Proiectul a fost realizat de colegul nostru Pr. Dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu – membru al Academiei, eclesiarhul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert (Québec) a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei și exarhul mănăstirilor din aceeași eparhie – printr-un parteneriat între Academie, Portalul Ortodox Doxologia.ro și Radio Renașterea, având ca obiectiv realizarea unei serii de 10 interviuri cu ierarhi și parohi ai Bisericii Ortodoxe Române din Diaspora, pe tema problemelor și situațiilor întâlnite în comunitățile românești din străinătate. Interviurile au fost publicate în format video pe portalul Doxologia.ro (aici) și apoi transpuse sub format de carte, publicate la Editura Renașterea din Cluj-Napoca.
Au participat la proiect următoarele preacucernice fețe bisericești:
– Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord
– Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei
– Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei
– Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud
– Preasfințitul Părinte Ioan Casian, cel dintâi Episcop Ortodox Român al Canadei
– Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
– Pr. Prof. Univ. Dr. Traian Valdman, Vicar onorific al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și fondatorul parohiei românești din Milano
– Pr. Prof. Univ. Dr. Theodor Damian de la parohia ortodoxă română „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Astoria, New York
– Pr. Eugen Barz de la Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Anastasia Romana” – Parla (Spania)
– Pr. George-Alexandru Popescu de la Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – Valletta (Republica Malta)
„Din interviurile de față (ne spune ÎPS Serafim, în prefața la Vol. I) cititorul își poate face o impresie de ceea ce înseamnă viața duhovnicească a românilor din jurul granițelor și din Diaspora. Păstorirea lor, mai cu seamă a celor din Diaspora, este destul de diferită față de cea a românilor din țară și din jurul granițelor României. În Diaspora, trăim ca pe vremea primilor creștini, răsfirați unii de alții, cu puține biserici proprii și resurse materiale. Dar aceasta se dovedește a fi o mare binecuvântare.”
Iar Pr. George Bazgan adaugă (în prefața la volumul al II-lea): „Cartea în discuție prezintă o îndoită importanță: mai întâi este un document de referință scris, care nu poate fi șters cu o simplă apăsare de buton și care vorbește despre istoria parohiilor/comunităților respective; apoi, este un „manual” de pastorație în spațiul diasporei, ce poate fi folositor altor preoți care, în prezent sau în anii care urmează, răspund acestui mandat hristic la propovăduirea și păstrarea credinței adevărate, a valorilor morale și spirituale, precum și a limbii, culturii și tradițiilor românești autentice în orice loc, pe orice continent. Afirm aceasta în calitate de preot misionar în spațiul Nord-American de peste 40 de ani, deschis și bucuros întotdeauna să învăț ceva din experiența altora. Adresez calde felicitări Părintelui Maxim pentru această nouă realizare publicistică, dorindu-i mult succes și noi împliniri pastorale și literare și mulțumindu-i pentru curajul de a mă onora cu prefața acestui volum-omagiu celor care ostenesc în mod conștiincios și necontenit la înmulțirea talanților!”
*
Echipa mulțumește pentru susținerea financiară următorilor sponsori: dlui Prof. Dr. Mihai-Octavian Groza (președinte ASTRA Sebeș), dlui Prof. h.c. Dr. Daniel Metz (fondator NTT DATA Romania), dnei Maria Metz (CEO NTT DATA Romania); ASTRA – Despărțământul „Vasile Moga” Sebeș și, respectiv, companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.
Mulțumim de asemenea Editurii Renașterea pentru tot sprijinul oferit și pentru că a fost gazda acestui frumos program editorial.
*
Vă invităm în continuare să descoperiți scurte aspecte biografice despre participanții la proiect, precum și să descărcați cărțile în format electronic gratuit de pe pagina de aici.
Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă (pe numele civil Romul Joantă), s-a născut pe 4 septembrie 1948 în satul Boholţ, jud. Brașov. Studiază la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974) și la Institutul „Saint Serge“ din Paris (1982-1985), unde obține doctoratul cu teza: „Le renouveau hésychaste dans les pays roumains“. Este hirotonit preot necăsătorit pentru satul Pojorta, jud. Brașov la 22 septembrie 1974, iar în 1975 este transferat la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia unde slujește timp de 7 ani.
Pe 12 februarie 1990 este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului cu titlul de „Făgărășeanul“ și hirotonit arhiereu la 11 martie 1990.
Pe 16 octombrie 1993 este ales mitropolit pentru românii ortodocși din Germania și Europa Centrală de către Adunarea eparhială întrunită la Aachen (Germania), alegere confirmată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 12 ianuarie 1994. Este instalat la München la 5 iunie 1994.
Preasfințitul Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, (pe numele de mirean Ciprian Șpan) s-a născut la data de 5 martie a anului 1970, în localitatea Gura Râului din județul Sibiu. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică „Gheorghe Lazăr”, Facultatea de Teologie „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu (promoția 1993) precum și un program de doctorat la Institutul „Saint-Serge” din Paris (între anii 1994-1998). A fost hirotonit diacon la data de 21 ianuarie a anului 1994 și preot la 6 martie 1994 de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă, la acea vreme episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În Franța, va fi o vreme preot slujitor la mănăstirea cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” de la Bussy-en-Othe, Yonne, Franța (1994-2001). În anul 2000 a fost tuns în monahism, primind numele Sfântului Siluan Athonitul. În luna iunie a anului 2001 va fi ales episcop-vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Meridională. Începând cu data de 1 august 2004, după ce o vreme s-a ocupat de credincioșii români din Spania, se va ocupa de activitatea administrativă a Bisericii Ortodoxe Române în Italia. Ulterior, la data de 19 februarie a anului 2008, va fi ales ca cel dintâi Episcop al Italiei, fiind înscăunat la Lucca în data de 8 mai a anului 2008.
Preasfințitul Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei (pe numele laic Cristian Constantin Mănuilă, născut la 16 septembrie 1971 la Chelmac, jud. Arad), este începând cu data de 8 iulie 2007, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, iar între anii 1994-1995 a efectuat un stagiu de pregătire spirituală în Franţa, la comunitatea „La Verbe de Vie“ din Aubazine şi la Mănăstirea Ortodoxă „Schimbarea la Faţă“, din Terasson. Ulterior, între anii 1997-1998, a studiat limba greacă în Atena, unde va urma apoi și studii de masterat, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din acest oraș, între anii 1998-2002. În anul 1995 a fost tuns în monahism, hirotonit ierodiacon și ieromonah, la mănăstirea Hodoș-Bodrog, din Arhiepiscopia Aradului. În anul 1999 a fost distins cu rangul de protosinghel și a devenit eclesiarhul Catedralei Episcopale din Gyula, Ungaria. În anul 2003 a fost hirotesit arhimandrit și a primit Crucea Patriarhală. La data de 11 martie a anului 2007, Colegiul electoral l-a ales ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Preasfințitul Părinte Veniamin Goreanu este originar din Republica Moldova, fiind născut în Comuna Puhoi, Raionul Anenii Noi, în anul 1975.
A intrat în viața monahală la Mănăstirea Neamț în anul 2007, iar la începutul anului 2008 a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah pe seama mănăstirii Antim. În 28 noiembrie 2010 a fost hirotesit arhimandrit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală.
Între anii 2003-2018 a îndeplinit numeroase funcții în cadrul Administrației Patriarhale şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Este triplu licențiat în Drept, Teologie și Ştiinţe Politice şi Administrative. Din anul 2006 este doctor în Teologie.
A fost ales de Sfântul Sinod Episcop pentru Basarabia de Sud, în şedinţa de lucru din 24 mai 2018. A fost hirotonit episcop două zile mai târziu de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de ierarhi (ÎPS Mitropolit Petru al Basarabiei, ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, PS Galaction al Alexandriei și Teleormanului, PS Antonie de Bălți, PS Varlaam Ploieșteanul, PS Ieronim Sinaitul, PS Timotei Prahoveanul).
Preasfințitul Părinte Ioan Casian (Livius-Ionel Tunaru) s-a născut la data de 20 februarie a anului 1969 în localitatea Comănești din județul Bacău în familia preotului Ioan și a preotesei Mariana. A absolvit studiile medii în orașul natal, iar apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu (promoția 1989-1993), cu teza de licență în drept canonic intitulată: Iconomia în Biserica Ortodoxă (întocmită sub îndrumarea arhid. prof. univ. dr. Ioan Floca).
Între anii 1993-1995 a urmat cursuri de limbă greacă veche la Institutul Pontifical „Flagelazione” din Ierusalim și de limbă franceză la Institutul de limbă și cultură franceză „Alliance francaise” din aceeași localitate, dar și cursuri de inițiere în tehnica picturii și a restaurării de icoane. În anul 1995 a primit tunderea întru rasofor cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei și al Europei de Nord.
Între anii 1995-1998 a beneficiat de o bursă de excelență din partea unui grup de 20 de mănăstiri catolice. În acest context a urmat cursurile Universității Pontificale „Sfântul Anselm de Canterbury” de la Roma, studiind la Facultatea de Istorie și Spiritualitate monastică și Patristică și Institutul Pontifical Oriental, Specialitatea Istorie, Artă și limbi clasice (greaca și latina veche). O va absolvi cu lucrarea intitulată: Drumul spre libertate: un studiu al comentariului asupra rugăciunii Tatăl nostru al Sf. Maxim Mărturisitorul, coordonată de către profesorii Jeremy Driscoll și Maciej Bielawski. În această perioadă a efectuat, de asemenea, mai multe stagii în câteva mănăstiri din Europa: mănăstirea benedictină „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Chevetogne, Belgia, mănăstirea benedictină „Sfântul Dominic de Silos” din Burgos, Spania și comunitatea monastică din Bose, Italia. De asemenea, ca student a frecventat parohia românească cu hramul „Sfântul Ioan Casian” de la Roma, ajutând strana bisericii.
Ulterior, până în anul 2002, a îndeplinit funcția de secretar administrativ al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, la solicitarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif Pop. Concomitent, a condus corala parohiei „Sfânta Paraschiva și Sfânta Genoveva” de la Paris și redacția revistei Sfântul Ioan Casian de acolo.
La data de 23 iunie a anului 2001 a fost hirotonit diacon, iar la 24 iunie preot pe seama Mănăstirii cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Malvialle, Franța. La data de 1 noiembrie 2001 a primit tunderea în monahism pe seama aceleiași mănăstirii. Între anii 2002-2003 a fost preot paroh la parohia „Sfântul Iosif” din Bordeaux. Aici va susține mai multe conferințe cu tema „Sărbătorile mari din cursul anului bisericesc în Biserica Ortodoxă” în cadrul Asociației de artă creștină și iconografie OGIVKY și un atelier biblic pe marginea mai multor texte biblice.
Între anii 2003 și 2006 a fost preot paroh la parohia Ortodoxă românească „Sfântul Nicolae” din New York și redactor al revistei parohiale Sfântul Nicolae. Tot atunci va fi și responsabil al Așezământului monahal „Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi” (Middletown, New York) unde va organiza o cameră memorială în cinstea Arhimandritului Mitrofor Vasile Vasilachi, ctitor al acestui așezământ. În anul 2004 va primi titlul de arhimandrit. Între anii 2004-2007 va iniția și organiza o tabără de vară cu tematică creștină pentru copiii din zona metropolitană a New York-ului, a estului SUA și Canadei.
În ședința din 2 martie a anului 2006 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Nicolae al celor două Americi și cu aprobarea Consiliului Eparhial, va fi ales arhiereu vicar al Eparhiei de peste ocean. Hirotonia va avea loc la data de 2 iulie 2006 în Catedrala cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Chicago. Ca arhiereu vicar va purta titlul „de Vicina”. Din momentul alegerii și până în anul 2016 va desfășura o amplă activitate pastoral misionară cu precădere pe coasta de est a SUA și a Canadei. Va fi inițiatorul construcției noii biserici a Așezământului Monahal de la Middletown și al proiectului picturii icoanelor pentru parohia cu hramul „Sfântul Nicolae” din New York.
În anul 2016, în cadrul celui de-al 80-lea Congres al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America și Canada, care se va desfășura în perioada 1-3 iulie 2016 la parohia cu hramul „Învierea Domnului” din Hamilton, Ontario, Canada, se va hotărî înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei ca parte a nou-înființatei Mitropolii Ortodoxe Române a celor două Americi, context în care Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina va fi ales ca cel dintâi episcop al acesteia. În ședința din 28-29 octombrie 2016, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va confirma această alegere. Întronizarea va avea loc pe data de 7 mai 2017 în Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert, Québec.
Ca episcop al Canadei se va ocupa de dinamizarea vieții pastorale, administrative și duhovnicești a nou-înființatei Episcopii. Va pune bazele Consiliului Eparhial, va organiza un nou Protopopiat (Canada Centru), revista Eparhială Cuvântul, care apare din anul 2021; va organiza cu regularitate cursuri catehetice și conferințe cu subiecte de relevanță pentru viața spirituală, va vizita cu regularitate toate mănăstirile și parohiile acesteia.
Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania (pe numele civil Tudor Rusnac) este arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Născut la data de 17 ianuarie a anului 1982, Preasfinția Sa a absolvit Liceul Real cu profilul Matematică Fizică din Chișinău, având numeroase participări la olimpiade Republicane, Naționale și Concursuri internaționale de fizică și matematică. Între anii 2000 și 20005 studiază la Institut National des Sciences Appliquées din Lyon – Franța. În anul 2002 va obține diploma de inginer cu grad de Master, Specialitatea – Telecomunicații și Rețele. În anul 2002 obține atestatul de Studii Europene în cadrul INSA Lyon. Între anii 2004-2005 realizează un stagiu de specializare în domeniul IT în aceeași localitate. Între anii 2005-2008 lucrează în domeniul IT la Banca BNP PARIBAS. Între 2006 și 2010 studiază în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Institutului „Saint-Serge” din Paris, iar în anul 2012 absolvă un masterat în drept canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.
La data de 4 decembrie 2008 este tuns rasofor primind numele de Dionisie în cinstea Sfântului Dionisie Exiguul. La 17 ianuarie 2009 este hirotonit diacon, iar la data de 16 aprilie preot pe seama Centrului Eparhial și a Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Roma. În data de 21 aprilie 2011 depune voturile monahale pe seama mănăstirii Bivongi, primind numele de Atanasie. La data de 15 august 2011 este ridicat la rangul de protosinghel, iar doi ani mai târziu la cel de arhimandrit. Între anii 2009-2018 a fost preot slujitor la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de pe lângă Centrul Eparhial de la Roma. La data de 1 mai 2018 este hirotonit arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei cu titulatura „de Bogdania”.
Părintele Prof. Univ. Dr. Traian Valdman, vicarul onorific al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, s-a născut la data de 29 iulie 1944 în localitatea Scurtu, Teleorman. A absolvit Seminarul Teologic din București și Institutul Teologic din aceeași localitate, unde a avut profesori între alții, personalități reprezentative ale culturii și spiritualității românești din acea vreme, precum: Ioan G. Coman, Ioan Rămureanu, Emilian Vasilescu, Vladimir Prelipceanu, Dumitru Stăniloae, acade- micianul Alexandru Elian, Liviu Stan, Nicolae Chițescu, sau compozitorul și dirijorul Nicolae Lungu. A urmat studii doctorale în drept canonic (sub îndrumarea părintelui Liviu Stan) și a studiat la Institutul Ecumenic din Bossey (Geneva) și la Universitatea Catolică din Milano.
A predat, timp de 25 de ani, dogmatica și spiritualitatea la Institutul de Studii Ecumenice de la Veneția și a ținut cursuri la Facultățile de teologie din Verona, Padova, Bari și Roma. Începând cu anul 1974 va sluji la parohia Greacă din Milano, iar din anul 1975 va înființa parohia Ortodoxă română din localitate, care funcționează neîntrerupt până astăzi. Ca paroh a reușit să dinamizeze sub toate aspectele viața spirituală, liturgică și culturală a comunității, care a fost marcată, între altele, de vizita Preafericitului Patriarh Teoctist în anul 2002.
Părintele Prof. Univ. Dr. Theodor Damian este o personalitate excepțională a neamului românesc, teolog cu două doctorate în teologie, poet, eseist, remarcabil om de cultură și spiritualitate, enciclopedist și povățuitor, sprijinitor al românilor din America și de pretutindeni, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Președinte al filialei SUA a Academiei Oamenilor de Știință din România, membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor, membru în peste 20 de colegii de redacţie de reviste literare şi academice din România şi SUA, precum şi în numeroase asociaţii naţionale (România, SUA) şi internaţionale.
Este absolvent al Institutului Teologic din București (1975), Master în Teologie (Princeton Theological Seminary, Princeton, SUA, 1990) și Doctor în Teologie (Fordham University, New York, 1993 și, respectiv, Universitatea din București, 1999). Alte studii: Institutul Ecumenic, Bossey, Elveția, 1979-1980, Universitatea din Lausanne, Elveția, 1980-1983. În 1988 s-a stabilit în Statele Unite, unde a fondat Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă cu parohia ortodoxă română „Sf. Ap. Petru și Pavel”, Astoria, New York și Cenaclul literar „Mihai Eminescu” din New York, toate în 1993. Din 1996 publică o revistă bilingvă, română/ engleză: Lumină lină / Gracious Light, Revistă de spiritualitate și cultură românească / Review of Romanian Spirituality and Culture. A editat ani la rând revistele Symposium şi Romanian Medievalia în limba engleză. Este autorul a numeroase lucrări teologice și literare.
A publicat peste 40 de volume în domeniile teologie, etică, poezie şi comentariu literar, aproape 1000 de studii, eseuri, recenzii, articole în cărți, ziare și reviste academice și literare de prestigiu din România și din străinătate. A participat și prezentat comunicări științifice la peste 100 de congrese internaționale din SUA, Finlanda, România, Cipru, Turcia, Portugalia, Japonia, Malta, Polonia, Grecia ș.a., organizând și prezidând peste 70 dintre ele.
Printre numeroasele premii şi distincţii pe care le-a primit de-a lungul anilor, el a fost onorat în 2002 cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani; în 2016 cu titlul Doctor honoris causa oferit de Universitatea Bioterra, Bucureşti; în 2017 cu premiul Queens Ambassador Awards oferit de Times Ledger Newspapers; în 2018 cu ordinul Donum Sacrum Unitatis din partea Î.P.S. Arhiepiscop Irineu Pop de la Alba Iulia și cu medalia „100 pentru centenar” conferită în 2018 de către Guvernul României. În anul 2021 a primit din partea P.F. Părinte Patriarh Daniel ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”.
Părintele Eugen Barz (n. 20 noiembrie 1959, Săliştea Nouă, Cluj) a absolvit Seminarul Teologic la Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie la Universitatea din Bucureşti, studii post-universitare la SNSPA București. A fost protopop al Călărașiului, iar acum locuieşte în Parla – Madrid. Conduce Centrul Cultural Român „Sfântul Antim Ivireanul”, pe care l-a înființat cu sprijinul Bibliotecii Județene din Râmnicu Vâlcea și al Ministerului Românilor de Pretutindeni.
Volume publicate: Cinematograful singurătăţii (Neuma, 2016), Iarba din ceainic (Colorama, 2017), Dintr-o altă copilărie (Școala Ardeleană, 2019), Biblioteca din Parla (Junimea, 2020). Fântâna lui Iacob (Doxologia, 2021). Poeți din Spațiul hispanic – Antologie de poezie spaniolă, tradusă în limba română, împreună cu Mihaela Vechiu.
Este prezent cu poezii în volume colective precum: Poetic@ (Ed. Art Book, 2011), Antologia III Encuentro Internacional de Poesia, Ubeda (Sevilla), 2015, Antologia de poezie a Cercului Literar de la Cluj, Cercul Poeţilor (volumele 1 şi 2, Ed. Colorama, 2017 și 2018). A colaborat cu versuri şi proză la cele mai importante reviste literare din România, precum și în Spania, Irlanda şi SUA. Este membru fondator și vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania și fondator şi coordonator al Cercului Literar de la Cluj.
Părintele George-Alexandru Popescu este născut la data de 6 mai 1990 în orașul Petroșani. Este absolvent al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Arad, în anul 2009 și absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad în anul 2013. S-a căsătorit cu Andreea Popescu (Șchiopu) în data de 9 septembrie 2012, având o fiică, Nectaria, născută în 12 martie 2014.
A fost hirotonit diacon pe 8. Septembrie 2014 și preot în data de 11 septembrie 2014 pe seama Parohiei Ortodoxe Române ,,Învierea Domnului” – Fintoag, parohie cu 4 filii. După o slujire de 5 ani în Parohia respectivă, a primit binecuvântarea de a sluji ca preot paroh al Parohiei Misionare ,,Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” – Valleta, Republica Malta, fiind numit paroh la data de 1 ianuarie 2020.
Părintele se bucură de o bogată activitate culturală împreună cu Consiliul Parohial, al parohiei românești din Malta, aceștia organizând diferite activități sociale, culturale împreună cu credincioșii din Malta, alături de Episcopia Italiei, Ambasada României în Italia, Ambasada Maltei în România, diverși preoți din România, Moldova cât și personalități de cultură din România, Malta și Moldova. Părintele Popescu este și consilier eparhial în Epsicopia Ortodoxă Română a Italiei.
Protosinghelul Maxim (Iuliu-Marius) Morariu (n. 1991, Salva) este doctor în teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Summa cum laude) și doctor în științe sociale al Universității Pontificale „Angelicum” din Roma (Summa cum laude). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie), un masterat în ,,Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”, în cadrul facultăţii menţionate, Facultatea de Istorie și Filosofie, nivel licență (2014) și masteratul în ,,Istoria Europei de Sud-Est” (2016), Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva, 2018) și un masterat în științe sociale la mai-sus pomenita universitate pontificală (2020) și a studiat la Universitățile din Košice, Graz și Belgrad.
Începând cu anul 2022 este eclesiarhul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert (Québec) a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei. Din luna iunie este exarhul mănăstirilor din aceeași eparhie.
A publicat, editat, coordonat sau tradus nu mai puțin de 34 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate. Este membru editorial a 8 reviste de specialitate (3 indexate Web of Science), membru fondator și redactor-șef al Revistei „Astra Salvensis”, recunoscută la nivel internațional (revista este indexată în Scopus, Doaj, EBSCO, CEEOL, Index Copernicus, Ulrichsweb şi Repec, având colaboratori din România, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Grecia, Germania, Slovacia, Polonia, Franţa, Austria, Ucraina, Rusia, Germania şi Elveţia), secretar științific al Despărțământului „Vasile Moga” al ASTREI Sebeș și al Centrului de Studii „Ioan Lupaș” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, membru al Centrului de Studii Ecumenice (Cluj-Napoca), al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor (Cluj-Napoca) și cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud). Ca om de radio realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița).