Dialoguri despre arta modelarii personalității umane

Proiectul a beneficiat de aportul unor oameni frumoși din rândul nostru, care prin devotament, pasiune, vocație și sacrificiu și-au dedicat viața și resursele primite de la Divinitate în slujba unor cauze nobile pentru omenire. Activitatea și realizările lor se poziționează la interfața dintre educație, psihologie, terapie și asistență socială, servind în special binelui copilului și familiei, adică acelor două realități fundamentale de care trebuie să avem grijă cu prioritate, pentru a putea aspira la o societate durabilă și emancipată.

Timp de peste 2 decenii, fiecare dintre ei, deopotrivă pe cont propriu dar și prin organizații comunitare și instituții publice unde au activat, s-au străduit și (așa cum veți afla din cartea rezultată din proiectul nostru, intitulată „Universuri interioare: dialoguri cu modelatori de caractere umane”) au și reușit cu brio să aducă lumină în existența atâtor destine de copii și părinți, dar și să creeze oaze de bine în jurul lor sau în diverse sectoare ale societății românești. Ei sunt membri contributori ai Academiei, modele demne de admirat și urmat ca exemplu de fiecare dintre noi cei prezenți precum și de generațiile viitoare; toată recunoștința noastră se îndreaptă către:

 

  1. Angela Kolozsvari – psiholog clinician, director al Centrului Școlar de Educație Incluzivă, Vișeul de Sus, Maramureș (https://www.cseiviseu.ro/) Ca psiholog și director de instituție, militează pentru cunoaşterea trăsăturilor şi calităţilor individuale ale elevilor, în vederea promovării culturii, strategiei şi practicii educaţionale din învăţământul special, formarea şi dezvoltarea personalităţii autonome şi creative a copilului, care să permită integrarea lui în societate. „Educaţia pentru toţi” este conceptul care stă la baza unei abordări noi în educaţia copiilor cu CES, pentru a răspunde dezideratului „o societate pentru toţi”.
  2. Dr. Florian Sălăjeanu – asistent social principal, cu atestat de liberă practică, licențiat în teologie – asistență socială, masterat în Drepturile Omului și doctorat în sociologie. Președintele ASSOC Baia Mare, (https://www.assoc.ro/) icepreședinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din Români. Implicat activ în dezvoltarea, promovarea și ridicarea prestigiului profesiei de asistent social. Autor, coordonator sau coautor de publicații pe tema egalității de șanse pentru persoanele cu handicap; instrumente eficiente pentru întărirea administrației publice locale; aspecte practice și tendințe actuale în supervizare; povești de succes – parteneriate pentru egalitate de șanse etc.
  3. Dr. Ștefan Dărăbuș – director regional pentru Europa Centrală și de Sud, „Hope and Homes for Children”(). Licențiat în filologie, formare în asistență socială, psihologia copilului și dezvoltare organizațională, doctorat în Teoria Literaturii, MBA în Management organizațional etc. Unul dintre oamenii care fac reformă în sistemul de protecţie a copilului. Luptă pentru o viaţă cât mai bună pentru copiii din instituții și cei lipsiți de familie. Crede cu tărie că nici un copil nu ar trebui să crească fără afecțiune, fără atașament și fără iubire. Pentru mai multe detalii vă invităm pe pagina sa personală aici: https://www.stefandarabus.ro/despre-mine Ștefan este de asemenea membru-contributor al Academiei noastre, participând la mai multe proiecte împreună.
  4. Ela Balaj – cercetător, scriitor, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ. Activează la Spitalul Județean Baia Mare; Institutul pentru Dezvoltare Umană și Comunitară Cluj-Napoca și în cabinetul său individual. Este autoare a mai multor cărți de specialitate, deopotrivă cu caracter academic, precum și aplicativ. Ultima carte „Radiografia relațiilor de cuplu: cum să creștem relații fericite și cum să le ferim de a se îmbolnăvi” – a dedicat-o și unei campanii de strângere de fonduri destinată susținerii Școlii Comunitare de Redresare a Valorii și Virtuții în Societatea Românească (organizată de Academia Elitelor, Modelelor și Valorilor, a cărei membră este), iar cartea anterioară „Libertatea interioară: ghid rapid pentru înlăturarea anxietății” a servit unei campanii de strângere de fonduri pentru susținerea tinerilor valoroși din mediul academic românesc, în cadrul Platformei Naționale „Valori Românești”
  5. Mircea Duca – inginer și jurist. Președintele Asociației „Contact Cultural” (http://contact-cultural.ro/) Militant activ pentru conștientizarea nevoii de Cultură și Educație. A inițiat proiecte culturale, precum și un proiect de înființare a unei Întreprinderi Sociale, pentru acordarea de sprijin persoanelor vulnerabile. Motto-ul său este: „Cerul se ia cu asalt, prin Perseverență și Duh”.
  6. Natalia Chiș – psiholog clinician principal, psihoterapeut integrativ și supervisor în psihologie clinică. Desfășoară activitatea profesională în domeniul sănătății mentale, unde realizează activități de evaluare, psihodiagnostic, expertiză și intervenție clinică și psihoterapeutică. Participă activ la schimbarea de mentalități psihosociale și construirea mecanismelor cognitive, de coping individual și psihosocial, prin implementare de politici socio-medicale în comunități marginale.
  7. Cecilia Ardusătan – psiholog clinician și psihoterapeut. Are o bogată experiență în tratarea problemelor emoțioanle și psihologice, atât la adulți cât și la copii, incluzând: depresie, anxietate, furie, gelozie, culpabilitate, autoblamare, probleme personale și familiale, probleme relaționale, cu foarte bune rezultate în domeniul dezvoltării personale și al creșterii stimei de sine. Este autoarea cărții „Magia fluturașilor. Povești terapeutice”, care oferă părinților și copiilor, într-o manieră atractivă, câteva soluții la problemele cărora trebuie să le facă față. A activat în televiziune, fiind nominalizată la Premiile Clubului Român de Presă, secțiunea „Jurnalism Cultural”, pentru filmul documentar „Justinian”.
  8. Mădălina Palfi – psiholog. Activează în Cabinetul individual de psihologie și psihoterapie. Licențiată la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Psihologie și Științele Educației; master în Consiliere psihologică, fiind totodată practician atestat de Colegiul Psihologilor din România. Specialități: Psihologie clinică, Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală; Psihoterapie Ericksoniană și Hipnoterapie; Psihologia transporturilor, Psihologia muncii și organizațională; diagnostic și evaluare clinică; interpretare test Rorschach.
  9. Victor Paul Kirițescu – medic, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Maramureș. Promotor al implementării politicilor antidrog în județul Maramureș, prin campanii și activități de informare-educare-sensibilizare a populației, în scopul prevenirii consumului de tutun, alcool și droguri în școală, familie și comunitate.
  10. Zamfira Deac – maestru în bioenergoterapie. Are o poveste de viață incredibilă. A învățat, s-a autodepășit printr-o mulțime de cursuri de terapii bioenergetice și complementare. A ţintit totdeauna spre înălțimile spiritului, spre lumină și bunătate. Pe care le-a îmbinat cu iubirea, credința și iertarea. Convinsă că dacă vrei să vezi departe, trebuie să fii cât mai sus. Convinsă că mintea și sufletul nu merg întotdeauna pe același drum, dar iubirea este chintesența vieții. De ce îi este foame astăzi omului? De iubire și de sens!

Proiectul a fost realizat sub coordonarea colegei noastre Viorica Pârja (ea înseși un purtător de lumină pe calea care urcă spre înălțimi de progres și emancipare a societății noastre, membră a Academiei), în parteneriat cu Televiziunea Regională TL+ Maramureș și s-a finalizat cu volumul „Universuri interioare: dialoguri cu modelatori de caractere umane”  (Editura Napoca Star, 2021) despre care vă invităm să aflați mai multe pe pagina lui de aici, de unde puteți să îl descărcați gratuit și să îl împărtășiți cu cei dragi și cu oricine considerați că are nevoie de un mode, un imbold, o lumină călăuzitoare pe calea devenirii lui ca om, a regăsirii și împlinirii misiunii sale de destin.

Echipa mulțumește partenerilor noștri care au susținut financiar realizarea proiectului: dlui Dr.Daniel Metz și companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.