MIHAELA CRĂCIUN (n.24 august 1970, Reuseni, Suceava), realizator și producător la Televiziunea Română
Educaţia: Universitatea din București, Facultatea de Istorie, master în istoria ideilor și mentalităților; Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, licență în istorie și geografie cu media 9.50.
Specializări: Universitatea din București, curs de „Istorie și film”; traininguri în domeniul producției știrilor TV (BBC etc.)
Cunoscător inegalabil al comunității românesti de peste hotare, de peste 21 de ani produce, realizează si moderează emisiuni la TVR Internațional și le spune telespectatorilor: „Români de aproape şi români de departe, oriunde vă aflaţi, nu uitaţi, sunteţi România! Avem nevoie de dumneavoastră!”
Lucrează la postul public de televiziune, TVR, din 1997, de când era corespondentul Județului Suceava la Știri. În facultate a activat la prima televiziune locală din Suceava, Nord 22. Astfel a avut bucuria să participe în direct la vizitele Regelui Mihai în județul Suceva, din 1992 și 1997.
Timp de 5 ani, între 2013 și 2019, a fost consilier diplomatic pentru relația cu comunitatea, presă și comunicare, la Ambasada României de la Lisabona. A inițiat și realizat, în parcursul ei diplomatic, proiecte cu impact major în rândul comunității românești din Portugalia, printre care: Cursul de limbă, cultură și civilizație românească în școli portugheze, Serile „Acasă” ale Ambasadei României la Lisabona, editarea publicației Ambasadei, Revista „Curier Portughez”. S-a ocupat deopotrivă de relația cu comunitatea românească precum și cu basarabenii din Republica Moldova stabiliți la capătul vestic al Europei.
Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante proiecte din remarcabila ei carieră de ziarist, jurnalist de televiziune:
„Aici e Radio Europa Liberă. La microfon…” O serie de 22 de episoade, dedicată celebrelor voci de la microfon, dar și jurnaliștilor mai puțin cunoscuți din departamentele de cercetare și monitoring. Emil Hurezeanu remarca: „Am urmărit cu mare interes şi cu o mică tulburare sufletească emisiunile pentru că m-au pus în filmul vechi al întâlnirilor şi întâmplărilor noastre comune care fac parte dintr-o lume apusă, din fericire… Este extraordinar că există un interes reluat, împrospătat, din partea unor oameni tineri, din partea unei instituţii publice centrale de informare pentru acest fenomen….”
„Seratele lui Iosif Sava”, dialogul peste ani cu personalitățile invitate de Iosif Sava. Anda Orban consemna în cartea ei, „Mărturii esențiale”: „În anul 2005, Mihaela Crăciun, realizator de marcă, recunoscut în ţară şi străinătate, s-a avântat în reeditarea într-o manieră foarte curajoasă a Seratelor D-lui Sava… a însemnat un uriaş succes de public…”
Jurnalul maraton prezentat cu ocazia vizitei în România a Sfântului Părinte, Papa Ioan Paul al doilea, mai, 1999;
Interviu cu Regele Mihai, 1997
Articole pentru presa scrisă suceveană despre Părintele Cleopa, 1992, în urma dialogurilor de la Mănăstirea Sihăstria, realizate cu Părintele Cleopa cu binecuvântarea Arhiepiscopului Pimen al Sucevei si Rădăuților
A prezentat numeroase evenimente cu transmisii speciale live, dintre care amintim:
- Gala Premiilor TVR Internațional, 7 ediții (2002 – 2008),
- Festivalul Cerbul de Aur, Brașov, 2003,
- Festivalul Ziua României pe Broadway (2006 și 2007), de la New York,
- Premiile Anuale ale Uniunii Arhitecților din România,
- Galele de binefacere (regizate de Cristian Mihăilescu, 1999), în calitate de gazdă ale acestora.
A fost invitată în calitate de jurnalist al postului public de televiziune la dezbateri despre problemele românilor din străinătate:
- Antena 2 : „Ora presei cu Ion Cristoiu”,
- B1 TV: „Calea Europeană”,
- Realitatea TV: „Realitatea spirituală cu George Grigoriu”
- dezbateri radio: R.F.I, Europa FM,
- la posturi de televiziune și de radio românesti din diaspora.
La Institutul Cultural Român din Lisabona, în 2008, a prezentat seria de 9 filme documentare Tele-Visões Luso-Romenas și a avut discuții cu publicul prezent la proiecții (diplomați, jurnaliști, scriitori, artiști ). Filmul „Fragii din Bucovina: cu Norman Manea despre exil și întâmplare” a fost proiectat la Târguri Internaționale de Carte. La Cinema Studio, în cadrul Festivalului de Film Evreiesc, 2011, au rulat filmele „With the right of life and death: Alex Kozinski” și „In Norman Manea’s Bucovina”.
Realizator, producător, moderator pentru emisiunile:
- Articolul VII, TVR Internațional, 2007 – în prezent
- Legile Integrării, TVR Internațional, 2003-2007
- Prima Pagină, TVR Internațional, 2000-2006
- Destin în exil, TVR Cultural, 28 de editii: 2010 -2012
- Aici e Radio Europa Liberă. La microfon…, 22 de episoade (2011-2012)
- Piazza di Romania, dezbateri la TVR 1 si TVR Internațional, 2009;
- Români în Europa, 2008
- Seratele lui Iosif Sava, 2006-2007
- Privește cu inima, Campania TVR Internațional, 2007;
- Luxemburg, capitala românilor de pretutindeni, ediții speciale de la Luxemburg, consacrate semnării Tratatului de aderare a României la U.E., aprilie 2005
- România în NATO, dezbateri maraton la TVRI consacrate invitării oficiale a României de a adera la NATO, noiembrie 2002
- Reuniunea anuală a diplomației române, ediții speciale 2003-2010
- Lumea și noi, serii de reportaje despre românii din străinătate
- Mari Români, TVR 1, moderator și realizator al ediției „Cei mai controversați români… ”, 2006;
- Simpozionul Românilor de pretutindeni, organizat anual de TVRI la Mangalia (2003-2008);
- A prezentat Gala Premiilor TVR Internațional, 6 ediții; Festivalul Ziua României pe Broadway , transmisiuni live din S.U.A. (2006 și 2007); Festivalul Cerbul de Aur, TVR 1, 2003.
- A realizat transmisii live pentru Știri de la Roma, 2009 (ședința comună a guvernelor Tăriceanu – Berlusconi etc.); Corespondențe de la Paris; transmisii zilnice live, timp de o săptămână, de la Expoziția Mondială Shanghai.
Interviuri cu personalități politice internaționale:
- Cavaco Silva, președinte al Portugaliei, decembrie, 2006,
- Shimon Peres, președinte al Israelului, 2007,
- Susanne Kastner, vicepreședinte al Bundestag-ului german, 2008,
- Celestino Corbacho, ministrul spaniol al muncii, 2009,
- Joachim Hermann, ministrul de stat pentru interne al landului Bavaria, 2011,
- Barbara Stamm, președintele Parlamentului Bavariei, 2011;
- Membrii guvernului italian și cu primarul Romei,
- Bernard Kouchner, Ministrul francez de externe, Salon du Livre (etc).
În 1999 a prezentat principalul jurnal al serii, iar între 2000-2001, Jurnalul de noapte la Televiziunea Română (TVR).
Jurnalismul a intervenit în viața Mihaelei Crăciun din întâmplare pentru că, după terminarea liceului, chiar dacă scria poezie și frecventa Cenaclul Literar din Suceava, a dorit să urmeze horticultura, la Cluj-Napoca, unde erau doar 20 de locuri. Pentru că nu a reușit, dupa 2 eșecuri la Horticultură, a urmat cursurile la Facultatea de Istorie-Geografie. I-ar fi plăcut să fie meteorolog în munți, dar mentorul ei din facultate, Mihai Iacobescu, reputat specialist în istoria Bucovinei, i-a insuflat dragostea pentru istorie și după cei 5 ani de facultate la Suceava, a venit la Universitatea din Bucuresti pentru masterul în istoria ideilor și mentalităților. Ulterior a început și un doctorat cu domnul profesor Lucian Boia dar în 2002 a decis să-l abandoneze pentru ca timpul alocat cercetării să-l dedice, în totalitate, televiziunii.