Mihai Andrei Mocan

Mihai Andrei Mocan, originar din Andrid, judeţul Satu-Mare, absolvent al prestigioasei Facultăți de Istorie din cadrul Unversității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, având o reală pasiune încă din adolescenţă pentru domeniul istoriei, filosofiei și înțelepciunii universale, a urmat un traseu ferm și ascendent de dezvoltare peronală și profesională, pe parcursul carierei, obținând multiple certificări în diverse domenii precum: filologie, științe politice, arhivistică, managementul securității sociale, pedagogie, muzeografie, turism cultural, agricultură, antreprenoriat (etc), afirmându-se totodată ca un pasionat promotor deopotrivă al obiceiurilor și virtuților populare, dar și al valorilor tradiționale înalte ale elitelor nobiliare de odinioară.

Deși a ajuns domn prin școală, profesiune, instituțiile de prestigiu unde activează, evenimentele de top pe care le realizează, organizațiile și personalitățile din cercurile înalte de care se însoțește zilnic, Mihai nu a uitat nici o clipă că adevărata virtute și caracterele nobile se formează la țară, alături de oamenii frumoși, simpli dar de o înțelepciune profundă și se mândrește că destinul i-a oferit norocul de a crește la ferma familiei, din Andrid, unde continuă să activeze cu drag ori de cîte ori are timp și astăzi, alături de natură, de animale, de spiritul originar al vieții.

Profilul său natural de lider și bun coordonator, l-a ajutat să se remarce cu succes în carieră și în comunitate, prin zecile de expoziţii organizate în ultimii ani, în diverse locații din țară și străinătate, sub tutela Muzeului Județean Satu-Mare și a Castelului Karolyi din oraşul Carei.

Ca un autentic educator al poporului, călcând cu fermitate, curaj și demnitate pe urmele unuia dintre idolii săi – Nicolae Iorga – învățator întru înțeleciune, virtute și spirit, luminator al omului dar și reconstructor de țară prin investiția în formarea noilor generații la școala istoriei, Mihai a desfăşurat activităţi de pedagogie muzeală, prezentând elevilor colecţiile existente în cadrul patrimoniului cultural, organizând evenimente şi mese rotunde cu teme din aria muzeală, dezvoltând interesul copiilor deopotrivă pentru trecutul glorios, realizările și trăirile mărețe ale liderilor de atunci, cât și pentru un viitor valoros care să le poarte peste timp, amprenta personalității, viziunii și creațiilor lor proprii, integrate armonios cu destinul comunității.

În lumina aceluiași spirit, Mihai a promovat expoziţiile şi realizările Muzeului din Carei în cadrul târgurilor de turism  naţionale şi internaţionale desfăşurate pe întreg teritoriul ţării. În calitate de reprezentant al Oraşului Carei a onorat cu un real succes urbea în cadrul târgurilor internaţionale de turism.

Calităţile sale deosebite au fost onorate și prin propunerea primită de a se alătura Ordinului Cavalerilor Teutoni, în cadrul căruia a fost investit prin merite cu Titlul de Baron, purtător de cuvânt imperial, Maestru de ceremonii Imperia. În aceasta calitate, este prezent anual și la manifestarile dedicate Zilei Regalității Române, de la Bucureşti.

Mihai activează începând cu anul 2016 în calitate de Senior Researcher în echipa academică a Multicultural Business Institute. Este autorul a numeroase articole științifice și profesionale precum și a volumului Între integrare şi dezbinare – fundamentalismul islamic în europa la începutul secolului XXI(Editura Napoca Star, 2017), carte promovată (la fel ca și autorul) de Platforma Națională „Valori Românești”.

Mihai ne-a făcut bucuria și onoarea de a se alătura familiei și misiunii Academiei oferindu-ne șansa de a ne mândri astfel, cu faptul de a fi contemporani cu oameni care deși foarte tineri, deja își asigură un loc binemeritat în istoria comunității valorilor universale. Doar cu astfel de caractere nobile și numai împreună, prin sinergia eforturilor, prin dăruirea față de valori superioare ale vieții și prin dorința fermă de a ne dedica emancipării permanente a condiției umane individuale și comunitare, vom reuși ca umanitate, să ne menținem pe un traseu mereu ascendent către culmi tot mai înalte de progres, împlinire și  permanentă celebrare a bucuriei de a trăi.

 

*Prezentare realizată de Echipa Academiei Elitelor Modelelor și Valorilor.