140 DE ANI DE LA NAȘTEREA PĂRINTELUI PROTOPOP AUREL MUNTEANU

Proiectul cu statut cultural-științific a fost coordonat de Prof Drd. Mădălin-Sebastian Lung (membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor ) și de Pr. Dan-Ionuț Lupuțan, (Protopop ortodox român al Huedinului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului) și a fost realizat sub tutela Academiei, în colaborare cu Despărțământul „Vasile Moga” din Sebeș al ASTRA și cu Protopopiatul Ortodox Român Huedin vizând sărbătorirea a 140 de ani de la nașterea Părintelui Protopop Aurel Munteanu și omagiind viața și activitatea uneia dintre marile personalități de valoare uriașă a spiritualității românești.

Proiectul a avut binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte † Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului și a fost finalizat cu realizarea volumului cu același titlu (ce poate fi descărcat de aici), la care și-au adus contribuția 12 personalități de seamă ale culturii, științei și spiritualității noastre, din țară și străinătate – preoți, profesori, cercetători – după cum urmează:

  Benedict Bistrițeanul – Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.  A absolvit Facultatea de Teologie din Alba Iulia (2004-2008), două programe masterale dintre care unul la Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea Geneva). A urmat un prim doctorat sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei (Andreicuț), la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca (2013). A continuat cu un al doilea doctorat, la Padova, sub coordonarea bine cunoscutului siriacist Paolo Bettiolo, iar comisia de susținere a tezei a fost formată din mari personalități ale vieții academice: Alberto Camplani (Università Roma La Sapienza), Carla Noce (Università Roma Tre), Luigi Canetti (Università di Bologna).

Din anul 2014 a devenit cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În 1 ianuarie 2016 a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar pe 25 decembrie 2017, ca urmare a hotărârii nr. 7974 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost hirotesit Arhimandrit. În anul centenar 2018 a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Ordinul ,,Mihai Vodă” – crucea pectorală, iar la 23 februarie 2020 a fost hirotonit întru arhiereu, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

A primit mai multe distincții: ,,Premiul Excellentia” al Universității „Babeş-Bolyai“; Distincția ,,Protopop Martir Aurel Munteanu” din partea Protopopiatului Ortodox Român Huedin; Diploma Aniversară a Asociației Naționale Cultul Eroilor,,Regina Maria” – Filiala Bistrița-Năsăud. Din partea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a primit Engolpionul și Crucea Transilvană; Engolpionul și Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei; Crucea Nordului a Episcopiei Europei de Nord; Crucea și Engolpionul ,,Episcop Nicolae Ivan” și Medalia aniversară a 100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri.

Abrudan Mircea-Gheorghe – doctor în istorie și teologie, Cercetător Științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie (2008) și al Facultății de Teologie Ortodoxă (2009) din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. A urmat un program masteral în istoria Europei de Sud-Est, organizat la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca și la Universitatea Karl-Franzens Graz din Austria. Membru al Institutului de Istorie Ecleziastică ,,Nicolae Bocșan” din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca și al Asociației de Studii Transilvane, Sibiu.

Laureat al premiilor ,,Dumitru Stăniloae” al Academiei Române (2017), al premiului ,,Matei Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion (2017), al premiului ,,Virgil Cândea” al Fundației Culturale ,,Magazin Istoric” (2018) și al premiului ,,Dimitrie Cantemir” al Academiei Oamenilor de Știință din România (2019).

A fost distins cu ,,Crucea Șaguniană” de către Mitropolia Ardealului (2018) și de către Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului cu ,,Crucea Transilvană” (2020).

Autor, coautor, editor și coordonator a 12 cărți și volume, a peste 100 de studii de specialitate, a circa 200 de articole de popularizare, evocări, recenzii și note de lectură în reviste de specialitate, de spiritualitate și cultură, în cărți și volume colective apărute în România și în străinătate. Este membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor, începând din anul 2021. (https://elite.mcb-institute.org/membrii-academiei/)

Codolean Andreea Roxana – profesor la Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” din Deva; absolventă a Facultăţii de Istorie şi Filologie, specializarea Istorie, în cadrul Universităţii ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, şi a programului de masterat ,,Identităţi Regionale în Europa Central-Răsăriteană”, din cadrul aceleiaşi universităţi. Și de asemenea, absolventă a modului psihopedagogic nivelul I și II, în cadrul Universităţii ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Pasiunea pentru studiu și pentru cariera sa didactică, a determinat-o să își continue studiile, în prezent urmând cursurile de licență la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar, precum și un curs postuniversitar de limbă germană – ,,Comunicare interculturală în spaţiul de limbă germană”, în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, și un program de conversie profesională pentru cadre didactice, în domeniul limbii engleze.

În timpul celor 5 ani de studiu în domeniul Istoriei, a realizat stagii de cercetare la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale din Alba Iulia, dobândind competenţele necesare pentru a profesa în învăţământul preuniversitar, ca profesoară de Istorie şi Educaţie socială, atât în judeţul Hunedoara, cât şi în judeţul Sibiu, la şcoli gimnaziale şi licee precum Colegiul Naţional ,,Iancu de Hunedoara” din localitatea Hunedoara, Liceul Teoretic ,,Constantin Noica” din Sibiu și Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, în prezent, obținând și Certificatul de acordare a definitivării în învăţământ, sesiunea 2020.

A urmat două programe de formare, „Eficientizarea şi modernizarea activităţii didactice utilizând instrumente digitale” și „Abilitate curriculară – limbi moderne”, prin CCD Sibiu și CCD Hunedoara, și un curs prin EduMagic pentru folosirea tablei interactive VBoard la clasă și la distanță. De asemenea a participat la webinarii pentru profesori, simpozioane, precum și la conferințe naționale și internaționale, în domeniul educației.

Damian Theodor – Profesor emeritus la Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Educaţie, Metropolitan College of New York; Preşedinte al Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă   şi al Cenaclului literar „Mihai Eminescu” din New York, Paroh al Bisericii Ortodoxe Române “Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”; Director al revistei de cultură şi spiritualitate română Lumină Lină. Gracious Light, New York, director al revistelor Symposium şi Romanian Medievalia, New York; Preşedinte al Filialei americane a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România; scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România; ziarist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România; membru în peste 20 de colegii de redacţie de reviste literare şi academice din România şi SUA, precum şi în numeroase asociaţii naţionale (România, SUA) şi internaţionale, Membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor începând din 2019 (https://elite.mcb- institute.org/membrii-academiei/)

A publicat peste 40 de volume în domeniile teologie, etică, poezie şi comentariu literar, printre care: The Icons. Theological and Spiritual Dimensions According to St. Theodore of Studion (The Edwin Mellen Press, Lewiston, New York, 2002), Filosofie şi literatură: O hermeneutică a provocării metafizice (Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2008), Implicaţiile spirituale ale teologiei icoanei (Eikon, Cluj, 2003), Semnul Isar (Paralela 45, Piteşti, 2006), Apofaze (Tracus Arte, Bucureşti, 2012), Lazăre, vino afară (Junimea, Iaşi, 2016), Perihoreze (Eikon, Bucureşti, 2018).

Printre numeroasele premii şi distincţii pe care le-a primit de-a lungul anilor, el a fost onorat în 2002 cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani; în 2016 cu titlul Doctor honoris causa oferit de Universitatea Bioterra, Bucureşti; în 2017 cu premiul Queens Ambassador Awards oferit de Times Ledger Newspapers; în 2018 cu ordinul Donum Sacrum Unitatis din partea Î.P.S. Arhiepiscop Irineu Pop de la Alba Iulia, cu medalia „100 pentru centenar” conferită în 2018 de către Gvernul României.

Filip Cristian-Claudiu – doctor în istorie, profesor la Liceul Teoretic ,,Octavian Goga” din Huedin; a urmat studii universitare de licență și masterat la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, studii de masterat ,,Management educațional” la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universității „Lucian Blaga din Sibiu”.

A primit mai multe distincții și diplome: Ordinul ,, Mihai Vodă” al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului (2018); diplome de excelență din partea Academiei Române, a Parlamentului României – Camera Deputaților (2013) și a Inspectoratului Școlar Județean Cluj (2013); distincția ,,Protopop Martir Aurel Munteanu” din partea Protopopiatului Ortodox Român Huedin (2018); diplomă de onoare din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (2014); diploma ,,100 România Mare” din partea Primăriei comunei Negreni; Medalia ,,Festival L Majuscule” oferită de Primăria orașului Landerneau din Franța (2017).

Istoric și arheolog, preocupat de istoria Daciei romane, autorul primei lucrări din România dedicată ceramicii romane cu decor ștampilat. A participat la săpături arheologice la Apulum/Alba Iulia (1992); Ulpia Traiana Sarmizegetusa (1993-2000); Porolissum/ Moigrad (1994); Resculum/Bologa (2012-2019); Colonia/Köln-Altenburg din Germania (1996); Bruckneudorf din Austria (1996, 1997, 1999, 2000); Carnuntum/Petronell din Austria (2001, 2002).

Autor, coautor și coordonator a 13 cărți și a peste 70 de studii și articole în reviste și volume colective.

Groza Mihai-Octavian – profesor la Liceul German Sebeș, istoric, membru al Institutului de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” din Cluj-Napoca, președinte al Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeș  și director al anuarului științific „Astra Sabesiensis”, membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor . Prin volumele, studiile și articolele publicate, dar și prin temeinica pregătire academică, Mihai-Octavian Groza se înscrie în categoria tinerilor istorici, reprezentanți ai noii școli istoriografice clujene. În anul 2015, alături de istoricii Diana-Maria Dăian și Andrei Păvălean a organizat campania intitulată „O carte pentru Craiul Munților”, a cărei finalitate practică a fost îmbogățirea fondului de carte „Avram Iancu” din cadrul Complexului Muzeal din comuna Avram Iancu, județul Alba. De asemenea, s-a implicat activ în organizarea taberelor de cultură și civilizație românească „Acasă la Noi”, proiect care a implicat o campanie de strângere de fonduri, găzduirea unui grup de elevi din Republica Moldova timp de o săptămână, organizarea unor programe și activități speciale, organizarea unor spectacole tematice etc. Alături de profesoara Ana Filip și de istoricul și teologul Maxim (Iuliu-Marius) Morariu a inițiat proiectul „Premiile ASTREI”, oferite în fiecare an absolvenților Școlii „Tiberiu Morariu” din Salva, județul Bistrița-Năsăud. De asemenea, din anul 2019, a instituit premiul special „Mihai-Octavian Groza”, premiu oferit anual școlarilor pasionați de istorie din orașul Sebeș.

 Lung Mădălin-Sebastian – profesor la Colegiul Ortodox ,,Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, cercetător științific la Multicultural Business Institute, membru, din 2020 al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor , absolvent al Facultății de Geografie (2015) și al Facultății de Istorie și Filosofie (2018), ambele din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. A urmat studii de masterat la Facultatea de Geografie (2017) și la Facultatea de Biologie și Geologie (2020) din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“. Absolvent al modulului pshihopedagogic nivelul I și nivelul II la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“.

A publicat 3 cărți de unic autor la editura Limes, 3 volume de coautorat la editura Napoca Star și Colorama, 2 capitole în cărți la editura Presa Universitară Clujeană. A publicat 4 articole în reviste indexate/cotate Web of Science (în Argentina, Brazilia, Slovacia, Spania), dintre care 3 de unic autor și 1 de coautor. Alte 23 de articole în calitate de unic autor, prim autor sau coautor în reviste de specialitate din țară și străinătate (în Croația, Polonia, Serbia, Slovenia). A participat la 10 manifestări științifice cu susținere de lucrare (la Alba Iulia, București, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare). A publicat 3 recenzii apărute în reviste de specialitate: Glasul de la Huedin, Renașterea de la Cluj-Napoca și Gracious Light/Lumină Lină de la New York din Statele Unite ale Americii. A fost colaborator la realizarea monografiei satului Vișagu apărută la editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, de asemenea a publicat un editorial în revista Actived (La Mulți Ani, România!), cu ocazia Zilei Naționale, 1 decembrie 2021. În perioada 2018-2020 a realizat 5 stagii de cercetare la Direcțiile Județene ale Arhivelor Statului de la Alba Iulia, Bistrița, Deva și Sibiu.

Dan-Ionuț Lupuțan – protopop ortodox român al Huedinului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (2008). Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, specializarea Teologie Pastorală (2012) și al masteratului ,,Pastorație și Duhovnicie” (2015). Protopop al Protopopiatului Ortodox Român Huedin din 1 februarie 2016 până în prezent (la acea vreme, cel mai tânăr protopop din Biserica Ortodoxă Română). Din septembrie 2016 a fost transferat în postul de paroh al Parohiei Ortodoxe Huedin 3, la ,,Catedrala Moților” din Huedin, ctitorie a protopopului martir Aurel Munteanu.

Distincții acordate: Sachelar (2012), Iconom Stavrofor (2016).

La data de 25 martie 2021 a primit Ordinul ,,Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici.

Matiș Horea-Dorin – profesor și director la Liceul Teoretic ,,Octavian Goga” din Huedin. Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie (1997) și al Facultății de Ştiinţe Politice şi Administrative (1997-2001) din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Studii aprofundate la Facultatea de Istorie și Filosofie, specializarea Istorie Orală (2001-2002). Din anul 2015 este Membru în Corpul Experţilor în Management Educaţional al Ministerului Educaţiei Naţionale. A urmat aproximativ 19 cursuri/seminarii/stagii de formare profesională şi managerială în calitate de profesor în perioada 2007-2019. Între anii 2007-2012 a ocupat funcția de Director la Grupul Şcolar Huedin (azi Liceul Tehnologic „Vlădeasa“ Huedin), iar din anul 2017 până în prezent este Director la Liceul Teoretic „Octavian Goga“ Huedin.

A desfăşurat activitate de cercetare și documentare (1997-2000 şi 2004-2005) în vederea publicării mai multor cărţi având ca tematică rezistenţa anticomunistă din zona Huedinului (Grupurile „Teodor Şuşman“, „Capotă-Dejeu“, „Cruce şi Spadă“). Aceste lucrări au fost publicate în anii 2003, 2004, 2005, 2006 şi 2009 sub conducerea prof. univ. dr. Doru Radosav director al Institutului de Istorie Orală de la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

A contribuit le realizarea următoarelor cărți având ca tematică rezistența anticomunistă din zona Huedinului:
Rezistenţa anticomunistă din Apuseni – Grupurile „Teodor Şuşman“, „Capotă-Dejeu“, „Cruce şi Spadă“. Studii de istorie orală, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2003
Rezistenţa anticomunistă din România. Grupul „Teodor Şuşman“ (1948-1958). Mărturii., Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2004
Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România III. Grupul „Cruce şi Spadă“. Mărturii., Ediţia I, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2005
Rezistenţa anticomunistă din România. Grupul „Capotă-Dejeu“ (1947-1957). Mărturii., Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2006
Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România II. Grupul „Cruce şi Spadă“. Mărturii., Ediţia a II-a, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2009
Coautor de cărţi
Huedinul, o localitate pe drumul spre Europa – aspecte monografice, Editura „Grinta“, Cluj-Napoca, 2006
Huedinul, o localitate pe drumul spre Europa – aspecte monografice, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2008
Spitalul Huedin 100 de ani de existenţă (octombrie 1912 – octombrie 2012), Editura DOKIA, Cluj-Napoca, 2012,
Liceul Teoretic „Octavian Goga“ Huedin. 50 de ani în slujba educaţiei. – Studiu monografic, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2013
Huedinul, o localitate pe drumul spre Europa – aspecte monografice, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2014
Marea Unire Contribuții din zona Huedinului, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2018
Învățământul românesc din Huedin la centenar (1919-2019), Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2019
Marea Unire Contribuții din zona Huedinului, Ediția a II-a, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2019
Coordonator de cărţi:
Anuarul Grupului Şcolar Huedin pe anul 2008-2009, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2009
Anuarul Grupului Şcolar Huedin pe anul 2009-2010, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2010
Anuarul Grupului Şcolar Huedin pe anul 2010-2011, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2011
Anuarul Concursului de Creaţie Literară „Octavian Goga – în actualitate“, Ediţia I, 2014 Huedin, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2015
Anuarul Concursului de Creaţie Literară „Octavian Goga – în actualitate“, Ediţia a II-a, 2015 Huedin, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2016
Anuarul Concursului de Creaţie Literară „Octavian Goga – în actualitate“, Ediţia a III-a, 2016 Huedin, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2017
Anuarul Concursului de Creaţie Literară „Octavian Goga – în actualitate“, Ediţia a IV-a, 2017 Huedin, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2018
Anuarul Liceului Teoretic „Octavian Goga“ pentru anul școlar 2016-2017, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2018
Autor:
Consiliul Local Huedin (iunie 2012 – mai 2016): aspecte administrative, Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“, Cluj-Napoca, 2016
Distincții:
– 2008 – Premiul şi Diploma de excelenţă – acordate de către Primăria şi Consiliul Local Huedin (H.C.L. nr. 55 din 21.IV.2008) pentru activitatea profesională şi publicistică desfăşurată în anul 2007 – coautor al monografiei oraşului Huedin – „Huedinul, o localitate pe drumul spre Europa – aspecte monografice“.
– 2011 Diplomă de aleasă cinstire acordată de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul al Clujului, Maramureșului și Sălajului pentru realizarea la Grupul Școlar Huedin (azi Liceul Tehnologic „Vlădeasa“ Huedin) a Capelei școlare „Sfântul Stelian – ocrotitorul copiilor“
– 2018 Distincția Protopop Martir „Aurel Munteanu“ acordată de către Potopopul Ortodox de Huedin Dan-Ionuț Lupuțan pentru susținerea și promovarea activităților culturale legate de marcarea Centenarului României Mari
– 2019 Diplomă de aleasă cinstire, ca membru al Consiliului de Administrație al Liceului Teoretic „Octavian Goga“ Huedin, acordată de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul al Clujului, Maramureșului și Sălajului pentru realizarea la Liceul Teoretic „Octavian Goga“ Huedin) a Capelei școlare „Sfântul Benedict de Nursia – ocrotitorul tinerilor studioși“
– 2019 Ordinul „Mihai Vodă“ acordat de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul al Clujului, Maramureșului și Sălajului pentru realizarea la Liceul Teoretic „Octavian Goga“ Huedin) a Capelei școlare „Sfântul Benedict de Nursia – ocrotitorul tinerilor studioși“.

Neagu Răzvan Mihai – doctor în istorie, profesor la Colegiul Tehnic Turda, absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din oraşul natal, Turda (2002) şi al Facultăţii de Istorie şi Filosofie, secţia Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2006). A participat la numeroase conferinţe şi simpozioane pe teme istorice, fiind autorul mai multor articole de specialitate publicate în reviste istorice din Cluj-Napoca, Oradea, Mediaş, Deva, Alba Iulia, Constanţa, Bucureşti, Târgu-Mureş, Sebeş, Reşiţa, Chişinău, Budapesta, Novi Sad, Râmnicu Vâlcea. Este coautor al lucrărilor Evul Mediu Românesc. Dicţionar biografic şi Dicţionar general al Evului Mediu Românesc, ambele apărute la Bucureşti.

În anul 2015 a semnat lucrarea Formarea intelectualităţii din Turda. Studenţi din Turda la marile universităţi europene (1377-1918), apărută la Editura Mega din Cluj-Napoca, iar în colaborare cu Grigore Marchiş şi Gheorghe Gotea a elaborat monografia Catedralei Ortodoxe din Turda, intitulată Catedrala Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Turda. 80 de ani de la sfinţire. 1935-2015, apărută la Cluj-Napoca sub sigla editurilor Mega şi Şcoala Ardeleană. Pentru această din urmă lucrare, Răzvan Mihai Neagu a fost distins cu Diplomă de Aleasă Cinstire de către ÎPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

O altă lucrare importantă a profesorului Neagu este Episcopi şi episcopii în estul Ungariei medievale. Tipologii episcopale în diecezele de Transilvania, Oradea şi Cenad în Evul Mediu, care a văzut lumina tiparului în anul 2016, la Editurile Şcoala Ardeleană şi Mega.

În anul 2017 a publicat lucrarea Momente din istoria oraşului Turda. Personalităţi, evenimente, instituţii (secolele XV-XX), apărută la Cluj-Napoca sub sigla aceloraşi edituri, Mega şi Şcoala Ardeleană. În 2018, anul Centenarului Marii Uniri, Răzvan Mihai Neagu a semnat lucrarea Formarea elitei ortodoxe din Transilvania, Banat şi Crişana la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Studenţi români din Transilvania, Banat şi Crişana la Facultatea de Teologie a Universităţii din Cernăuţi (1875-1918), apărută la editurile clujene Mega şi Şcoala Ardeleană.

În cadrul Galei Premiilor ZMT 2018, ediţia a III-a, istoricul Răzvan Mihai Neagu a primit premiul 10 pentru Turda, secţiunea Scriitori locali. Pentru activitatea depusă pe plan cultural, spiritual şi didactic, în 7 ianuarie 2019, profesorul Răzvan Mihai Neagu a fost decorat de părintele mitropolit Andrei Andreicuţ cu cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Crucea Transilvană.

În cadrul unui proiect personal, autorul a lansat două volume dedicate preoţimii care a participat la Marea Unire de la 1 decembrie 1918: Preoţii Marii Uniri, vol. 1 Preoţi din comitatele Turda-Arieş, Târnava Mare şi Târnava Mică la Marea Unire, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2019 şi Preoţii Marii Uniri, vol. 2 Preoţi din comitatul Mureş-Turda la Marea Unire, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2021.

Fidel preocupărilor legate de studierea elitelor transilvănene, Răzvan Mihai Neagu este autorul lucrării Formarea intelectualităţii dintr-un oraş săsesc al Transilvaniei. Studenţi din Sebeş la marile universităţi europene (1383-1918), Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2020.

Cea mai recentă lucrare semnată de autor este Familia Cheţianu în slujba bisericii şi a naţiunii române, Editura Muzeului Naţional al Unirii, Alba Iulia, 2021.

 Rojneac Vasile – doctor în teologie, arhivar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; teolog și istoric bisericesc, cu preocupări de cercetare în istoria creștinismului daco-roman și istoria Bisericii Ortodoxe Române în secolul 20. S-a născut în orașul Gherla, jud. Cluj; a urmat studii liceale la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca (1999-2004), precum și studii  universitare de filologie la Facultatea de Litere (2004-2008) și de teologie (licență și masterat) la Facultatea de Teologie Ortodoxă (2009-2012), ambele în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În anul 2016 a primit titlul de Doctor în Teologie la aceeași universitate, avându-l pe post de coordonator științific pe Pr. Prof. Univ. Dr. Alexandru Moraru. Din 1 ianuarie 2021, din încredințarea ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, a fost promovat pe o perioadă nedeterminată în postul de arhivar al Mitropoliei Clujului, unde desfășoară activitatea și în prezent.

În ce privește activitatea științifică și de cercetare, precizăm că dl Rojneac este autor a două lucrări teologice: Sfântul Niceta de Remesiana. Viața și activitatea, Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2017, 330 p. (teza de doctorat); Părintele Protopop Gavril Relea (1910-2005) – un vrednic slujitor al lui Dumnezeu și al neamului românesc, Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2019, 462 p. De asemenea dl Rojneac a publicat peste 60 de studii, articole, predici și recenzii, în diferite periodice bisericești sau laice.

Todincă Vasile – doctor în sociologie, Cercetător Științific I la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca (1981-1985). Profesor la Școala cu clasele I-X din Bulz, județul Bihor (1985-1990), muzeograf (1990-2007), cercetător științific II (2007-2017), cercetător științific I (2017-prezent) la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

A fost distins cu diploma de excelență a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național (2010), Premiul ,,Nicolae Cornățeanu” al Academiei de Științe Agricole și Silvice ,,Gheorghe Ionescu-Șișești” (2016).

Etnolog și sociolog, cu contribuții la mutațiile socio-demo-economice din universul rural pastoral al Țării Crișurilor. A realizat expoziții și redactat cataloage, considerate lucrări de referință în muzeografie. Autor și coautor a 15 volume și a peste 20 de studii de specialitate apărute în reviste de știință și cultură

***

Echipa mulțumește pentru susținerea financiară următorilor sponsori: dlui Prof. Drd. Mihai-Octavian Groza (președinte ASTRA Sebeș) dlui Prof. h.c. Dr. Daniel Metz (fondator NTT DATA Romania), dneiMaria Metz (CEO NTT DATA Romania); ASTRA – Despărțământul „Vasile Moga” Sebeș și, respectiv, companiei NTT DATA Romania, sponsori principali ai Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor, promotori ai emancipării sociale și redresării morale a societății românești, susținători ai mediului educațional și științific precum și activităților profesioniștilor din aceste domenii, puse în slujba dezvoltării comunitare.

Mulțumim de asemenea Editurii Napoca Star și domnului director Dinu Ureche, care, așa cum spune și motto-ul editurii, din dragoste pentru carte ne-au fost alături timp de 6 ani sprijinind peste 140 de programe editoriale ale noastre, toate vizând promovarea valorilor românești, deopotrivă a tinerilor și a adulților care pot constitui modele de urmat prin contribuțiile lor la progresul științei, culturii și vieții sociale.