarie 2023, de la Liga Scriitorilor din România, primește „Diploma de excelență – Premiul pentru „Cartea de memorialistică și spiritualitate”, pe anul 2022, pentru volumul „Trecând prin timp”, Ed. Ecou Transilvan, Cluj-Napoca.

Membră a Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor:

https://elite.mcb-institute.org/membrii-academiei/

Mădălin-Sebastian Lung – Profesor, arhivar al Protopopiatului Ortodox Român Huedin, cercetător științific la Multicultural Business Institute (https://mcb-institute.org/academics/madalin-sebastian-lung/), membru, din 2020 al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor (https://elite.mcb-institute.org/membrii-academiei/).

A absolvit Grup Școlar Huedin (azi Liceul Tehnologic Vlădeasa Huedin) (2012). Absolvent al Facultății de Geografie (2015) și al Facultății de Istorie și Filosofie (2018), ambele din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. A urmat studii de masterat la Facultatea de Geografie (2017) și la Facultatea de Biologie și Geologie (2020) din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“. Absolvent al modulului pshihopedagogic nivelul I și nivelul II la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeş-Bolyai”.

A publicat 8 cărți de unic autor la editurile Limes și Napoca Star, 3 volume de coautorat la editura Napoca Star și Colorama, 2 capitole în cărți la editura Presa Universitară Clujeană.

A publicat 4 articole în reviste indexate/cotate Web of Science (în Argentina, Brazilia, Slovacia, Spania), dintre care 3 de unic autor și 1 de coautor.

Alte 24 de articole în calitate de unic autor, prim autor sau coautor în reviste de specialitate din țară și străinătate (în Croația, Polonia, Serbia, Slovenia).

A participat la 11 manifestări științifice cu susținere de lucrare (la Alba Iulia, București, Cluj-Napoca, Huedin, Oradea, Satu Mare).

A publicat 3 recenzii apărute în reviste de specialitate: Glasul de la Huedin, Renașterea de la Cluj-Napoca și Gracious Light/ Lumină Lină de la New York din Statele Unite ale Americii.

A fost colaborator la realizarea monografiei satului Vișagu apărută la editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, de asemenea a publicat un editorial în revista Actived (La Mulți Ani, România!), cu ocazia Zilei Naționale, 1 decembrie 2021.

În perioada 2018-2020 a realizat 5 stagii de cercetare și documentare la Direcțiile Județene ale Arhivelor Statului de la Alba Iulia, Bistrița, Deva și Sibiu.

Este distins cu: Diploma Omagială ,,Protopop Aurel Munteanu” – oferită de Protopopiatul Ortodox Român Huedin (2022); Diplomă de Aleasă Cinstire – oferită de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului (2022); Diploma și Medalia Omagială ,,Centenarul Protopopiatului Huedin 1922-2022” – oferite de Protopopiatul Ortodox Român Huedin (2022).

Dan-Ionuț Lupuțan – Protopop Ortodox Român al Huedinului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (2008). Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, specializarea Teologie Pastorală (2012) și al masteratului ,,Pastorație și Duhovnicie” (2015). Protopop al Protopopiatului Ortodox Român Huedin din 1 februarie 2016 până în prezent (la acea vreme, cel mai tânăr protopop din Biserica Ortodoxă Română). Din septembrie 2016 a fost transferat în postul de paroh al Parohiei Ortodoxe Huedin 3, la ,,Catedrala Moților” din Huedin, ctitorie a protopopului martir Aurel Munteanu.

Distincții acordate: Sachelar (2012), Iconom Stavrofor (2016).

La data de 25 martie 2021 a primit Ordinul ,,Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici.

Începând cu 1 noiembrie 2022 este paroh al Parohiei Ortodoxe Huedin I, la ,,Catedrala Moților” din Huedin.

Gabriel Moisa – Licenţiat în istorie, Universitatea ,,Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie (1990-1995). Doctor în Istorie, Universitatea ,,Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca (2003).

Ocupă funcția de manager al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, fiind și Prof. Univ. Dr. Habil. la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Departamentul de Istorie, în cadrul Universității din Oradea, decan și prodecan al aceleiași facultăți.

Membru în Asociaţia Română de Istorie a Presei (2010); membru în Societatea de Ştiinţe Istorice din România (2004); membru în Comisia internaţională de istorie parlamentară cu sediul la Viena (2012).

Este distins cu mai multe premii naționale și internaționale:

– Diplomă oferită de Academia Română pentrru activităţile ştiinţifice susţinute în cadrul Şcolii de Vară ”Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei” organizată la Oradea-Băile Felix – 5-11-iulie 2010.

– Diplomă de Onoare acordată de Ministerul Culturii din Republica Moldova pentru contribuţia meritorie în promovarea istoriei, culturii şi a valorilor româneşti în Republica Moldova – noiembrie 2016.

– Diplomă de excelenţă pentru promovarea culturii naţionale în judeţul Bihor acordată de Ministerul Culturii şi Cultelor – 2010.

– Premiul pentru diversitate culturală oferit de Editura Academia Română. Centrul de Studii Transilvane – 2014.

– Diplomă de excelenţă acordată de Secretariatul de Stat al Revoluţionarilor. Ministerul de Interne, pentru contribuţia la cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 – 2014.

– Diplomă acordată de catedra de limbă română a Universităţii din Szeged.- Ungaria – 2013.

– Diplomă acordată de catedra de limbă română a Universităţii din Szeged.- Ungaria – 2014.

– Distincţia Naţională Profesor Bologna la nivel naţional declarat de Alianţa naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) – mai 2014.

– Diplomă pentru performanţă în cercetare acordată de Universitatea Oradea, 24.05.2016.

– Diplomă pentru performanţă în cercetare acordată de Universitatea Oradea, 25.05.2017.

Maxim (Iuliu-Marius) Morariu – Protosinghel, exarhul mănăstirilor din Episcopia Ortodoxă Română a Canadei. Este doctor în teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și doctor în științe sociale al Universității Pontificale „Angelicum” din Roma.

Are o bogată activitate științifică și culturală între care amintim: autor, editor, coordonator și/sau traducător a peste 35 de volume și a peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate; membru editorial în 8 reviste de specialitate, membru fondator al Revistei „Astra Salvensis”, recunoscută la nivel internațional fiind indexată în bazele de date Scopus, Doaj, EBSCO, CEEOL, Index Copernicus, Ulrichsweb şi Repec și având colaboratori din 13 state; secretar științific al Despărțământului „Vasile Moga” al ASTREI Sebeș și al Centrului de Studii „Ioan Lupaș” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, membru al Centrului de Studii Ecumenice (Cluj-Napoca) și cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud); activ și în instituțiile media, părintele Maxim realizează emisiuni și rubrici scrise pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița), portalul ortodox Doxologia.ro.

Rodica B. Petruț – Născută în februarie 1966, descoperă că iubește să scrie încă din adolescență. Confirmarea talentului vine odată cu primul concurs orășenesc de literatură din Huedin, în 1988, câștigat cu o poezie adresată lui Eminescu. Urmează o primă publicare în revista ,,Glasul” a Protopopiatului Ortodox Român Huedin, în 2002. Vasta experiență profesională ca asistentă șefă în psihiatrie la Spitalul Orășenesc Huedin, și mai apoi în cardiologie, aduce cu sine adâncirea în studiul ființei omenești și îndeosebi a relațiilor între oameni, iar oamenii din jurul ei, întâmplările de viață, o impulsionează să scrie pentru a împărtăși lumii puncte de vedere interesante, constructive în sens de vindecare. Publică până în prezent 2 volume, unul de proză scurtă cu titlul ,,Joi”, în 2017, și unul de poezie, sub titlul ,,Verde…de joi” (2020), ambele la Editura Ecou Transilvan. Un al treilea volum surpriză se află în pregătire.

 

Gavril Pompei – Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Pe numele său adevărat, Cocean Pompei, este profesor   universitar la Facultatea de Geografie din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cercetător științific I la Colectivul de Geografie al Academiei Române – Filiala Cluj. Doctor în geografie (1980).

A obținut Premiul Simion Mehedinţi al Academiei Române (1997); Distins cu Premiul şi Diploma Registrului Urbaniştilor din România (2007). Decan al Facultăţii de Geografie (2000-2008), prorector al Universităţii ,,Babeş-Bolyai” (2008-2012); director al Departamentului de Geografie Regională şi Planificare Teritorială (2012-2016); director al Centrului de Geografie Regională.

Autor a 310 lucrări ştiinţifice publicate (cărţi, monografii, studii şi articole); coordonator şi/sau membru în colectivele de elaborare a 76 proiecte de cercetare ştiinţifică; fondator al Centrului de Geografie Regională (acreditat CNCSIS, 2004).

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistriţa-Năsăud, Cetăţean de Onoare al Comunei Târlişua.

Poet. Debut absolut în Familia, 1973, cu versuri. Debut editorial în Caietul debutanţilor, 1977. Volume: Arcul voltaic, versuri, 1986; Jocul cu umbra, versuri, 1994; Starea de  labirint, versuri, 1995; Floarea de rouă, versuri, 1998; Deltele memoriei (antologie), 2004; Vânt pieziş, 2006; Lăsarea la vatră, 2010; Antologia Inorogul si oglinda (2015).

Emil Pop – Născut în octombrie 1953, este absolvent al Facultății de jurnalism-sociologie-filosofie din cadrul Universității particulare „Avram Iancu” din Cluj-Napoca (promoția 1997) și licențiat în filosofie și antropologie la Facultatea de istorie și filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1998).

A debutat în jurnalism în anul 1991, scriind în mod sporadic articole cu subiecte sociale la ziarul „Mesagerul Transilvan” din Cluj-Napoca. După terminarea facultății a colaborat cu diferite publicații, scriind diverse articole, la ziarele „Făclia”, „Monitorul de Cluj” și „Transilvania Reporter”. În 2011, fiind angajat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a fost timp de trei ani redactor-șef la buletinul de specialitate ”Antreprenoriat în dezvoltarea durabilă”. Urmând o mai veche pasiune și dorință, în anul 2018 s-a înscris la Cenaclul literar-artistic al cadrelor didactice „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, unde a învățat arta poeziei și și-a perfecționat deprinderile pentru a scrie proză.

Începând cu toamna anului 2019 a publicat poezie și proză în mediul virtual, pe mai multe rețele sociale. A scris cu predilecție poezie de dragoste și scurtă proză umoristică. A debutat cu proză scurtă în anul 2020 fiind cuprins în antologia „Ecoul singurătății” de la editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca. În anul 2021, îi apare volumul de poezie ,,Mimi și Muză”, editura Napoca Star, și este cuprins în antologia ,,Petrecerea cuvintelor” a Cenaclului literar-artistic al cadrelor didactice ,,Octavian Goga” din Cluj-Napoca. În anul 2022, publică ,,Tehnici generale de abordare și comunicare comercială” și ,,Turism la sfârșit de săptămână; hoinar prin județul Cluj”, ambele la editura Napoca Star. Este cuprins cu interviu în cartea teologului comandor de aviație Ștefan Popa ,,Drumul spre Emaus” și cu o scurtă proză filozofică în antologia ,,Drumul spre Betleem”, ambele cărți publicate la editura Napoca Star.

În prezent, este redactor și colaborează cu articole diverse la revista cultural-patriotică ,,Chemarea zborului” (ISSN 2734-4959), a Ligii Aeriene Române. Este redactor-șef la revista orădeană de literatură, artă și cultură ,,Polymnia” (ISSN 2821-8620), unde scrie diverse articole de teorie și istorie literară. Administrează grupul virtual al Cenaclului ,,Octavian Goga”, unde a inițiat un ciclu de lecții introductive în poetică și literatură.

Ștefan Sabău – Absolvent al Facultății de Ştiinţe Economice, Secţia Economia Industriei, Construcţiilor şi Transporturilor, cursuri de zi (1977-1981). Lucrarea de diplomă: Calitatea conducerii la Întreprinderea de Tricotaje Someşul Cluj-Napoca. În perioada 2011-2012, a obținut diploma de Cântăreț Bisericesc, în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Cluj-Napoca.

Activități artistice și culturale:

Spectacol original (scenariu şi regie proprie) recital de poezie Ion Minulescu: 1975

– Loc de desfăşurare: Liceul (nr. 15) Onisifor Ghibu

– Participanţi: o parte din elevii clasa a XI-a A

– Spectatori: elevii claselor a XI-a şi o parte a Corpului profesoral

Redactor şef la Revista literară a clasei Dimensiuni: 1975

– Apariţii: 3-5 numere

– Difuzare: Liceul (nr. 15) Onisifor Ghibu

– Proiect de roman Hal, confiscat de Securitate: 1987

– Concurs de recitări (scenariu şi regie proprie) din Nichita Stănescu şi alţi poeţi români: 1989

– Loc de desfăşurare: Întreprinderea de Produse Ceramice (CEMACON S.A.) Zalău

– Participanţi: salariaţi din Întreprinderea de Produse Ceramice (CEMACON S.A.) Zalău

– Spectatori: salariaţi din Întreprinderea de Produse Ceramice (CEMACON S.A.) Zalău

A debutat literar, cu volumul de poezii Psalmii suferinţei mântuitoare, Editura Limes 2008. Este autorul unor volume de poezii și eseuri: Lansare de carte Librăria Universității, Psalmii suferinţei mântuitoare, februarie 2009. Volumul de poezii Psalmii bucuriei mântuitoare, Editura Limes 2010. Lansare de carte Librăria Universității, Psalmii bucuriei mântuitoare, septembrie 2010. Volumul de poezii Psalmii iubirii mântuitoare, Editura Limes 2015. Volumul de eseuri Cărări de taină și înțelepciune, Editura Limes 2015. Volumul de poezii Psalmii copilăriei mântuitoare, Editura Limes 2018. Volumul de eseuri Cadevărata comoară, Editura Limes 2018. Volumul de poezii Cânturile mântuirii, Editura Limes 2019. Volumul de eseuri Cărări de taină și înțelepciune, ediția a II-a, Editura Limes 2021. Volumul de eseuri Cadevărata comoară, ediția a II-a, Editura Limes 2022.

Tudor Alexandru Sălăgean – Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Doctor în istorie (1996-2002), sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Nicolae Edroiu – membru corespondent al Academiei Române. În perioada 1994-2000 a fost muzeograf în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, din 2000 până în 2011 a activat în cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, iar din 2011 până în prezent este manager al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Este membru al Asociației Etnologilor din România (ASER); membru al Asociației Cluj-Napoca – capitală culturală europeană 2020, coordonator al Comisiei pentru Diversitate Culturală (2011); membru titular al Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (2012).

Din partea Academiei Române a primit premiul ,,Nicolae Bălcescu” (2009), iar în 2008, premiul pentru carte dedicată prezentării și promovării Clujului.

Opera este una consistentă și diversificată.

VOLUME DE AUTOR:

  1. Un voievod al Transilvaniei – Ladislau Kán (1294-1315), Argonaut, Cluj-Napoca, 2007, 250 p.
  2. Ţara lui Gelou. Contribuţii la istoria Transilvaniei de Nord în secolele IX-XI, Argonaut, Cluj-Napoca, 2006, 237 p.
  3. Transilvania în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Afirmarea regimului congregaţional, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2003, 2007, 446 p.

VOLUME (COORDONATOR, COAUTOR):

  1. T. Sălăgean, I. Maxim Danciu (coord.), Cluj-Kolozsvár-Klausenburg. Album istoric, Tribuna, Cluj-Napoca, 2007, 316 p.; ediţia a II-a, revăzută, 2012, 352 p.
  2. Viorica Rusu-Bolindeţ, T. Sălăgean, Rada Varga, Studia archaeologica et historica in honorem magistri Dorin Alicu, Cluj-Napoca, 2010, 582 p.
  3. T. Sălăgean, M. Eppel, Masoneria în Transilvania. Repere istorice, International Book Access, Cluj-Napoca, 2007, 192 + XXII p. (coordonator, coautor). Ediţia a II-a amplificată şi revizuită, Argonaut, Cluj-Napoca, 2009, 306 + XXII p. (coordonator, coautor). Ediţia a III-a, amplificată şi revizuită, Argonaut, Cluj-Napoca, 2010, 330+ XXII p. (coordonator, coautor).
  4. T. Sălăgean, M. Mitu (coord.), Principele Ştefan Bocskai şi epoca sa, Argonaut, Cluj-Napoca, 2006, 162 p.

SINTEZE (COAUTOR):

  1. Istoria ilustrată a României, coord. I.-A. Pop, I. Bolovan, Litera International, Bucureşti, 2009: secretar de redacţie; autor al capitolului IV, Societatea românească la începuturile evului mediu (sec. IX-XIV), p. 101-153, şi al Cronologiei istorice, p. 546-571.
  2. Istoria României, compendiu, coord. I.-A. Pop, I. Bolovan, Institutul Cultural Român, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2004, 2007: secretar de redacţie; autor al capitolului IV, Societatea românească la începuturile evului mediu (sec. IX-XIV), p. 137-212; autor al Cronologiei istorice şi listelor cronologice, p. 691- 714.
  3. The History of Transylvania, vol. I (to 1541), coord. Th. Nägler, I.-A. Pop, Institutul Cultural Român, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2005: cap. 7 – Regnum Transilvanum. The Assertion of the Congregational Regime, p. 233-246.
  4. Istoriia Rumânii, coord. I.-A. Pop, I. Bolovan, ed. Vesi Mir, Moskva, 2005: cap. III – Rumânskoe obşcestvo v rannem srednevekovie (IX-XIV vv.), p. 121-190.

 

Nicolae Șteiu – Profesor și director de școală, mare iubitor de istorie și tradiții din zona Huedinului. Absolvent al Facultății de istorie din Cluj, având mentori renumiți profesori universitari, mulți membrii în Academia Română: acad. Virgil Vătășianu, acad. Ștefan Pascu, acad. David Prodan, acad. Constantin Daicoviciu, Camil Mureșan. După pensionare s-a concentrat foarte mult pe cercetare, fiind artizanul mai multor monografii ale satelor din zona Apusenilor Clujului: Bedeciu, Bociu, Bologa, Poieni, Tranișu și altele, în prezent numărul monografiilor trecând de 20.

Ca istoric recunoscut, a realizat studii asupra personalității protopopului martir, Aurel Munteanu, pe care îl consideră ,,cea mai de seamă personalitate a Huedinului și împrejurimilor. În anii 1907-1940 a fost sufletul manifestărilor cultural-patriotice din zonă”.

A primit Distincția „Protopop Martir Aurel Munteanu” (2018) – oferită de Protopopiatul Ortodox Român Huedin; Crucea Transilvană (2021) – din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, fiind deținătorul și altor distincții importante.

Dintre cele mai cunoscute titluri ale sale, putem menționa următoarele: „Leacuri pentru suflet. Umor moţesc”, ,,De sufletul Iancului”, ,,Protopopul Aurel Munteanu, erou şi martir al neamului”, ,,Ioan Teodor Stan – un mare patriot, luptător pentru cauza moţilor”,  ,,Mărişel File de geografie, istorie şi folclor” (în colaborare cu prof. Ioan Mariş), ,,Poieni, spaţiu, istorie şi spiritualitate” (în colaborare cu prof. Gh. Negru), ,,Beliş, vatră străbună”, ,,Fildurile. Frumuseţe, istorie şi artă populară”, ,,Bedeciu. Satul nostru de suflet” (în colaborare cu prof. Ioan Bota), ,,Morlaca. Satul de la poala Măgurii”, ,,Huedinul şi împrejurimile lui. Geografie şi istorie locală”,  ,,Alunişu. Satul de sub Horaiţa Vlădesei”.

Vasile Todincă – Doctor în sociologie. Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca (1981-1985). Profesor la Școala cu clasele I-X din Bulz, județul Bihor (1985-1990), muzeograf (1990-2007), cercetător științific II (2007-2017), cercetător științific I (2017-prezent) la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

A fost distins cu diploma de excelență a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național (2010), Premiul ,,Nicolae Cornățeanu” al Academiei de Științe Agricole și Silvice ,,Gheorghe Ionescu-Șișești” (2016), Diploma și Medalia Omagială ,,Centenarul Protopopiatului Huedin 1922-2022” – oferite de Protopopiatul Ortodox Român Huedin (2022).

Etnolog și sociolog, cu contribuții la mutațiile socio-demo-economice din universul rural pastoral al Țării Crișurilor. A realizat expoziții și redactat cataloage, considerate lucrări de referință în muzeografie.

Autor și coautor a 15 volume și a peste 20 de studii de specialitate apărute în reviste de știință și cultură

 

Alexandru Uiuiu – Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu.

Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea ,,Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, fiind doctor în Filosofie. Este fondator al revistei de Cultură Etnologică şi Etnografică ,,Zestrea”.

Dintre cărţile publicate amintim: ,,Felia amară”, povestiri, 1993 (premiul pentru debut al ,,Salonului Naţional de Carte”, Cluj-Napoca, 1994), ,,Povestiri din pădurile fanteziei” (premiul pentru ,,Carte pentru Copii”, Galele Multimedia, Bistriţa, 2000), ,,Ridicare în genunchi”, roman, 1999 (premiul pentru proză, al Salonului Naţional ,,Liviu Rebreanu”, Bistriţa, 2000; premiul pentru roman ,,Liviu Petrescu”, Galele Radio, Cluj-Napoca, 2001), ,,Socrate – Poetul”, versuri, 2000 (premiul U.S. la Festivalul Naţional de Poezie ,,George Coşbuc”, 2000), ,,Aşteptând-o pe Godette”, teatru, 2003 (premiul U.S., filiala Sibiu, pentru dramaturgie; nominalizare la Premiile Uniter pentru ,,Cea mai bună piesă a anului” cu ,,Marea scofală sau Aşteptând-o pe Godette”, 1999, şi cu ,,N-ai să-nţelegi nimic sau cât teatru e-n teatru”, 2000).

 

Maria Vaida – Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Poetă, critic și istoric literar. Absolventă a Facultăţii de Filologie a UBB Cluj, secţia română-franceză. Doctor în Ştiinţe Filologice al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu teza Gheorghe Pituţ sau Ochiul şi noaptea, coordonator prof. univ. dr. Mircea Popa.

Debut absolut în Pagini de ucenicie, revista Liceului Samuil Vulcan din Beiuş, 1970. Volume publicate: Mircea Popa la 70 de ani. Biobibliografie, coautor Olga Morar, Monografie, 2009; Gheorghe Pituţ sau Ochiul şi noapteaStudiu monografic, Critică literară, 2009; Povara luminii, Studii critice, 2009; Lucreţia Suciu sau Mările iubirii, Critică literară; monografie, 2010; Povara luminii, Ed. a II-a revăzută şi completată, Studii critice  2014;  Poemele de piatră,  Poezie, 2013; Elegiile Salomeei, Poeme, 2014; Yvonne Rossignon sau Poezia ca destin, Critică literară, 2016. Dincolo de lume, dincoace de text, Critică literară, 2017; Elegiile persane, Poezie, 2018; Bihorenii la Marea Unire, Istorie, 2018; Pricesnele noastre la Centenar, coautor: Lucreția Feneșan, Poezie, 2018; Yvonne Rossignon sau Poezia ca destin, ediția a II-a,  Critică litarară, 2019; Elegiile marine, Poezie, 2019; The Great Union in Western Transylvania, Istorie, 2019. Ediţii îngrijite: Ion D. Sîrbu, Împărăţia cuvântului sau Poveşti neterminate,

Povești pentru copii, 2007; Yvonne Rossignon, Cântec de lumină frânt,  Debut postum, Ediție îngrijită, 2015. Premii: Premiul pentru debut al Bibliotecii Județene Cluj, pentru volumul: Gheorghe Pituț sau Ochiul și Noaptea, 2009.

Cătălin Varga – Preot Paroh în municipiul Turda, Parohia Ortodoxă Oprișani I, județul Cluj: (Doctor în Teologie, disciplina Studiul Vechiului Testament, Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca); (Doctorand în Litere, disciplina Filologie românească, Universitatea A.I. Cuza din Iași).

Cărți științifice publicate: 1. Few New Testament Studies: An Orthodox Apology, Saarbrücken, 2016, 176 p.; 2. Răscumpărare și Îndreptare. Scurte explicații exegetice la Apostolul Duminicilor de peste an, Sibiu, 2018, 403 p.; 3. Omilii în timp de Război: Biserica Ortodoxă Română în timpul Primei Conflagrații Mondiale, Cluj-Napoca, 2018, 368 p.; 4. Structuri retorice și omiletice reflectate în unele scrieri ale Noului Testament; Cluj-Napoca, 2019, 424 p.; 5. Drepturile omului în Vechiul Testament, Cluj-Napoca, 2021, 478 p.; 6. Exegetical and Theological Biblical Studies, Chișinău, 2021, 214 p.; 7. Studii de Traductologie și Teologie Biblică, Cluj-Napoca, 2021, 394 p.

Volume de versuri publicate: 1. Epitalam. 2. Renașteri baptismale. 3. Psalmii celor 7 trepte. Autor a peste 75 de studii științifice.

Membru al următoarelor Asociații și Centre Universitare: 1. Orthodox Center for the Advancement of Biblical Studies (SUA); 2. Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA (Gherla); 3. Uniunea Bibliștilor din România (Sibiu); 4. Asociația de Filologie și Hermeneutică Biblică din România (Iași).