Portret de Femeie

PORTRET DE FEMEIE – 11 LECȚII DE VIAȚĂ

„Portret de Femeie – 11 lecții de viață” este al patrulea proiect de suflet, coordonat de colega noastră, doamna Viorica Pârja, realizat în cadrul platformei Acasă în România Frumoasă, realizată prin parteneriatul dintre Academie și Televiziunea Regională Plus TV Maramureș (https://www.tlplus.ro/)

Despre importanța rolului femeii în societatea noastră, am mai avut ocazia să tratăm în interviuri, cărți și conferințe culturale sau științifice în cadrul Academiei, dar ineditul acestui proiect poate fi redat cel mai bine chiar în cuvintele coordonatoarei:

Femeia este şi va fi privită întotdeauna ca o busolă după care se ghidează societatea, pentru că toate popoarele civilizate au respectat femeia! Femeia adevărată își dă voie să fie și vulnerabilă, și fragilă, și emotivă… Nu trebuie să te transformi în bărbat ca să ai succes într-o lume a bărbaților.

Avem lângă noi, la câțiva kilometri, femei care nu primesc flori și îmbrățișări, ci gloanțe; femei care își văd copiii și bărbații murind; femei plecate în toate zările pentru a se salva pe ele și copiii lor.

Trăim într-o lume confuză, plină de constrângeri, și avem nevoie de tandrețea lor, de sensibilitatea lor, de puterea de a se jertfi, dacă e nevoie!

Avem femei ale epocii briliante. Și avem lângă noi femei care se ridică la standardele unei lumi mereu în schimbare. Femei care își asumă rolul de lideri, își asumă funcții de conducere, își fac auzite vocile în știință, tehnologie, afaceri, arte.

Femeia nu este sexul slab. E cel mai nobil dintre cele două, prin puterea de sacrificiu, de suferință în tăcere, de credință, cunoaștere și iubire. În duelul etern dintre EA și EL, femeile sunt demult învingătoare!

Această carte se dedică tuturor femeilor, care înțeleg lumea și viața.

 Două puteri sunt în lume mai mari decât toate: Dumnezeu în cer şi mama pe pământ!

***

Am avut bucuria să primim aportul în cadrul proiectului a 11 distinse doamne, femei de valoare din sânul societății românești, cărora le mulțumim pe acestă cale:

ADRIANA MEȘTER: „Cel mai important lucru este să știi să-ți oferi sufletul copiilor, să știi să îi motivezi, să-i pui în valoare, să-i încurajezi, astfel încât ei să crească frumos, să își păstreze prospețimea, să-și păstreze curajul tinereții…”

Profesor de limba și literatura română, Colegiul Național ”Gh. Șincai”, Baia Mare. Doctor în filologie. Profesor coordonator în cadrul clubului de dezbateri ”Equilibrium” și profesor fondator al clubului de scriere creativă ”PoliScriptum”, C.N. ”Gheorghe Șincai” Baia Mare.

A publicat studii în Antropologie şi studii culturale; Mişcarea literară; Spaţii culturale şi fond arhaic. Autoarea volumului de poezie “Jurnalul din oglindă” mărturisește: „Jurnalul reprezintă, pe de o parte, experienţe şi trăiri personale, iar pe de altă parte literatură și ficţiune, aşa că ne putem juca cu versurile, cu cuvintele, fără să avem pretenţia că trăim neapărat în cărţi, dar putem să trăim prin intermediul acestora. Intenţionam să scot primul volum de poezii la 18 ani. La acea vreme, fiind colegi, l-am rugat pe Adrian Ghenie, acum celebru, să-mi facă un desen în grafică pentru copertă. M-am ţinut de cuvânt, el la fel, chiar dacă au trecut vreo 20 de ani…”

TATIANA CAUNI. Profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Baia Mare. Profesor MERITO 2019. Membru în Corpul Experților și al Mentorilor din educație. Mentorul trupei de teatru “Masca”. Coordonator al opționalului de teatru ”Joc și improvizație teatrală”. Coordonator a două festivaluri de teatru – Teatrul, un joc al ideilor și “Masca”. Implicată în Comunitatea Merito de profesori și coordonator al Cafenelelor Merito Maramureș, Webinarele Merito, pentru profesori, dar și Clubul de lectură pentru profesori “Merit o Carte”, la nivel național. Se ocupă de Școlile Merito pentru adolescenți, coordonând deja trei școli. Lectura, o altă pasiune: „Mă străduiesc să o sădesc și în sufletul elevilor mei, descoperind împreună cu ei frumosul, adevărul, binele care există în lume. Îmi place să predau literatura ”împachetând” conținutul în cutii de pizza, în pungi de hârtie, în cutii de toate mărimile sau pe tricouri. Așa sunt proiectele ”Povești împachetate”, ”Aripi de poveste” sau ”Visuri în troler”. Cred că atunci când munca devine pasiune, lucrurile se întâmplă cum trebuie…”

MIRELA MATEȘAN. Profesor de limba engleză la Chadwick International, Coreea de Sud. A predat engleza ca limbă străină în România, țara ei natală, și engleza, ca limbă a doua, în Charlotte, Carolina de Nord, SUA. Are masterat în predarea limbii engleze pentru vorbitori de alte limbi, obținut la Greensboro College, Carolina de Nord. A lucrat cu cursanți de diferite niveluri, de la începători, la avansați, copii și adulți. „Cel mai mult îmi place să lucrez cu copiii. Predau limba engleză elevilor din diferite părți ale lumii. Cum sediul Green Climate Fund (https://www.greenclimate.fund/) se află în Songdo, același oraș cu școala, familiile care lucrează pentru GCF își aduc copiii la Chadwick International. Asta  îmi oferă șansa să am elevi din Europa, Asia, America de Sud și Africa. Acești copii, la fel ca cei cărora le-am predat în SUA, nu învață doar limba engleză ca limbă străină. Toate materiile sunt în limba engleză, ceea ce nu e ușor la început. Dar satisfacțiile sunt mari și de o parte și de alta.”

VALERIA BILȚ: „Omenirea este mereu la răscruce, totuși, un fir, un singur fir e suficient să o ghideze pe drumul drept: dragostea de oameni și de dumnezeirea din ei.”  Profesor de limba și literatura română, doctor în Filologie. Romancier, poet, eseist, critic literar, publicist. Președinte al Despărțământului Astra Lăpușeană. Editor de reviste culturale și literare: “Astra Lăpușeană”, “Cronos” și “Dreptul Ocrotitor”, redactor-șef la revista “Sintagme Codrene”, redactor la revista “Vatra Veche”. Prezentă cu poezie în diverse reviste literare și în antologii. Inițiator, organizator și director de festivaluri: Festivalul Național al Colindelor și Tradițiilor de Iarnă, Festivalul Național – Poezia Populară de Dragoste,   Festivalul   Național de Literatura, Artă și Tradiții – Zilele Iei, Zilele Poeziei. Printre cărțile de autor: Vibrații (poezie); Te caut, Doamne și te simt (poezie); UBI BENE?… UBI PATRIA? (roman); Mircea Nedelciu; Aventuri în curtea interioară a postmodernismului (monografie critică); Poezia obiceiurilor de familie în Maramureș (cercetare folclorică). Prezentă în Dicționarul Etnologilor Români. Deținătoare a numeroase premii literare.

DIANA DANIEL. Studentă la jurnalism. O maramureșeancă autentică, un spirit viu și tânăr, menit să schimbe lumea în bine!  Deși își cunoaște valoarea, este modestă, un lucru mai rar întâlnit. Îi place să fie înconjurată de oameni care îi dau încredere în ea și o valorizează. Adică o ajută să se dezvolte frumos. Îi plac oamenii cărora nu trebuie să le spună tot timpul că poate, ci să le arate ce poate.  Are idei multe, iubește voluntariatul, dar mai ales să fie ea însăși și să ducă la bun sfârșit ceea ce începe. „Nu mă simt confortabil cu ideea de a rămâne la același nivel și caut mereu oportunități spre a deveni cea mai bună versiune a mea, iar experiența studenției ca jurnalist a fost una dintre aceste oportunități. Doresc să inspir și să motivez, să îndrum și să sprijin, prin tot ceea ce sunt și prin tot ceea ce fac.”

PATRICIA TĂUT (SĂSĂRAN). “Fata cu cheia”, așa cum mulți o știu. Locuiește în satul bunicilor materni, Drăghia, un sătuc de deal din Țara Lăpușului, unde are grijă de biserica veche de lemn, care datează din 1706. Casa este lângă biserică și cheia e la ea, pentru a deschide biserica pentru cei care doresc să intre în această “inimă” a satului. În ultimii ani a lucrat la monografia așezării, “Drag de Drăghia”, muncă începută de unchiul său, pr. Mircea Radu, și bunicul său, pr. Petru Radu. Ea cuprinde tot universul trecut și prezent al acestui loc. Geografia, Istoria, Biserica veche, Biserica nouă, Genealogiile familiilor, Povești personale sunt câteva dintre capitolele cuprinse în această lucrare. Împreună cu familia, colecționează ștergare, cămeși, obiecte din gospodării, cărți vechi. „Duc mai departe modul de viață al celor ce stau sub glia “țântirimului” cu trupul și care ne veghează din cer, de unde parcă îmi strigă nemurirea lumii lor pământești: credința în Dumnezeu, smerenia omului de la sat, biserica veche… Acum am doi copii, Parasca și Ieronim (3 și 1 an), care sper să ducă mai departe fracturile de istorie pe care am reușit să le salvez. Mulțumesc în fiecare zi lui Dumnezeu pentru locul bun ce mi-a fost dat.”

LAURA ZAHARIA. Arhitect. Membru al Ordinului Arhitecților din România. În cadrul Grupului de lucru RURAL, a participat la întocmirea unor ”Ghiduri de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural” pentru toate zonele etnografice din ţară. Preluate de echipele de urbanişti care lucrează la Planurile Urbanistice Generale şi implicit la Regulamentele Locale de Urbanism. Împreună cu filiala locală a Ordinului Arhitecților, a aderat la inițiativa Consiliului Judeţean, care a organizat un concurs de arhitectură, unde au fost premiate 11 modele de case contemporane în stil tradiţional, puse la dispoziţia maramureşenilor la nivel de proiect de execuţie, cuprinzând toate specialităţile conexe (arhitectură, structură, instalaţii sanitare, termice, electrice). „Din păcate, satele suferă un proces de urbanizare, devenind còpii fără substanţă ale oraşelor, mai concentrat în satele din imediata vecinătate a centrelor urbane, şi mai diluat în satele mai greu accesibile. Ani în şir m-am întrebat unde au dispărut simţul artistic şi atenţia pentru frumos. Am speranța, însă, că satele noastre sunt încă o resursă fascinantă pentru o viaţă sănătoasă…”

DIANA POP COMȘA. Născută și crescută în Transilvania. Master of Science in European Business de la EDHEC Grande Ecole, Franța. Parcursul academic și profesional a dus-o în Viena, Nisa, Paris, San Francisco. Și-a dezvoltat o carieră în marketing pentru conglomerate de lux în industriile de media și produse cosmetice. Stabilită la Londra. Autoarea cărții-album “Secrets of Transylvania” – o invitație deschisă de a descoperi această parte a Europei și comorile ei: cetățile medievale, bisericile fortificate, gastronomia, sălbăticia naturii și, mai ales, satele transilvane și frumusețea sufletului țărănesc. Cartea oferă o perspectivă profund personală a satelor transilvane, prin prisma experienței personale, copilărind și evoluând în centrul și nordul Transilvaniei. „Sper ca această carte să inspire publicul larg, dar și turiștii străini, să descopere farmecul și comorile naturale și umane ale Transilvaniei, un ținut plin de mituri și de legende, un univers mitic și mirific, interesant pentru călătorul modern, o viziune personală asupra felului în care pot fi conservate și continuate aceste zone și tradițiile lor””  

ADELA DOBRAN, psiholog. Autoarea a 16 cărți de poezie pentru copii. Avea o anume sensibilitate, privea cu nesaţ lumea din jur şi visa să devină actriţă. În toţi anii de liceu şi la facultate, a făcut parte din echipa de teatru.  „A scrie poezii pentru copii este pentru mine o formă de evadare din cotidian şi în acelaşi timp o binefăcătoare terapie. Prin poezie mi-am găsit echilibrul şi bucuria de viaţă.” Apoi a venit şi rândul  psihologiei. Îi place să privească în sufletul omului… Încercarea la care a fost supusă i-a îmbogăţit  şi i-a schimbat viaţa. A fost o experienţă revelatoare, de catalizator extrem de util pentru schimbări importante.  „Acum ştiu că este nevoie de experienţe ca să-ţi schimbi modul de a gândi, spune şi acţiona. În faţa încercărilor, am dat piept cu propriile mele atitudini. Am avut încredere şi speranţă în şansa mea de redresare şi niciodată nu e târziu să spui: „Ba se poate!’’  ”

LUMINIȚA COMAN (MUREȘAN): “Prin Lumină trăim și spre Lumină mergem. Vreau doar să luminez și să trăiesc în Lumină!“ De 18 ani administrează o firmă de organizare evenimente, servicii, advertising, marketing. Când am cunoscut-o, era domnișoară; acum are o pereche de gemeni frumoși, Maria și Andrei, de care este foarte recunoscătoare lui Dumnezeu. Recunoștința a fost și rămâne esențială pentru ea. Recunoștință pentru familie, pentru sănătate, pentru tot ceea ce i s-a întâmplat și i se întâmplă. Pentru faptul că atunci când gemenii dorm, ea poate să lucreze în liniște. Pentru toate comenzile și pentru fiecare telefon de ,,ce mai faci ?“ „Sunt recunoscătoare pentru apă, aer, soare, cer, iarbă, păsări, pentru lumina ochilor. Pentru iubirea pe care o simt din partea celor apropiați mie. Pentru lumină și întuneric. Recunoscătoare că exist și sunt lumină în viața celor din jurul meu. Sunt recunoscătoare pentru toate amintirile pe care le am. Toate se fac la timpul lor, și pentru toate există un timp. Timp pentru suflet și fapte bune. Mulțumesc mult, Doamne, și îți promit că n-am să te dezamăgesc. Îți mulțumesc pentru toate. Ești un părinte iertător, atent și veșnic iubitor. “

Își dorește să ducă mai departe toate proiectele pe care le poartă în suflet, în cinstea tuturor darurilor primite prin mijlocirea Fecioarei Maria: o familie sănătoasă, o carieră împlinită, un soț iubitor, o casă mult visată și doi îngerași sănătoși.

IOANA MAILATESCU: „Fericirea este în sufletul nostru, în esența noastră umană, în personalitatea noastră, în cultura noastră, în viața noastră de zi cu zi…”

Doctor în medicină, cu teza „Pancreatitele acute și cronice asociate colecistopatiilor. Studiu clinic și experimental”. Primele rezultate ale studiului experimental le-a comunicat la Congresul Medical de Gastroenterologie din Stockholm (Suedia). A participat la numeroase simpozioane și congrese medicale ale Societății de Gastroenterologie din țară, sau din străinătate (Italia, Suedia, Japonia, Turcia, Ungaria, Grecia, Spania, Austria). A publicat lucrări de specialitate în Revista de Medicină Internă, Clujul Medical, Maramureșul Medical. Membră a Societății Naționale de Gastroenterologie, a Societății de Endoscopie Digestivă, a Societății de Studiu al bolilor ficatului și de Studiu al obezității. Ca președinte al Societății de Medicină Internă și Gastroenterologie a organizat trei simpozioane științifice naționale și șase simpozioane locale. A fost distinsă cu Meritul Sanitar în grad de cavaler pentru merite profesionale. A continuat să lucreze mult timp, și după pensionare, administrând un complex medical.

Proiectul s-a finalizat cu volumul „Portret de femeie – 11 lecții de viață” , publicat la Editura Napoca Star din Cluj-Napoca, volum ce poate fi descărcat gratuit (în format electronic) de pe site-ul nostru de aici, consultat (în format print) în marile biblioteci din țară sau comandat de la editură.

Echipa mulțumește pentru susținerea financiară Dlui Prof. h.c. Dr. Daniel Metz, Dnei Maria Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

Mulțumim de asemenea Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 8 ani sprijinind peste 200 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.