Gică Predoni

Gică (Gheorghe) Predoni (Dacul)

Gigă Predoni este ultimul Dac autentic din zona Podișului Mehedinți. Păstrător al tradițiilor originale românești, transmise încă de la daci și completate ulterior în mod sincretic cu aporturi latine, slave, turcice (etc), Gică trăiește, muncește, creează, își întreține familia, crește și educă generațiile tinere de copii (ai lui și ai regiunii) după învățăturile sacre strămoșești și în conformitate cu felul sănătos de a fi, a trăi, a ne raporta unii la alții, la Natură și la Divinitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A crescut într-o familie tradițională cu mulți copiii, din zona Munților Mehedinți și încă de mic s-a remarcat pentru talentul său de a mânui aproape orice fel de material – lemn, piatră, metal etc – dându-le, datorită talentului nativ și abilităților exersate cu multă trudă și pasiune, forme finale unice, încărcate de substanță și simbol, așa cum numai un maestru poate să realizeze.

Și într-adevăr, măiestria lui a fost recunoscută și valorizată, fapt pentru care Gică a devenit coordonatorul echipei de meșteri care au lucrat la celebrul Monument Național – el însuși un simbol al vechimii și statorniciei poporului român în aceste zone – Monumentul lui Decebal de la Cazanele Dunării.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe informații despre acest proiect inedit vă invităm să aflați din filmul următor, intitulat: Visul românesc: povestea statuii „Chipul lui Decebal”.

După stoparea proiectului Statuii lui Decebal, Gică a revenit pe meleagurile satului natal, unde, prin spiritul și inițiativele noilor generații de localnici dar și edili, cu sprijin masiv de la nivel județean și național, a luat ființă Geoparcul Podișul Mehedinți, realizat pe o serie de proiecte europene, incluzând și vechile parcuri Domoglet și Munții Cernei, precum și alte rezervații de dimenisiuni mai mici din județul Mehedinți, prelungindu-se în Serbia și devenind astfel, una dintre cele mai mari arii geografice protejate din Estul Europei. Ulterior, tot în spațiul Geoparcului, a luat ființă, sub autoritatea Consiliului Județean Mehedinți, Serviciul de Salvamont.

Astăzi Gigă este angajat în cadrul Geoparcului Podișul Mehedinți și voluntar în cadrul Serviciului Salvamont, continuând astfel să contribuie la conservarea și promovarea patrimoniului natural și cultural al României, întrucât echipa inimoasă a Geoparcului realizează pe lângă activitățile strict specifice și evenimente culturale, de educație pentru mediu, de conservare a tradițiilor, spectacole, concursuri și activități de turism dintr-o gamă variată de formule – de la cel moto și ciclo- până la turism culinar, geo-speologic, de aventură etc.

Pe lângă activitățile din cadrul Geoparcului și ale Salvamontului, și după ce și-a îndeplinit îndatoririle față de familie, ori de câte ori îi rămâne timp liber, pe maestrul Gică îl găsim în atelierul lui, printre zeci și zeci de proiecte de sculpturi inedite, aflate în diverse faze de creație, atelier care se întinde pe toată proprietatea sa, devenind o adevărată expoziție în aer liber. Casa înseși, în care astăzi locuiește cu familia, este în proporție de 80% compusă din elemente naturale (lemn, piatră, os), cea mai mare parte dintre ele fiind create manual, adevărate opere de artă încrustate cu nenumărate motive tradiționale din spiritualitatea românească antică și tradițională. Alături de acestea, maestrul a colecționat din diverse zone ale țării, de la târguri sau alți colecționari, o multitudine de creații artistice, aflate în diverse stadii de degradare, pe care, cu răbdare și măiestrie, le-a recondiționat și dat un loc pe post de bibelouri în propria casă. Astfel încât, cine vine în vizită la el, se va simți încă de la poartă ca într-un veritabil muzeu multicultural, de o varietate extraordinară a creațiilor autentice și unice aflate acolo.

Începând cu 2018, maestrul Gică a fost un contributor activ în proiectul Via Transilvanica, participând atât la activitățile de determinare, amenajare și organizare a traseului din zona Mehedinți cât și la sculptarea unei părți din sutele de borne care marchează traseul.

Gică, un maestru „neîncoronat” de marii lumii în domeniul creațiilor artistice, preferând semi-anonimatul și liniștea sufletească în atmosfera pură a munților Mehedinți, asemeni unui pustnic închinat întru totul creației, calcă demn pe urmele străbunicului Brâncuși, multe dintre creațiile maestrului Gică purtând cu ele același spirit, aceeași profunzime și aceeași trăire mistică a conexiunii ființei cu sacrul, exprimată în formele pământești.

Nu putem încheia această mult prea scurtă prezentare fără a vă invita neapărat să vizitați casa maestrului Gică – el însuși bucuros oricând de oaspeți – care simte, trăiește și creează din același spirit al conștienței că orice creator autentic este un canal prin care divinul coboară pe pământ pentru a se face inteligibil și util tuturor:

„Aș vrea ca statuile mele să se ridice în parcuri și grădini publice, să se joace copiii peste ele ca și cum s-ar juca peste pietre sau monumente născute din pământ; nimeni să nu știe cine le-a făcut, dar toți să se bucure de prezența și prietenia lor” (Constantin Brâncuși).

Maestrul Gică poate fi contactat, atât pentru programarea de vizite turistice cât și pentru admirarea sau comandarea operelor sale artistice, pe pagina sa de facebook aici.